Diyarbakır Barosu: Avukatları serbest bırakın

Diyarbakır Barosu: Avukatları serbest bırakın

Diyarbakır Barosu çağrı yaptı: 20 Eylül'de tutuklanan 14 avukat serbest bırakılsın.

Diyarbakır Barosu, 12 Eylül’de gözaltına alınan 14 avukatın 20 Eylül’de tutuklanmasını kınayan bir açıklama yayınladı.

“Anayasada ve CMK’da (Ceza Muhakemesi Kanunu) düzenlenen tutuklama koşullarının hiçbirinin gerçekleşmemesine rağmen, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından aralarında Üyemiz Behiç Aşçı’nın da olduğu 14 Avukat tutuklanmıştır” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, avukatların serbest bırakılması talep edildi.

Diyarbakır Barosu’nun açıklamasında önce şu hatırlatmaya yer verildi:

“Aralarında üyemiz Avukat Behiç Aşçı’nın da bulunduğu 18 Avukat, 12 Eylül 2017 tarihinde hukuka aykırı ve keyfi bir şekilde gözaltına alınmıştı. Yine haksız ve keyfi bir şekilde 20 Eylül 2017 tarihine kadar gözaltında tutulan avukatlar, 20 Eylül 2017 tarihinde hakim önüne çıkarılmıştır. Anayasada ve CMK’da düzenlenen tutuklama koşullarının hiçbirinin gerçekleşmemesine rağmen, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından aralarında Üyemiz Behiç AŞÇI’nın da olduğu 14 avukat tutuklanmıştır.”

Baromuz tarafından haksız gözaltılara son verilmesi ve meslektaşlarımızın serbest bırakılması için 13 Eylül 2017 tarihinde kamuoyuna açıklama yapmıştık.

‘TUTUKLAMALARIN HİÇ BİR MEŞRUİYETİ YOK’

Baronun haksız gözaltı ve tutuklamalara son verilmesi için geçen 13 Eylül’de de bir çağrı yaptığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Birçok kesim tarafından savunma hakkına ve avukatlık mesleğine yönelik haksız ve hukuka aykırı bir tutum olduğu gerekçesiyle tepkiyle karşılanan gözaltı işlemleri akabinde 14 meslektaşımızın tutuklanması, daha büyük tepkilere neden olmaktadır. Son dönemlerde savunma hakkı ve avukatlık mesleği üzerinde yoğunlaşan kısıtlama ve işlevsizleştirme uygulamalarına bariz bir örnek oluşturan bu tutuklamaları kabul etmek mümkün değildir. Bu tutuklamaların, hukuken ve vicdanen hiçbir haklı gerekçesi ve meşruiyeti bulunmamaktadır.”

Diyarbakır Barosu’nun açıklamasında son olarak şunlara yer verildi: “Bu konuda daha önce yapmış olduğumuz çağrıları yineleyerek, gerek bireysel ve toplumsal adalet arayışının ve gerekse de adalet düzenin vazgeçilmez unsuru olan avukatlara ve mesleklerine yönelik, Anayasaya ve yasalara aykırı uygulamalara derhal son verilmesi ve tutuklanan 14 meslektaşımızın hemen serbest bırakılması gerektiğini, Diyarbakır Barosu olarak açıkça ifade ederiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.