3 partiden ortak bildiri

3 partiden ortak bildiri

Almanya Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesinin ardından AKP, CHP ve MHP ortak deklarasyon yayımlamak istedi ancak HDP deklarasyona imza vermedi. Bunun üzerine 3 Parti’nin imza attığı bir bildiri kaleme alındı.

Almanya, Ermeni Soykırımı’nı Türkiye’nin tüm çabalarına rağmen resmen tanıdı.

Almanya Parlamentosu’nda yapılan oylamada soykırım tasarısı oy çokluğuyla kabul edilirken, karara TBMM’deki 3 partiden tepki geldi.

AKP: Karar yok hükmünde

Kararın onaylanmasının ardından Meclis’te partilerin grup başkanvekilleri söz aldı.

AKP grup başkanvekili Naci Bostancı kararı ‘yok hükmünde ve siyasi bir karar’ olarak değerlendirdi.

CHP: İlişkilere kara bir leke sürüldü

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de kararın Türkiye-Ermenistan ilişkilerine fayda sağlamayacağını ve kararla birlikte Türkiye-Almanya ilişkilerine ‘kara bir leke sürüldüğünü’ ifade etti.

MHP: Geri Kabul Anlaşması askıya alınsın

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise sığınmacılarla ilgili Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alınmasını istedi.

HDP: Tarihle yüzleşmek gerek

Konuşmaların ardından üç parti Almanya Parlamentosu’nun kararına tepki olarak bir deklarasyon yayınlamak istedi. Ancak karara HDP katılmadı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Kendi tarihimizle yüzleşecek, hakikatleri ortaya çıkaracak bir çalışma gerek, bu olmadığı sürece Türkiye, sadece kınayan, izole bir ülkeye dönüşecek” dedi.

Baluken, Alman Federal Meclisi’nin kendi iradesiyle ortaya koyduğu karar süreciyle ilgili açıklama yapması gerekenin Dışişleri Bakanlığı ve Hükümet olduğunu da belirterek, deklarasyon metnine katılmadıklarını ifade etti.

3 Parti’den ortak bildiri

HDP’nin imza atmaması sonucu deklarasyon yayımlanamadı ancak 3 parti’nin imza attığı bir bildiri kaleme alındı.

AKP, CHP ve MHP gruplarının ortak açıklamasında, “Almanya Federal Meclisinin, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan tehcirle ilgili asılsız Ermeni iddialarını esas alan haksız kararını, yüce Türk milletinin temsilcisi olan bizler kabul etmiyor, esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz.” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.