6.5 büyüklüğünde 'hatırlatma'

6.5 büyüklüğünde 'hatırlatma'

Deprem, Kuzey Anadolu fay hattındaki 6.5 büyüklüğündeki sarsıntıyla dün kendisini hatırlattı. Can kaybı yok. Panikten yaralananlar var.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi’nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Özel, “Deprem, Kuzey Anadolu fay zonunun Ege’de ki devamında oldu. Kişisel düşüncem, beklediğimiz Marmara depremini tetiklemez. Ancak bölgede bir aktivite olur” dedi. Özel şu bilgileri aktardı:
YUNANİSTAN’DA BİLE: Deprem civar illerden hatta Yunanistan’da da hissedildi. Çok büyük bir ivme yaratmış bir depremdi... Ataköy’deki kuyu loglarından ivme değerlerini topladık. Çoğunluğu orta büyüklükte depremler üretmiş. 1983’te 6.9 büyüklüğünde bir deprem var Yunanistan Atos Adası civarında. Geçen yıl da ocakta da 5.8’lik daha güneyinde deprem oldu. 
ARTÇILAR GELEBİLİR: Bu büyüklükteki bir depremin en fazla kırabileceği fay parçası 38-40 kilometredir. Hemen arkasından artçılar gelmeye başladı, 50’ye yakın artçı deprem kaydettik. Kendisinden bir derece düşük artçılar da gelebilir yani 5.5’lik bir artçıda gelebilir. Tahminen artçılar 6-7 ay sürebilir. 
DOĞRULTU ATILIMLI FAY: Şiddeti depremin olduğu yerde denizde 7, Çanakkale’de 5. Şiddetini biliyoruz şimdiden. Büyüklüğünü de biz AFAD ve Kandilli olarak 6.5 olarak belirledik. Mekanizmasını çözdük, doğrultu atımlı bir fay ve en fazlada 35-38 kilometrelik bir taş parçasının kırılmış olduğunu düşünüyoruz. Bölgede beklediğimiz deprem orta şiddette olur ve arkasından gelen artçılarla da sönümlenir.
MARMARA DEPREMİ: Kuzey Anadolu fay zonunun Ege’de ki devamı içerisinde oldu. Kişisel olarak söylüyorum; burada bu depremler olur, 3-5 ay artçıları devam eder ve bu şekilde münferit depremler olarak kalırlar. Ama hiç bir doğa olayı için, ‘burada bunu tetiklemez, olmaz’ gibi bir şey söyleyemeyiz. Kişisel düşüncem, bu bölgede, böyle meydana gelmiş bir deprem beklediğimiz Marmara depremini tetiklemez. Ancak o bölgede bir aktivite olur. Bir aktivite artışı olabilir ama o kuzey kolda beklediğimiz depremi tetikleyebileceğini ben bilim insanı olarak düşünmüyorum
NASIL HİSSEDİLDİ?: İstanbul ’da da Maltepe’de çok hissedilmiş ama Çengelköy’de hissedilmedi. Bütün bunlar binaların üzerinde oturdukları zemine bağlı olarak değişiyor. 

Endişeye gerek yok

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu ise şu bilgileri aktardı: “40 saniye sürdü. 266 vatandaşımız panik nedeniyle yaralandı. Kuzey Anadolu fayının batı ucunda deprem meydana geliyor. Endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Herhangi fayı tetiklemesi, beklenmiyor.”

