Salih Özdemir’den seçim listeleri açıklaması: “Asılsız iddialara itibar etmeyin”
Yüksekova TSO Başkanı Salih Özdemir, seçim süreci ve üye listeleriyle ilgili açıklama yaptı
Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özdemir, yaklaşan oda seçimleri öncesinde seçim süreci ve üye listeleriyle ilgili kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Özdemir, seçim sürecinin şeffaf ve mevzuata uygun şekilde yürütüldüğünü belirterek, adaylardan biri tarafından yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Açıklamasına oda üyelerine seslenerek başlayan Salih Özdemir, seçim sürecinin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi:
“Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası’nın kıymetli üyeleri, dün aday arkadaşlarımızdan biri tarafından talihsiz ve asılsız bir açıklama yapılmıştır. Biz de üyelerimizi bilgilendirmek ve aydınlatmak amacıyla bu basın açıklamasını yapma gereği duyduk. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurumsal kimliğiyle her zaman ön plana çıkmış bir kurumuz. Seçim sürecini yönetim kurulu arkadaşlarımız ve çalışan personelimizle birlikte büyük bir hassasiyet içerisinde, tamamen şeffaf bir şekilde yürütüyoruz.”
Adayın liste talebine ilişkin süreci anlattı
Adaylardan birinin 6 Temmuz 2026 tarihinde Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına dilekçe verdiğini belirten Özdemir, dilekçede yaklaşan organ seçimlerinde aday olması nedeniyle seçim çalışmalarını yürütmek ve üyelerle sağlıklı iletişim kurabilmek amacıyla oy kullanma hakkına sahip üyelerin güncel seçim listesinin talep edildiğini söyledi. Özdemir, odaya verilen dilekçelerin öncelikle kayıt altına alındığını, ardından yönetim kurulunda görüşülerek karara bağlandığını ifade etti.

Yönetim kurulu toplantısının 7 Temmuz 2026 tarihinde yapıldığını belirten Özdemir, ilgili kişiye 13 Temmuz 2026 tarihinde cevap verildiğini söyledi. Özdemir, yönetim kurulunda alınan karar doğrultusunda ortak veri tabanında güncel olarak tutulan kayıtlar ile meslek gruplarına ait listelerin, belirlenen ücret karşılığında adaylara verilebileceğinin kararlaştırıldığını aktardı.
"Bu açıklamanın aslı yoktur"
İlgili personelin adayla telefon üzerinden iletişim kurarak listeleri alabileceğini kendisine bildirdiğini belirten Özdemir, buna rağmen listelerin teslim alınmadığını söyledi.
Özdemir, “İlgili personel arkadaşımız kendisiyle telefon üzerinden iletişim kurarak odaya gelip listeleri alabileceğini izah etti. Ancak kendisi çeşitli defalar aranmasına rağmen gelip listeleri almadı. Buna rağmen dün bir açıklama yaptı. Bu açıklamanın aslı yoktur. Böyle bir durum söz konusu değildir” dedi.
"Ücret karşılığında gelip seçmen bilgi listesini alabilir"
Seçime girmek isteyen tüm oda üyelerinin, belirlenen ücret karşılığında seçmen bilgi listelerini alabileceğini belirten Özdemir, hiçbir adaya farklı bir uygulama yapılmadığını vurguladı.
Özdemir, “Ticaret ve sanayi odasına üye olan, seçime girmek isteyen herkes, meclisimizin belirlediği ücret karşılığında gelip seçmen bilgi listesini alabilir. Dün aday olan başka bir arkadaşımız da odamıza gelerek belirlenen ücreti yatırmış ve seçim listesini almıştır. Dolayısıyla tüm adaylara aynı uygulama yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
"Listeler Yüksekova İlçe Seçim Kuruluna verilecek"
Özdemir, mevcut listelerde şirket unvanı, şirket yetkilisi ve şirketin kuruluş tarihi gibi bilgilerin yer aldığını belirterek, kesin seçmen listelerinin ise ilçe seçim kuruluna teslim edildikten sonra oluşturulacağını söyledi.
