KNK Genel Kurulu bileşenlerinden ortak deklarasyon

KNK Genel Kurulu bileşenlerinden ortak deklarasyon

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) 14. Genel Kurul toplantısında Kürdistan, Ortadoğu ve Dünya kamuoyouna yönelik bir deklarasyon kabul edildi. KNK, barışın ve istikrarın güvencesinin Kürtler arası birliğin sağlanması olduğunu kaydetti. 

BRÜKSEL - 31 Mayıs-1 Haziran arasında yapılan 14. Genel Kurul'a diaspora ve Kürdistan'ın dört parçasında çok sayıda parti ve organizasyon katıldı.  Toplantıda ayrıca bir çok siyasi şahsiyet ve aydın da yer aldı. Kürtler arası birlik, Kürdistan, Ortadoğu ve Dünya'daki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, Kürdistan, Ortadoğu ve Dünya kamuoyouna yönelik bir deklarasyon kabul edildi.

Güney ve Batı Kürdistan'daki kazanımları desteklediklerini bidliren Genel Kurul, Kürdistan halkına işbirliği ve destek sunmaya çağırdı.  Kürtler arasındaki sorunların "Kürt düşmanları" ve "Kürdistan üzerine uğursuz ve yıkıcı" planlar yapanlara fırsat verdiğini  belirten Genel Kurul, bugün özellikle Batı Kürdistan üzerinde geniş bir ablukanın olduğuna dikkat çekti.

"İşgalci devletlerin organize ettiği İslami-cihatçı paramiliter güçler Batı Kürdistan'a saldırıyor ve büyük katliamlar yapıyor" diyen Genel Kurul, tüm bu saldırıların amacının Batı Kürdistan'daki istikrar ve barış ortamını bozmak ve demokratik özerk statüyü yok etmek olduğunu kaydetti.  Genel Kurul, "bu nedenle Kürdistan'ın siyasi öncüleri ve aydınlarını, iç birliğin mutlak suretle sağlanması için misyon sahibi olmaya, iç ittifakı koruyarak güçlendirmeye" çağırdı.

Doğu Kürdistan'ın durumuna da dikkat çeken Genel Kurul bileşenleri, Kürdistani tüm siyasi güç ve çevreleri, Tahran rejimine karşı biliklerini sağlamaya ve mücadelede birbirlerine omuz vermeye çağırdı. Aynı çağrıyı Ankara rejimine karşı mücadele için de yapan Genel Kurul, "Başarını güvencesi mutlak iç birliği sağlanmasıdır" dedi.

Diasporada yaşayan tüm Kürt ve Kürdistanlıları ise kimliklerini, diilleri, kültür ve folklorlerini korumaya, pozitif bir entegrasyon ile yaşadıkları ülkelerde uyum içinde yaşamaya ve özgürlük mücadelesini güçlendirmeye çağırdı.

Genel Kurul, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın durumuna ilişkin, "KCK Başkanı Sayın Abdulalh Öcalan'ın esaretini kabul etmiyoruz ve Türk Devleti ile hükümetine Öcalan'ı en kısa sürede serbest brıakması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye ve Kürdistan'ın istikrarı ve barışı Öcalan'ın özgürlüğü ile doğrudan bağlantılıdır" dedi.

İran'daki idamları kınayan Genel Kurul bileşenleri, İran rejimini şiddet ve idam politikasından vazgeçmeye, Kürt sorununun çözümü için Kürt sorumlularla diyalog içerisinde olmaya,  eşit koşullarda masaya oturmaya çağırdı.

Demokratik çözüm süreci konusunda Türk Devleti'nin Öcalan'ın başlattığı bu inisiyatife olumlu yaklaşmaya, makul ve adil bir barışın önünü açmaya çağıran KNK, Bağdat hükümetini Hewler nezdinde diyalogu güçlendirmeye, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeler sorununu Fedral Irak Anayasası çerçevesinde çözmeye çağırdı.

Şam rejiminden Kürtlere yönelik saldırılarına son vermesini, Ocak ayında Batı Kürdistan'da ilan edilen üç kantonu tanımasını isteyen KNK Genel Kurulu, Suriye muhalefetini ise şoven yaklaşımından vazgeçmeye, halk ve ulusların eşitliği esasına dayalı olarak Batı Kürdistan kantonları ile ilişki içinde olmaya çağırdı.

28 Mayıs'ta Serêkaniyê'de 7'si çocuk 15 sivilik Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından katledilmesini mahkum eden Genel Kurul, Güney Kürdistan'ın Şengal bölgesinde Ezidî toplumuna yönelik saldırıları ve provokasyon girişimlerini de kınayarak, Ezidî halkına destek verilmesini istedi.

Benzer şekilde, Yarsan ve Alevi topluluklara karşı ayrımcılığı kabul etmediklerini belirten Genel Kurul, Yarsan ve Alevilerle dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısında bulundu

Genel Kurul, Asuri-Süryani-Keldani halkı için de aynı çağrıyı yaparken, Kürdistanlı ve Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesini desteklediklerini belirterek, kadına yönelik şiddet ve insanlık dışı muameleleri sert bir şekilde mahkum etti. 

KNK Genel Kurulu bileşenleri, 19 Mayıs günü Hewler Asayişi tarafından KNK bürosu,  bir çok sivil toplum örgütü ve siyasi parti ile medyaya yönelik baskınları "makul olmayan muamale" olarak niteledi ve bunun "kabul edilemez" olduğunu belirterek, "iç ittifaka hizmet etmeyen bu yaklaşımın terk edilmesini" istedi.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin KDP'si ile "PKK-KCK"ye çağrıda bulunan Genel Kurul, ulusal çıkarlar doğrultusunda diyaloglarını güçlendirmeleri, iç sorunların çözümü için pozitif çabalar içinde olmaları tavsiyesinde bulundu.

KNK Genel Kurulu son olarak, ABD, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletler olmak üzere dünya devletlerini Kürt ve Kürdistan mücadelesine destek ve dayanışmada bulunmaya, "Irak Kürdsitan Bölgesi"nin tanınması ardından bu kez Batı Kürdistan Kantonları'nın tanınarak işbirliği yapmaya çağırdı.

KNK üyelerinin dışında, bu deklarasyonu imzalayan sivil ve siyasi organizasyonlar ile konuklar şöyle:

KCK, Kongra-Gel, Batı Kürdistan Kantonları, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran Hareketi, Yekgirtu İslami (Kürdistan İslami Birliği), Komeleya İslami ya Kurdistan (Kürdistan İslami Cemiyeti), Hizbî Şuî Kurdistan, Hizba Beth Nehrina Demokrat, Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), PSDK, Mezopotamya Demokratik Değitim Partisi, Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK), Hizbî Zahmetkêşanî Kurdistan (Kürdistan Emekçiler Partisi), PDK S, Hizbi Ayinde, Partiya Rizgarî ya Kurdistanê (Kürdistan Kurtuluş Partisi), PÇK S, PIK (Kürdistan İslami Partisi), KKP-Bakur, Hereketa Kesk ya Kurdistan(Kürdistan Yeşiller Partisi), KDP S, YNDK, Partî Parêzgeranî Kurdistan, Civaka Islamîya Kurdistan (Kürdistan İslami Topluluğu), Koma Jinên Bilind (KJB), Rusya Kürt Otonomileri, Azerbaycan Ronahi Derneği, Kürdistan Êzidîler Federasyonu,  Demokratik Yarsan Hareketi, Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCD-E), CHAK, Stockholm Kürt Enstitüsü, Brüksel Kürt Enstitüsü, Almanya (Köln) Kürt Enstitüsü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.