Bakan 'baro, STÖ statüsünde' Meclis’te

Bakan 'baro, STÖ statüsünde' Meclis’te

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girdikten sonra Meclis’te ilk yasa teklifi görüşmesi Adalet Komisyonu’nda yapıldı.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, OHAL sonrası düzenlemeleri içeren 25 maddelik kanun teklifinin görüşmeleri yapıldı.

Yürürlüğe giren yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde kanun tasarısı olmadığı, yasa tekliflerini sadece milletvekilleri verdiği için komisyona Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün nasıl dahil olduğu merak konusu oldu.

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, “Anayasa değişiklik teklifinde böyle bir şey varmış ‘Bakanlar Meclis toplantılarına katılamaz’ şeklinde, sonra çıkarılmış” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girdikten sonraki ilk Meclis komisyon toplantısı yapıldığını hatırlattı, ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün toplantıya nasıl dahil olduğunu sordu. Özel şöyle konuştu:

“Ben Sayın Bakan’ın birikimiyle, tecrübesiyle komisyonda olmasından hiçbir rahatsızlık duymam, ancak kaliteli yasama yapmak için deneyiminden, bilgisinden yararlanmak istediğimiz bir akademisyen, bir sivil toplum örgütü, bir meslek örgütü veya kaliteli yasamaya katkı sıfatıyla davet edilerek mi geldi? Anayasa’ya uyumlaştırılmamış İçtüzük’te bakanların komisyona katılma imkânı varken, tırnak içinde, o açıklıktan yararlanarak mı geldi? Biz arzu ederiz ki parlamenter sistemde bakanlar Meclis’ten çıksın, Meclis’e karşı sorumlu olsunlar, burada bulunsunlar, teklif sahibi hükümetin kanun tasarılarında burada bulunsunlar, savunsunlar. ‘Kaliteli yasama için çağırdık.’ derseniz bu entelektüel bir tartışmadır, bu farklı bir tartışmadır, bir usul ihdası olabilir ama elbette o anlamdaki bir davete icabet de önemlidir, bu konuşulabilir ama bunu nereye oturtuyoruz, bunu bir görmek lazım.”

‘HERKESİ DAVET ETTİĞİMİZ GİBİ DAVET ETTİK’

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, “Sayın Bakanı biz davet ettik herkesi davet ettiğimiz gibi. Esasında tüzüğümüzde bakanların toplantılara katılamayacağına dair bir hüküm de yok. Aslında Anayasa değişiklik teklifinde böyle bir şey varmış ‘Bakanlar Meclis toplantılarına katılamaz’ şeklinde, sonra çıkarılmış o yani orada da demek ki bir açık kapı bırakılmış. Bu şekilde eğer tüzükte bir değişiklik olur da başka bir şey yapılırsa amenna, ona bizim yapacağımız bir şey olmaz” yanıtı verdi.

‘ANKARA BAROSU’NA GÖRÜŞ SORAR GİBİ ÇAĞIRDIK’

Özel, Köylü’ye “Sayın Bakanı Ankara Barosu’na görüş sorar gibi, bir sivil toplum örgütünü çağırır gibi çağırdınız yani” diye seslendi. Köylü de “Elbette öyle oldu, çağırdık, bundan sonra da çağırabiliriz yani onu da söyleyeyim” dedi.

‘PARLAMENTER REJİMİN KALKMASININ HÜZNÜ MÜDÜR?’

Komisyon toplantısında söz alan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da “Sayın Bakan’ın aramızda bulunması bir hüznümü bir kez daha gündeme getirdi. Tabii Özgür Özel haliyle yeni düzenleme boyutuyla ifade etti ama ben, acaba bir tür, parlamenter rejimin ortadan kaldırılmasının bir hüznü müdür, bu dönemin -olmaz ise- yüz elli yıllık bir deneyimin bir anda ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığı ve her şeye rağmen kazanımlarımıza geri dönelim biçiminde bir iradenin tezahürü müdür şeklinde düşünmedim değil” dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.