Stephen Hawking hayatını kaybetti

Stephen Hawking hayatını kaybetti

İngiliz evrenbilimci ve fizik profesörü Stephen Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Hawking’in çocukları Lucy, Robert ve Tim babalarının ölümüyle ilgili yazılı açıklamalarında “Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi” dedi.

Ünlü İngiliz kuramcı, uzay bilimi, kara delikler ve kuantum fiziğiyle ilgili çalışmalarıyla biliniyordu.

DOKTORLAR, 22 YAŞINDAYKEN ‘2 YIL ÖMRÜ VAR’ DEMİŞTİ

Doktorlar, Hawking’in 22 yaşındayken yakalandığı hastalık nedeniyle yalnızca iki yıl ömrü kaldığını söylemişti, İngiliz bilim insanı ise 76 yaşına kadar çalışmalarına devam edip birçok teoriye, kitaba imza attı.

Hawking, Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere adlı 1988’de yayımlanan bilim kitabında, büyük patlama (Big Bang), kara delikler, ışık konikleri, superstring kuramı kavramlarını açıklamıştı. Kitap 10 milyondan fazla sattı.

‘SEVDİĞİNİZ İNSANLARIN EVİ OLMASAYDI KAİNAT O KADAR GÜZEL BİR YER OLMAZDI’

Ailesi, Hawking’le ilgili açıklamalarında şu ifadeler de yer aldı: “Cesareti, azmi, mükemmelliği ve espri anlayışıyla dünya genelinde insanlara ilham verdi. Bir keresinde, ‘Eğer sevdiğiniz insanların evi olmasaydı, kainat o kadar güzel bir yer olmazdı’ demişti. Onu sonsuza dek özleyeceğiz.”

Stephen Hawking hakkında:

İngiltere’nin Oxford kentinde 8 Ocak 1942’de doğdu.

1959’da girdiği Oxford Üniversitesi’nde doğa bilimleri okudu daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde doktora yaptı.

1963’te tedavisi olmayan motor nöron (ALS Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalandı, iki yıllık ömrü kaldığı söylendi.

1974’te ‘Hawking radyasyonu’ (Hawking ışınımı) olarak bilinen kara deliklerin yayması gerektiğini öne sürdüğü radyasyonla ilgili makalesini yayımladı.

1988’de Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere adlı 1988’de yayımladığı kitap 10 milyondan fazla kopya sattı.

Hayatı, 2014’te The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi) filmiyle beyaz perdeye aktarıldı. Hawking’i Eddie Redmayne oynadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.