MHP, Başkanvekili Adan'ın "küfür krizi"ne "özürsüz" çözüm arıyor

MHP, Başkanvekili Adan'ın "küfür krizi"ne "özürsüz" çözüm arıyor

TBMM'nin MHP'li Başkan Vekili Adnan Adan'ın Sırrı Sakık üzerinden tüm HEDEP grubuna ettiği küfür üzerine başlayan protestolar Genel Kurulu tıkayınca MHP "özürsüz" veya "vekaleten özür"lü çözüm arayışına girdi.

MHP, Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın mikrofonun açık olduğunu fark etmeden TBMM kürsüsünden HEDEP'lileri hedef alarak ettiği küfür nedeniyle doğan krize çare arıyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, 26 Ekim'de TBMM Genel Kurulu’nda cumhuriyet tarihi boyunca yapılan katliamları bir uzun rulodan okumuş ve elindeki kağıt rulosunu TBMM üyelerine kürsüden göstermişti. 

Sakık'ın konuşmasının bitirp yerine dönmesinin ardından genel kurul oturumunu yöneten MHP'li başkan vekili Celal Adan, mikrofonun açık olduğunu unutarak, Sakık’a küfür etti. HEDEP'lilerin protestoları arasında AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin’in Adan ile görüşmesinin ardından MHP'li Başkan vekili oturuma 5 dakika ara verdiğini duyurdu. Ancak oturum uzun süre boyunca yeniden açılmadı.

Olaydan sonra Başkanlık divanını terk eden ve TBMM kürsüsünde görünmeyen Adan Salı günü TBMM Genel Kurulu'nu yönetme sırası geldiğinde kürsüye çıkarak özür dilemeyeceğini belirtti. 

"Geçtiğimiz günlerde Meclis'i yönettiğim oturumla ilgili olarak bazı tartışmalar genel kurulda gündeme gelmiştir. Bu konuda oturum sırasında ifade ettiğim hususlar bizatihi tutanaklarda yer almaktadır. Bunun dışında beni ve parlamentoyu bağlayacak hiçbir husus bulunmamaktadır. Hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Bunun üzerine HEDEP grubu TBMM kürsüsü çevresinde toplanarak, milletvekillerinin Adan'ın yönetiminde genel kurula hitap etmesini sembolik olarak engellediler.

MA'nın haberine göre, TBMM Genel Kurul çalışmaları duraksayınca MHP’liler Genel Başkan Bahçeli'nin Adan'a övgüler düzmesine karşın başkan vekillerinin ettiği küfrü kabul ederek, HEDEP ile uzlaşma arayışı başlattılar. 

MHP'nin çabaları ve işlemeyen formüller

HEDEP protestosunun devamı üzerine MHP’liler, TBMM'deki Saadet Partisi, CHP, AKP ve diğer siyasi parti grup başkanvekilleri üzerinden HEDEP grubuyla temas kurdu. Görüşme trafiği içinde MHP’lilerin Adan’ın küfür ettiğini kabul ettiklerini HEDEP grubuna iletilince iki parti arasında aracılarla diyalog başladı.  

Bu gelişmeler üzerine MHP’lilerin Adan yerine diğer grup başkanvekili Muhammed Levent Bülbül’ün Adan'ın küfür ettiğini kabul ederek TBMM kürsüsünde kamuoyuna deklare etmesini önerdiler. HEDEP’lilerin bu talebi reddi üzerine MHP’liler Bülbül’ün deklarasyonu sonrasında Adan’ın da, “Evet, katılıyorum” beyanında bulunacağına güvence verdi.

Ancak MA'nın haberine göre, HEDEP’liler, Adan’ın ağzından çıkan küfrü kabul etmesi ve hem Sakık hem de HEDEP grubu ile TBMM'nin yanı sıra tüm toplumdan özür dilemesi gerektiğini vurgulayarak öneriyi geri çevirdi. 

TBMM grupları, MHP'nin çözüme dönük bir formülle çıkagelmesini bekliyor. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.