Depremin ardından uzmanlara yönetilen ilk sorulardan biri ‘beklenilen Marmara depremini tetikler mi?’ oldu. Marmara’da beklenen büyük depremi tetikleyeceği konusunda bilimsel olarak kesin bir yorum yapmanın mümkün olmadığını belirten uzmanların şahsi yorumları ağırlıklı olarak Marmara depremini tetiklemeyeceği yönünde.
Müstakil deprem: Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Bu öncü bir deprem değil müstakil deprem, yani işini gördü bitti. Marmara depremini tetikler demek spekülatif olur. Bu konuda kesin bir şey söylemek doğru değil. Aynı şekilde yüzde yüz tetiklemez de denilemez. Kuzey Anadolu fayı parçalar halindedir, bu deprem bir parçasını kırmıştır. Depremde kırılan bölge rahatlar ancak kırılan fayın her iki ucuna yeni gerilim taşınır. Bir tetikleme olacaksa fayın uçlarında  olur ancak kesin bir şey söylemek doğru değil. Ege Bölgesi’nde uzun süredir büyük deprem yok. Tarihsel olarak Batı Anadolu’da çok büyük depremler olduğu biliniyor.”
8 atom bombası gücünde: İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Deprem, Gökçeada’yla Limni arasından geçen Kuzey Anadolu kırığının en batı uzantısı üzerinde olmuştur. En çok Batı Rumeli kesiminde, Kavala ve Selanik’te duyulmuştur. Yaklaşık 8 atom bombası gücünde enerji boşaltmıştır. Ana depremdir. Artçı depremleri bekleyeceğiz ama arkasından daha büyük deprem beklemiyorum.
Sürpriz değil: İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Bu hat zaten 4-5’lik depremler yapıp duruyordu, sürpriz değil. Marmara’yı da direkt tetikleyip harekete geçirecek bir özelliği yok.
DEPREM AÇISINDAN İKİ YER RİSKLİ: Prof. Naci Görür (İstanbul Teknik Üniversitesi): Marmara’da zaten birikmiş enerji var. Deprem açısından ülkemizde iki yer riskli, Marmara ve Erzincan’ın doğusu.

Can kaybı yok, büyük panik var

Marmara ve Ege Bölgesi dün saat 12.26’da 6.5 büyüklüğündeki depremle sallandı. Deprem başta Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Bursa, İstanbul, İzmir, Balıkesir gibi batı illerinde hissedildi. Can kaybı olmazken, eski yapıların hasar gördüğü belirtildi. Panik nedeniyle de yaralanmalar oldu. İllerdeki durum şöyle:
ÇANAKKALE: Çanakkale Valisi Ahmet Çınar şöyle dedi: Gökçeada'da 22 saniye süren deprem oldu İnsanların dışarıda olduğu bir zaman dilimine rastlaması bir şanstı. Panik kaynaklı cana yönelik yaralanmalar bu nedenle daha az oldu. Tek tesellimiz bu. Can kaybı şu ana kadar yok. Eski ve dayanıksız binalarda hasar meydana getirdi. Şu ana kadar ilçelerde 55, il merkezinde 50 olmak üzere 105 yaralı var. Bunlar panik nedeniyle meydana gelen yaralanmalar. Gökçeada'da da eski binalarda kısmen yıkılmalar var. Yenice'de Devlet Hastanesi'nde çatlaklar oluştu. Hastane tahliye edildi. 
EDİRNE: Deprem sırasında paniğe kapılıp pencerelerden atlayıp yaralandıkları için gerekçesiyle Keşan'da hastanelere başvuranlar oldu. Doktorlar, yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.
TEKİRDAĞ: Selimiye Camii'nden minarenin üst bölümü yıkıldı, Banarlı Mahallesi'ndeki caminin de iki minaresi hasar gördü. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, meydana gelen depreme özel bir göz hastanesinin açılış töreni sırasında yakalandı. Deprem anında bina tahliye edildi. Vali Yerlikaya, “Allah'a şükür herhangi bir can kaybımız yok, çok az maddi hasar var. Birkaç minare yıkığı, baca yıkıkları ihbarları bize geldi. 
BURSA: Deprem, Bursa ve ilçelerinde hissedildi. Deprem nedeniyle sokağa çıkan vatandaşlar, uzun süre ev ve işyerlerine giremedi. Baygınlık geçiren bir çok kişi hastanelere kaldırıldı.
İSTANBUL: Deprem İstanbul’da da hissedildi. Silivri'de bazı binalarda çatlaklar oluştu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Merkez üssüne daha yakın olduğu için Silivri ve Avcılar öncelikle olmak üzere 39 ilçe arandı ve herhangi bir olumsuzluk olmadığı bilgisine ulaşıldı. İstanbul'da herhangi bir can ve mal kaybı yok. Geçmiş olsun” dedi.

Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.