Ozon deliği mazi oluyor

Ozon deliği mazi oluyor

80'li yılların kabusu olan ozon deliğine karşı mücadelede önemli yol kat edildi. Bilim insanları, ozon deliğinin maziye karışacağı görüşünde.

Böyle giderse gelecek nesiller ozon deliğinin ne olduğunu tarih kitaplarından öğrenecek. Kloroflorokarbon (FCKW) adlı zararlı bir madde vardı ve on yıllar boyunca sanayide kullanılmıştı. Aynı zamanda buzdolaplarında da soğutucu gaz olarak kullanılan FCKW’nin 10 ila 25 kilometre yükseklikteki stratosfere muazzam zarar verdiği bilinmiyordu. FCKW, ozon tabakasını deliyor ve güneşin ultraviyole ışınları o boşluktan yeryüzüne ulaşıyordu. Kloroflorokarbon felakete yol açabilirdi ama korkulan başa gelmedi. Alfred-Wegener Enstitüsü uzmanlarından Markus Rex ‘eşi görülmedik bir başarı öyküsünden’ söz ediyor. Kutup ve oşinografi araştırmaları uzmanı Rex, “Küresel bir çevre probleminin Birleşmiş Milletlerin uluslararası koordinasyonuyla kontrol altına alınıp, uzun vadede de olsa çözüme kavuşturulabileceği kanıtlanmıştır”, diyor. Markus Rex ozon deliğinin yüzyılımızın ikinci yarısında tamamen kaybolacağını tahmin ettiğini belirtiyor.

Ozonun iki yüzü

Bundan 30 yıl önce ise panik havası esiyordu. Güney Kutbu ile ilgili ürkütücü haberler âlimleri ve politikacıları alarma geçirmişti. 1980’li yılların başlarında her yıl, aylarca süren ve güneşin ışımadığı uzun karanlık gecelerin ardından ozon (O3) tabakasının haftalar boyu kaybolduğu saptandı. Ozon deliği her yıl biraz daha büyüyordu. Jeofizikçi Joe Harman “1985 yılında on yılın, hatta bütün yüzyılın en önemli çevre keşfinde bulunmuş olabileceğimizi fark ettik”, diyordu. 2013 yılında ölen Harman ozon tabakasının delindiği teşhisini koyan ilk bilim adamlarındandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.