Yaklaşan ayın 24’ünde listelerin Yüksekova İlçe Seçim Kuruluna verileceğini belirten Özdemir, kesinleşmiş seçmen listelerinin kurul tarafından hazırlanacağını ifade etti. Özdemir, “Şu anda önümüzdeki ayın 24’ünde listeler Yüksekova İlçe Seçim Kuruluna verilecek. Kesinleşmiş seçmen listeleri o zaman oluşturulacak. Adaylar da bu listeleri belirlenen ücret karşılığında alabilecekler” dedi.

“Liste ücreti 80 bin TL değil, grup başına 10 bin TL”
Kamuoyunda seçim listelerinin 80 bin TL olduğu yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Özdemir, bu iddianın da gerçeği yansıtmadığını söyledi. Özdemir, seçim listeleri için her grup başına 10 bin TL ücret belirlendiğini ifade ederek, bu uygulamanın 5174 sayılı Kanun kapsamında ve yasal çerçevede yapıldığını belirtti.
“Seçim listelerinin 80 bin TL olduğu yönünde bir algı var. Kıymetli üyelerimizin seçim listeleri 80 bin TL değildir. Her grup için 10 bin TL ücret belirlenmiştir. Bu ücret, 5174 sayılı Kanun kapsamında ve yasal çerçevede uygulanmaktadır” diyen Özdemir, ücretin kendisi tarafından belirlenmediğini vurguladı.
“Bu karar şahsi kararım değil”
Liste ücretlerinin ve ilgili uygulamaların 19 kişilik oda meclisi tarafından kararlaştırıldığını belirten Özdemir, kararın şahsi bir karar olmadığını söyledi.
Özdemir, “19 kişilik meclis grubumuz her yılın sonunda oturarak bütçe, muhasebe, gelir ve gider dengesini oluşturur. Dört yılda bir bu konuda karar alınır. Bu benim şahsımın aldığı bir karar değildir. Ben de o 19 kişiden yalnızca biriyim. Bu, çoğunluğun aldığı bir karardır” ifadelerini kullandı.
“Asılsız açıklamalara itibar etmeyin”
Yüksekova, Şemdinli ve Derecik’teki oda üyelerini konu hakkında bilgilendirmek istediğini belirten Özdemir, üyelerden asılsız açıklamalara itibar etmemelerini istedi.
Özdemir, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurumsal yapısıyla önemli başarılara imza attığını belirterek, “Biz kurumsal kimliğiyle ön plana çıkmış bir odayız. Projelerde Türkiye birinciliğimiz, akreditasyonda ise Türkiye üçüncülüğümüz bulunmaktadır. Lütfen yapılan asılsız açıklamalara itibar etmeyin” dedi.
“Tüm adaylara aynı hassasiyetle yaklaşıyoruz”
Yönetim kurulu, meclis ve oda personelinin tüm adaylara eşit mesafede ve aynı samimiyetle yaklaştığını belirten Özdemir, seçim sürecinin huzur içerisinde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Özdemir, “Gerek yönetim kurulumuz, gerek meclisimiz, gerekse çalışan personelimiz bütün adaylara aynı hassasiyetle ve aynı samimiyetle yaklaşmaktadır. Ben tekrar aday olan arkadaşlarıma başarılar diliyorum” diye konuştu.
“Seçim sürecinde ortamı germeyelim”
Adaylara ve oda üyelerine birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Özdemir, seçim sürecinde kırıcı açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Özdemir, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Hepimiz bu memleketin çocuklarıyız. Birbirimizin düğününe gidiyor, sokakta karşılaştığımızda selamlaşıyoruz. Akrabayız, aynı havayı teneffüs ediyor, aynı toplumda ve aynı ortamda yaşıyoruz. Lütfen hoş olmayan açıklamalarla ortamı germeyelim, insanları birbirine kırdırmayalım. Sonuçta bir kişi kazanacak. Kim kazanırsa kazansın, ben kendisini tebrik edeceğim. Bu tür hoş olmayan açıklamalarda bulunmayalım. Ortamı germeye hakkımız yok. Muhabbetimizi ve ilişkilerimizi sıcak tutalım. Tüm adaylara başarılar diliyorum.”