Önder’den İYİ Partililere ayet ile yanıt: Dilleriniz de Allah’ın ayetidir!

Önder’den İYİ Partililere ayet ile yanıt: Dilleriniz de Allah’ın ayetidir!

İYİ Partililerin Süryanice Noel’i kutlayan DEM Partili George Aslan’a tepki göstermesi ardından söz alan Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, “Bir dakika size bir ayet daha söyleyeyim; dilleriniz de Allah’ın ayetleridir” diyerek, tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili George Aslan, anadili olan Süryanice de Noel’i kutladı. Ancak Süryanice sözler ile yapılan kutlamaya İYİ Partililer itiraz etti ve Türkçe konuşmasını istedi.

İYİ Partili Lütfü Türkan, Süryanice kutlamaya, “Sayın başkan tiyatro mu izliyoruz? Gitsin evinde konuşsun. Burası TBMM, babanın çiftliği değil. Babanın çiftliğinde konuş, burada değil! Burada herkes istediği dili konuşamaz” demesi dikkat çekti. Ancak Aslan, Süryanice olarak sözlerini sürdürmeye devam etti. Ancak tepkiler de dinmedi.

'12 BİN YILLIK YERLEŞİK HALKIZ'

İtiraz ve tepkilere rağmen sözlerini sürdüren Aslan, “Biz başka bir gezegenden buraya gelmedik. Biz buranın yerleşik halklarıyız. Ben tarihimden bir örnek vereyim; Sümer, Akad, Asur, Babil bu toprakların 12 bin yıllık yerleşik halkıyız. Bu dil başka gezegenden gelmedi. Bu dili kabul edeceksiniz. Bu Türkiye için bir zenginliktir” diye konuştu.

Avrupa’da Süryanice’nin resmi dil olarak okutulduğu bilgisini kürsüde paylaşan ve tepkisini sürdüren Aslan, İYİ Partililerin Anayasa hatırlatmasına ise, “Yahu Anayasa mı bıraktınız! Anayasayı dağıttınız, yırtınız. Hala Anayasadan bahsediyorsunuz” diye konuştu. DEM Partililer Aslan’ı sözleri sonrasında uzun bir süre boyunca alkışladı.

HAKARET VE TEHDİTLER SAVURDU

Aslan’ın yerine geçmiş olmasına rağmen İYİ Partilerin sataşması bitmedi. Aslan, “Sen burada yok iken atalarım burada imparatorluk kurdu. Sen burada misafirsin” dedi. DEM Partili Sezai Temelli de Türkan’a tepki gösterdi. Türkan, bunun üzerine Temelli’yi, “Otur yerine beni başkaları ile karıştırma. O elini alır..” diyerek, tehdit ve hakaretlerde bulundu.

Aslan’ın konuşmasını bitirmesine rağmen İYİ Partililer sataşmalarını sürdürdü. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder söz aldı. Önder, Meclis’te fenalaştıktan sonra yaşamını yitiren Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez’e işaret ederek, “Ben burada rahmetli için istirca (dua) yaptım. Biriniz dediniz mi bunun Türkçesi ne? Buradan Bakara’dan ayet okunuyor biriniz dediniz mi Türkçesi ne? O da kendi dili ile halkını selamladı. Dilden bahsediyoruz. Tahammül biraz ya!” dedi.

‘DİLLERİNİZ DE AYETTİR’ YANITI

MHP ile İYİ Partililerin “O ayettir” demesi üzerine Önder, “Bir dakika size bir ayet daha söyleyeyim; dilleriniz de Allah’ın ayetleridir” sözleriyle karşılık verdi. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.