Pervin Buldan: Halkımız için seferber olmaya devam edeceğiz

Pervin Buldan: Halkımız için seferber olmaya devam edeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Pazarcık'yaki yardım çalışmalarının engellenmesine tepki göstererek, “Yardımları engellemek haddinize değil, halkımız için seferber olmaya devam edeceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Maraş Pazarcık'ta partilerinin kentte kurduğu Kriz Koordinasyon Merkezi'nin yardım çalışmalarının engellenmesine ilişkin Diyarbakır Anemon Otel’de basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk ve HDP milletvekilleri katıldı.

‘PAZARCIK KAYYIMI TEHDİT ETTİ’

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Pazarcık’ın Hasankoca köyündeki baskıya ilişkin toplandıklarına dikkati çekerek, “Hasankoca Köyü’nde 10 gün boyunca gönüllülerimizin partili arkadaşlarımızın Pazarcık halkının dayanışma ruhuyla ortaya koyduğu büyük bir depoda yardım tırlarının malzemeleri boşalttığı bir yerde 10 gündür bütün Pazarcık halkına yardım ulaştırılmaya çalışıldı. Birkaç saat önce bize gelen bilgilere göre, Pazarcı’kın Kayyımı, Kaymakamı mülki amirlerle birlikte bu binayı basarak, yardımların toplandığı depoyu basarak orada çalışma yürüten arkadaşlarımıza burayı bize teslim edeceksiniz malzemeleri bizler dağıtacağız yoksa hepinizi gözaltına alacağız diye tehdit ettiler. Bu anlayışın yıllardır devam ediyor. Bu anlayış bir kayyım anlayışıdır halka yapılan yardımların ulaşmaması için büyük bir titizlikle çalışan arkadaşlarımızı tehdit ettiklerin gördük” dedi.

‘ENGELLEMEK HADDİNİZE DEĞİL’

HDP’nin yardım kampanyasının durdurulmak istendiğine işaret eden Buldan, “Depremin başından beri özellikle ilk günlerde ortada olmayanlar, hiç bir şekilde halkımıza yardım götürmeyenler, şimdi yapılan çalışmaları yapılan yardımları engellemek ama aynı zamanda HDP’nin yardım kampanyasını durdurmak için girişim başlattılar. İktidara seslenmek istiyorum. Bu bir akıl tutulmasıdır, insanlar açlıktan, soğuktan, depremden, büyük bir felaket yaşarken bu yapılan yardımları engellemek hiç kimsenin haddine değildir, hiç kimsenin hakkı da yoktur. Biz ne pahasına olursa olsun bizlere ulaştırılan bütün yardımları, malzemeleri halkımıza ulaştırmak için büyük bir mücadele vereceğiz. Bu yapılan baskının engellemenin buraya kayyım atamanın hiç bir şekilde izahı yoktur. Bütün kamuoyuna buradan seslenmek istiyorum. Bundan sonra bu tür girişimlerin devam edeceği kaygısı taşıyoruz. Yapılan bütün yardımların engelleneceği kaygısını yaşıyoruz. İktidar ilk gün kamuoyuna verdiği algı ile yeni bir süreç başlatmak istiyor. Bunu da bizim yaptığımız çalışmalar üzerinden kendisine mal eden bir yerden HDP’nin, STK’nın, başka partilerin yaptığı yardımları engelleyerek sanki bu yardımları kendisi yapıyormuş gibi yapmasına asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘İLK GÜN OLMAYAN ASKER, ŞİMDİ YARDIMLARI ENGELLİYOR’

Buldan devamla şunları söyledi: “Aldığımız bilgiye göre şu an oraya kolluk gitmiş, askerler yerleşmiş. Depremin ilk iki günü kolluğun, hükümetin, askerin ortada yoktu. Şimdi bakıyoruz, yardım malzemelerini engellemek için askerlerin kolluğun mülki amirlerin oraya gittiğine tanık oluyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. HDP olarak bütün illerden depremzedelere ulaştırılmaya çalışılan malzemelere her türlü engel başından beri çıkarıldı. Bugün son noktada artık o depoyu basarak ‘buraya biz yerleşeceğiz, bizim emrimizdeki insanlarla birlikte çalışırsanız çalışırsınız, yoksa sizi gözaltına alırız’ demelerini asla kabul etmiyoruz. Özellikle Siirt ve Batman’dan gelen içerisinde odun kömür ve yakacak olan TIR’ları engellemesi ve AFAD’ın bunlara el koymasını asla kabul etmiyoruz. Antep’e giden TIR’lar AFAD tarafından durdurulmuş ve biraz önce aldığımız bilgiye göre AFAD’ın aynı zihniyetle aynı amaçla bu yardımlara el koyduğunun haberini alıyoruz.”

