SES: Sağlık metalaştırılıyor

SES: Sağlık metalaştırılıyor

Hemşireler Haftası nedeni ile açıklama yapan SES Mersin Şubesi, Türkiye'de hemşirelerin hem kamuda hem de özel sağlık alanında kendi işleri dışında başka işlerde çalıştırılmaya zorlandırıldıklarını belirterek, sağlığın metalaştırılmaya çalışıldığını söyle

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası dolayısıyla Mersin Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. "Eleman değiliz, yardımcı sağlık personeli değiliz, Hemşireyiz" pankartının açıldığı eylemde konuşan SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde ve sürekliliğinin sağlanmasında oldukça önemli bir yeri olan ebe ve hemşirelerin, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesi ve sağlık sisteminin bu dönüşüme paralel olarak yapılandırılması nedeniyle önemli sorunlar yaşadığını söyledi. Türkiye'de hemşirelerin hem kamuda hem de özel sağlık alanında kendi işleri dışında başka işlerde çalıştırılmaya zorlandırıldıklarını aktaran Bozkurt, "Bu anlayış, sağlık hizmetinin her şeyden önce bir ekip hizmeti olduğunu yok sayan ve sağlığı metalaştırmaya çalışan bir anlayışın ürünüdür" dedi. 

"Çalışma koşullarımızı sadece bizim sağlığımızı değil hastaların sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir" diyen Bozkurt taleplerini şöyle sıraladı: 

"* Personel açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmelidir.

* Hemşireler angarya ile daha fazla yüz yüze bırakılmamalıdır.

* Hemşirelik mesleği ağır ve tehlikeli işler kapsamına alınmalı ve fiili hizmet süresi zammından adil biçimde faydalandırılmalıdır.

* İş yerlerimizde maruz kaldığımız her türden riske karşı güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.

* İşyerlerinde şiddet ve taciz çerçevesinde önleyici uygulamalar yaygınlaşmalı ve hukuki yardımdan kadro durumuna bakılmaksızın istisnasız tüm çalışanlar yararlandırılmalıdır.

* Başhemşire dahil tüm yöneticiler çalışanlar tarafından seçilmelidir ve yöneticilik süreli olmalıdır.

* Sağlık kuruluşlarında 7 gün 24 saat ücretsiz, anadilinde kreş açılmalıdır.

* Gece bir saatlik çalışma iki saat sayılmalıdır

* Gece çalışma meslekte artan yıl oranına göre azaltılmalıdır.

* Doğum izinleri ücretli hale getirilmelidir.

* Haftalık çalışma saati 35 saatle sınırlandırılmalıdır.

* Ücretsiz servis konulmalı, sosyal haklar sağlanmalıdır.

* Vekil, 4/b, 4/c, taşeron çalışan tüm meslektaşlarımız kadroya alınmalıdır.

* Özel hastanelerde çalışan ebe ve hemşirelerin çalışma saatleri de 35 saatle sınırlandırılmalı ve etkili denetim yapılmalıdır.

* Performans sistemi kaldırılmalı, temel ücret insanca yaşayacak düzeye çıkarılmalıdır.

* ILO hemşirelik antlaşması imzalanarak, gerekleri yerine getirilmelidir.

* Ebelik - Hemşirelik, Sağlık Hizmetinin ekip olma anlayışı içinde ayrı ayrı bağımsız meslekler olarak tanımlanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.