Zozani: Kürt illerinde sağlık hizmeti özel sektörün inisiyatifine bırakılıyor

Zozani: Kürt illerinde sağlık hizmeti özel sektörün inisiyatifine bırakılıyor

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Genelde Türkiye, özelde Kürtlerin yaşadığı illerdeki sağlık sorunlarını ve sağlık politikalarını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ - BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Türkiye’deki sağlık politikalarına değindi.

KÜRT COĞRAFYASINDA SAĞLIK HİZMETLERİ ÖZEL SEKTÖRE TESLİM EDİLİYOR

Önergenin açıklama kısmında hükümetin, Türkiye’nin tamamında sağlık hizmetlerini ticarileştiren bir politika izlediğini belirten Zozani, “Özellikle Kürt coğrafyasında ve taşralarda, sağlık hizmetlerini sadece özel sektöre teslim eden bir anlayışla hareket etmektedir.  Genel olarak Türkiye’de, özel olarak Kürt coğrafyasında, işsizlik, sigortasız olmanın ve yoksulluğun ne kadar ileri boyutlara vardığından hareketle, sağlık hizmetleri gibi sosyal devletin sorumluluğunda olan en temel hizmetlerin, salt kendi kârını düşünen piyasanın ve özel sektörün inisiyatifine bırakılması oldukça sıkıntılıdır” ifadelerine yer verdi.

Zozani, Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları sordu:

  • Sağlık hizmetlerinin kamu eliyle yapılmasının terk edilmesinin gerekçeleri nelerdir?
  • Türkiye’nin batısında ve özellikle büyük kentlerde, özel hastanelerin yapımı yönetmelikle yasaklanmışken, büyük çoğunluğu Kürt coğrafyasında olan illere özel hastane kurulmasına teşvik etmenin nedeni nedir?
  • Kamu-özel ortaklığıyla yapılması öngörülen ve geçtiğimiz yıl kanunlaşan Şehir Hastaneleri projelerinde, özel şirketin inşa edeceği hastanelerde, kamunun finansman olarak garantörlüğü yaptığı gerçeğini göz önünde bulundurursak; özel hastanelerin kurulacağının belirtildiği illerde de devletin benzer garantörlüğü olacak mıdır?
  • Türkiye’de kaç özel hastane vardır, bu özel hastanelerin illere göre dağılımı nasıldır?
  • Türkiye’de şehir hastaneleri kaç tanedir? Bu şehir hastanelerinin illere göre dağılımı nasıldır?
  • Yeni şehir hastanelerine ilişkin bir planlanama var mıdır? Var ise, hangi illere yapılması planlanmaktadır?
  • Şehir hastanelerinin ve diğer özel hastanelerin yapımında devletin rolü nedir? Bu hastanelerin yapımındaki kamu maliyeti nedir?
  • Sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesinin kamu yararı var mıdır?
  • Sağlık hizmetlerinin erişimindeki bölgelerarası farklılıklardan dolayı yaşanan sağlık göçlerini engellemek için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.