‘SİZ YOKKEN HDP VARDI’

Bu engellemeler nedeniyle bütün yardımlarda azalma yaşanabileceğine değinen Buldan, “Bundan sonra yapılacak olan bütün işlemlerde ve yardımlarda bir azalma görülür bu anlayış devam ederse. İnsanlar artık yardım yapamaz duruma gelir. Çünkü mülki amirler bunlara el koyarak nereye götürecekleri bilmediğimiz durumda insanların yardım yapmasını zayıflatır ve insanların yardım yapmasına engel olur. Bu zayıflamanın olmaması için yapılan bütün yardımların yerlerine ulaşabilmesi ve ihtiyaç sahiplerine gidebilmesi için önümüze engel çıkarılmaması gerektiğinin altını önemli çiziyorum. Siz ortada yoktunuz, siz yardım yapmadınız, siz depremzedelerin yanına gitmediniz gidemediniz. İnsanlar enkaz altında can verdi, insanlar soğuktan uyuyamadı, insanları eline bir şişe su vermediniz, bir tas sıcak çorba vermediniz. 3 gün boyunca insanlar perişan oldu, 3 gün boyunca insanlar açlıktan susuzluktan soğuktan perişan oldu. Ama bunun yanında enkazın altındaki canlarını kurtarma derdine düştü. Siz yoktunuz. Orada HDP vardı, başka siyasi partiler vardı, STK’lar vardı ve gönüllü insanlar vardı.

HALKIMIZI SOĞUĞA, AÇLIĞA TERK ETMEYECEĞİZ

Şimdi bunları, bu algıyı değiştirmek için bu malzemelere el koyup sanki kendiniz bu malzemeleri toplamış gibi insanlara dağıtmak istiyorsunuz. Ama buna izin vermeyeceğiz HDP buna izin vermeyecek. Sizin bu algınızı, anlayışınızı yerle bir edeceğiz. Böyle bir anlayış nerede görülmüş. Yardıma muhtaç insanlara giden malzemelere el koymak hangi anlayışa ve vicdana sığar. AKP hükümeti ve ortağı ile birlikte ortada görünmeyen yok olan hiç bir şekilde yardım eli uzatmayan bu partilere sesleniyorum. Bari bırakın yardım eden partiler, STK’lar, gönüllüler bu insanların yanında olsun. Bu yaraları birlikte saralım. Ama siz buna müsaade etmiyorsunuz. Açık söylüyoruz, biz yardımlarımızı halkımıza ulaştıracağız, ne pahasına olursa olsun onları hiç bir şekilde soğuğa, açlığa terk etmeyeceğiz. Doğal afetlerde zarar görmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI

Buldan devamında sözlerini şöyle tamamladı: “AKP hükümeti başından beri HDP’nin yapmış olduğu bütün yardımları ihtiyaçların karşılanması için depremzedelere gönderilen bütün malzemelere hep engel çıkardı, bugün son noktayı koyarak o depoya, o malzemelerin başına kayyım atamaya çalıştı. Şu anda gerçek durum budur çünkü kayyım atamaya alışan bir zihniyet var. Her şeyi kendi kafasına göre, anlayışına göre yapmaya çalışan bir zihniyet var ama bu zihniyetin tüm kamuoyu ve Türkiye halkları tarafından iyi bilinmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Bu durumu asla kabul etmeyeceğiz. Yardımların halkımıza ulaşması için her türlü seferberliği yapacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. Diğer siyasi partilerin de muhalif partilerin de kendisine insanım diyen herkesin bu duruma karşı çıkması ve bu konuda mutlaka söz söylemesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü gün dayanışma günüdür birbirimizin elini tutma günüdür. Gün AKP ve ortağının kendi anlayışı ve zihniyeti Türkiye kamuoyuna dayatmasını yerle bir etme günüdür. Biz onların yalanlarının, hilelerinin ülkeyi ne hale getirdiğini bu 10 günlük süreç içerisinde gördük. Depremde insanların yanında olmayan insanları enkazın altında bırakan insanları soğukla açlıkla susuzlukla karşı karşıya bırakan bir anlayışa karşı her türlü seferberliği yapmaya çalışacağız.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.