Erdoğan: Anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Ziyaretimin ve az önce imzalanan anlaşmaların, Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bağdat'taki resmi ziyareti kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığına inandığını ifade etti.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Bağdat'ta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ın tarihi, beşeri ve kültürel bağlarla birbirine bağlı stratejik bir komşu olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkesi temelinde geliştiğini belirten Erdoğan, imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir dönem başlatacağına inandığını dile getirdi.

Erdoğan, "Irak'la ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkesi temelinde ortak çıkarlarımızı gözeterek ilerletme yönünde güçlü siyasi iradeye sahibiz. Ziyaretimin ve az önce imzalanan anlaşmaların, Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

20242fnisan2f20240422-2-63522016-100047307.jpg

Başta güvenlik ve terörle mücadele olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasının önemine değinen Erdoğan, "Irak topraklarından Türkiye'yi hedef alan terör örgütü PKK'ya ve uzantılarına karşı alabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın, Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına olan güçlü inancımı, bu vesileyle mevkidaşlarımla paylaştım. Bu komşuluk ve kardeşlik hukukumuzun da gereğidir. Irak Hükümeti'nin bu doğrultuda atacağı her adımda ihtiyaç duyacağı tüm desteği sağlamaya hazırız. FETÖ'yle ortak mücadeleye dair beklentimiz de bu kulvardaki gündem başlıklarımızdan birini teşkil etti" dedi.

İmzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesi için gereken koordinasyonun sağlanacağını belirten Erdoğan, ticaret hacminin artırılması ve Kalkınma Yolu Projesi gibi stratejik planlamaların hayata geçirilmesiyle bölge istikrarına katkı sağlanacağını vurguladı.

Son olarak, İsrail'in Filistin'de uyguladığı zulmün bölgeye etkilerini ele alarak taraflara gerilimi tırmandırıcı adımlardan kaçınmaları çağrısında bulunan Erdoğan, Türkiye'nin bölgede barış ve istikrarın sağlanması için kararlılığını yineledi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.