Ankara'dan Berlin'e üç talep

Ankara'dan Berlin'e üç talep

Türkiye'deki darbe girişiminin ardından Ankara, Gülen hareketiyle ilgili diplomatik girişimlerine hız verdi. Ankara Berlin'den üç konuda talepte bulunuyor.

Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler, Ankara ile Berlin arasında diplomatik hareketliliğe yol açtı.

Ankara yaptığı bir dizi diplomatik girişimle darbe girişiminin daha güçlü bir şekilde kınanmasını, Gülen hareketine karşı önlemler alınmasını istiyor. Alman diplomatlar ise son günlerdeki tutuklamalarla ilgili olarak hukuk devletinin kurallarına bağlı kalınması talebini iletti, Türkiye'deki gerginliklerin Almanya'ya taşınmasına izin verilmeyeceği mesajını aktardı.

DW Türkçe'nin edindiği bilgilere, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği bu hafta içerisinde Alman Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak üç temel konuda talepte bulundu.

Görüşmede, darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı kuruluşların Almanya'daki mali kaynaklarının mercek altına alınması ve faaliyetlerinin iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesi talebi yinelendi.

Kamuoyundaki eleştirilere yanıt

Görüşmede, başkonsoloslukların çeşitli eyaletlerde Gülen hareketinin faaliyetlerine karşı yaptığı diplomatik girişimlerin, bazı siyasetçiler tarafından sert bir dille eleştirilmesi de gündeme geldi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, Gülen cemaatinin faaliyetlerinin izlenmesine yönelik taleplere tepki göstermişti.

Türkiye'nin Almanya nezdinde yaptığı diplomatik girişimde gündeme getirdiği üçüncü konu, darbe girişimine karşı daha güçlü dayanışma beklentisi oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.