Elif Şafak'tan AK Parti savunması

Elif Şafak'tan AK Parti savunması

Yazar Elif Şafak'tan 'geçmişte Ak Parti'yi desteklediniz' sorusunda yanıt: Ben değil, onlar değişti.

Dünya basınının Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelere ilgisi sürüyor. İngiltere’nin en etkili gazetelerinden The Guardian, Türkiye hakkında özel bir toplantı düzenledi. Konuşmacılar arasında yer alan yazar Elif Şafak’ın ‘geçmişte AK Parti iktidarını desteklediniz’ eleştirisine yanıtı dikkat çekti.

Elif Şafak konuşmasında, ‘milliyetçi ve şoven bir politikanın kasıtlı olarak ülkenin gündemine sokulduğunu’ söyledi; ‘Türkiye’nin AB’den uzaklaştığını ve baskıcı bir rejime doğru ilerlediğini’ belirtti. Şafak, ‘daha önce AK Parti iktidarlarını desteklediğini’ hatırlatan bir soru üzerineyse, AK Parti’nin o dönemlerde Kürt sorunu, Ermeni sorunu ve AB’ye yaklaşımda olumlu adımlar attığını ve daha sonra ‘kendisinin değil AK Parti’nin değiştiği’ yanıtını verdi.

The Guardian’ın Londra’daki Kings Cross’ta bulunan binasındaki yapılan toplantıyı, gazetenin yazarlarından Owen Jones yönetti. Jones açılış konuşmasında, Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası’nın (SPOT) oluşturduğu bir heyetle ocak ayında Türkiye’ye geldiğini ve bazı gazetelerle siyasi partileri ziyaret ettiğini hatırlattı; Türkiye’de ‘hükümet ve Cymhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baskısı olduğunu ama umut da gözlediğini’ belirtti.

Gazeteci Can Dündar’ın Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) çalışanı oğlu Ege Dündar da konuşmacılar arasındaydı. Ege Dündar, ‘babasının gazetecilik faaliyetlerinden dolayı, başta Erdoğan olmak üzere hükümet tarafından hedef alındığını’ savundu. Akademisyen Dr. Esra Özyürek yaptığı sunumda, özellikle barış bildirisini imzalayan akademisyenlere yönelik saldırılar ve 15 Temmuz sonrası akademi çevrelerinde neler yaşandığını anlattı. Binlerce akademisyenin işini kaybettiğini, buna rağmen mücadele verildiğini söyleyen Özyürek, uluslararası dayanışmanın önemine değindi.

Avukat Tobias Garnett de konuşmasında, referandum yaklaşırken ‘hayır’ çalışması üzerindeki baskıların arttığını ve ‘evet’ çalışması yapanlara da tüm olanakların seferber edildiğine vurgu yaptı. Toplantıda, ‘uluslararası dayanışmanın artırılarak devam etmesi gerektiği ve İngiliz hükümetinin daha fazla suskun kalmaması için baskı ve lobi çalışmasının genişletilmesi çağrısı yapıldı. (Kaynak: Birgün)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.