İHD Hakkari Şubesi'nden hukukun üstünlüğü ve demokrasi çağrısı

İHD Hakkari Şubesi'nden hukukun üstünlüğü ve demokrasi çağrısı

2024 yılına barış talebiyle giren İHD, tüm şubelerinde her ayın ilk Cuma günü eş zamanlı olarak Barış Nöbeti gerçekleştiriyor. Hakkari Şubesi'ndeki barış nöbetinde demokratik talepler dile getirildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) her ayın başında, “Herkes için barış” talebiyle düzenlediği Barış Nöbeti eylemini sürdürüyor. Barış Nöbeti sırasında açıklama yapan İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Musa Bor, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yaşanan hukuksuzluklar ve demokratik tepkilere değindi.

Bor yaptığı açıklamada, Van Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için aday olan Abdullah Zeydan'ın hakkında verilen memnu haklarının iadesi kararının yasal olmayan şekilde ortadan kaldırılmasına ve seçilmiş belediye başkanının iradesinin yok sayılmasına dikkat çekerek, hukukun üstünlüğüne vurgu yapılarak, demokrasinin korunması çağrısında bulundu.

Açıklamada, yaşanan hukuksuzluklar üzerine Van ve diğer illerde düzenlenen demokratik tepki ve protestoların detayları paylaşıldı. Polis şiddeti ve gözaltıların arttığı ortamda, İHD Hakkari Şubesi'nin sert tavır aldığı belirtildi.

Bor son olarak, iktidara, Yüksek Seçim Kuruluna ve yargı mercilerine çağrıda bulunularak şunları söyledi:

"2016 yılından beri Kürt Halkının seçtiği belediye başkanlıklarını kayyum uygulaması ile gasp etmeye son verin. Bu hukuksuz uygulamayı tekrar etmeyin. Hukuku kullanarak ve hukuku siyasete alet ederek ortaya çıkan halkın siyasi iradesini hiçe sayan uygulamalara tevessül etmeyin. Van halkının iradesinin gaspına yönelik hukuksuz bir karar sonucu, başta Van ili olmak üzere Türkiyenin tamamında gerçekleştirilen demokratik tepkilere yönelik polis şiddeti ile karşılık verilmiş; yüzlerce kişi darp edilerek gözaltına alınmıştır. 3 Nisan 2024 tarihinde bu hukuksuzluk giderilerek seçilmiş olan Abdullah Zeydan’a mazbatası verildiğinden, gösteriler de sona ermiştir. Bu hukuksuzluğa sebep olan nedenler sonucu gözaltına alınmış olan kişiler derhal serbest bırakılsın ve halka şiddet uygulayan ve şiddet uygulama talimatını veren kamu görevlileri ve yetkililer hakkında ivedi olarak işlem başlatın.


İnsan Hakları Derneği olarak iktidarı halen Van sokaklarında devam eden polis ablukasını derhal kaldırmaya; sandıkta çıkan halk iradesine saygı duymaya çağırıyor; demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti yaşanan kayyım uygulamasına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Umuyoruz ki yaşananlardan kamu otoritesi sonuç çıkartır ve halkın iradesine saygı duyar.3 2016 yılından beri iktidarın uyguladığı güvenlikçi politikaların ve kayyum uygulamalarının 31 Mart yerel seçim sonuçları itibari ile toplumda bir karşılık bulamadığı anlaşılmıştır. 31 Mart yerel seçimleri başta kayyum atanan Kürt illerinde olmak üzere tüm Türkiye’de yeni bir toplumsal barışın inşası mesajını vermiştir. İktidarı bu mesajı doğru algılayarak başta Kürt meselesinde güvenlikçi politikalardan vazgeçmeye ve toplumsal barışın inşasına hizmet edecek barışçıl politikalara dönmeye davet ediyoruz."

Barış nöbetine Dem Parti Yüksekova İlçe Eşbaşkanı Ercan Sevmez de katılarak destek verdi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.