HDP'den Erdoğan'a 'hayır' için çağrı

HDP'den Erdoğan'a 'hayır' için çağrı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa referandumunda çıkabilecek bir "hayır" kararını kabul edeceğine dair açıklama yapmasını istedi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, düzenlediği basın toplantısında partisinin izleyeceği yol haritasını açıkladı.

HDP Parti Meclisi, Merkez Yürütme Kurulu ve Meclis Grubu ile topladı yaptıklarını aktaran Bilgen, toplantılarda boykot seçeneğinin gündeme gelmediğini söyledi. Seçim hileleri konusunda endişeli olduklarını belirten Bilgen, “Erdoğan’ın referandumda ‘hayır’ çıkarsa bunu kabul edeceğini açıklaması gerekiyor şimdiden. Bu konuda kamuoyunu rahatlatması gereken sayın Cumhurbaşkanı’dır. Çünkü bu konuda dünyada kötü örnekler var” dedi.

‘BU KHK ÖLÜYE MAKYAJ YAPMAKTIR’

Bu sabah yayınlanan KHK’nin son derece önemli olduğu ifade eden Bilgen, “Bu KHK ölüye makyaj yapmaktır. 15 Temmuz’dan sonra çıkarılan KHK’larla binlerce insan işinden çıkarılmış, yayın örgütleri kapatılmışken, tam da Türkiye ile ilgili kritik bir karar alınacak olan AKPM toplantısı öncesi yapılan bu düzenleme ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir” şeklinde konuştu.

KHK ile Türkiye’nin iyi yola evrileceğine dair bir algı yaratılmaya çalışıldığını savunan Bilgen, “Türkiye’nin uluslararası arenadaki sıkışmışlığını gidermeye dönük bir operasyondur” ifadelerini kullandı.

PARLAMENTO TEMSİLİYETİNE SAHİP ÇIKAMADI’

TBMM’de kabul edilen anayasa değişiklik teklifini milletvekilleri ile değerlendirdiklerini dile getiren Bilgen, “Bu konunun halkın önüne bir alternatif olarak bile götürülmemesi gerektiğinden yanaydık. Parlamento kendi temsiliyetine sahip çıkmalıydı” dedi.

Teklifin oylaması sırasında milletvekilleri üzerinde baskı kurulduğunu belirten Bilgen, şunları söyledi:

“Referandum tek başına anayasa değişiklik sürecini demokratikleştirmeye, meşrulaştırmaya yetmez. Toplumun referandum öncesi de bu süreci tartışmasının olanakları yaratılmalıydı. Birkaç kişinin içeriğini bildiği, sadece Bahçeli ve Erdoğan’ın bildiği, vekillerin içeriğini bilmeden imzaladığı hatta mükerrer imzaladığı bir paket olmuştur. Toplumsal dinamiklerin bu sürece katılması imkansızlaştırılmıştır.”

HAYIR DİYECEK ÇEVRELERE BASKILAR YAPILYOR’

Sürecin parlamentoda bitmesini önemsediklerini vurgulayan Bilgen, seçim ve halk iradesini tehdit olarak yorumlamadıklarını altını çizdi. Halk iradesinin kendi özgürlüklerine ve geleceğine sahip çıkacağını düşündüklerini kaydeden Bilgen, “Referandum sürecinde parti liderlerinin vekiller üzerinde kurduğu dayatmanın halk nezdinde bir karşılığı olmayacağı düşüncesindeyiz” diye konuştu.

Seçim hileleri konusunda kaygılı olduklarını dile getiren Bilgen, “‘Hayır’ demenin ne kadar özgür bir ortamda gerçekleşeceğine dair kaygımız var. ‘Hayır’ diyen, ‘hayır’ diyeceği tahmin edilen çevrelere dönük şimdiden baskılar yapılmakta, bu da sürecin ne kadar antidemokratik olacağının göstergesidir” dedi.

MEVKİSİNİN İMKANLARINI KULLANMASI SEÇİME ŞAİBE DÜŞÜRÜR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum kampanyasını yürütme konusunda ısrarcı olduğunu belirten Bilgen, bu yaklaşımın parlamentonun fiili olarak bitmişliğinin göstergesi olduğunu savundu. Bilgen sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Cumhurbaşkanı bütçesi herkesin alın terinden kesilerek oluşturulur. Eğer toplumun bir kesimi Cumhurbaşkanı gibi düşünmüyorsa, pakete ‘hayır’ diyorsa Cumhurbaşkanı’nın onların vergisini kendi tercihi lehinde kullanma hakkı olabilir mi? Bunun demokratikliği, hukukiyeti olabilir mi? Cumhurbaşkanı düşüncesini kamuoyu ile paylaşabilir, herkesin söz söyleme hakkı ne kadar varsa onun da o kadar vardır ama mevkisinin imkanlarını kullanması seçime şaibe düşürecektir.”

HALK TOPLANTILARI ORGANİZE EDECEĞİZ’

“Hayır tavrımızı bütün platformlarda dillendireceğiz” diyen Bilgen, bu süreçte herkesin söz söylemesi gerektiğini vurguladı. Bilgen, “Biz süreci kadınların, gençlerin, işçilerin, inanç gruplarının yönetmesini istiyoruz. Bu sadece bir sistem değişikliği değil; bu ülkede nefes almanın, çalışmanın, düşünceyi ifade etmenin, farklılıklarımızla bir arada olma imkanlarının ne ölçüde kalıp kalmayacağının dönüm noktasıdır” şeklinde konuştu.

Şubat ayının ilk haftalarında, halk toplantıları organize edeceklerini aktaran Bilgen, halkla bu süreci tartışacaklarını belirtti.

HAYIR DERKEN MEVCUT DURUMU ONAYLAMIYORUZ’

Referandumla ilgili toplantılarda, boykot seçeneğinin gündeme gelmediğini kaydeden Ayhan Bilgen, “hayır” çalışması yürüteceklerini dile getirdi. Bilgen, “Biz ‘hayır’ derken mevcut durumu onaylayan bir yerde de durmuyoruz. Bizim açımızdan bugünkü fiili durumu yasallaştıracak yeni bir paket. Biz ölümle sıtma arasında tercih yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ‘HAYIR’ KARARINI KABUL EDECEĞİNİ AÇIKLAMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandumda “hayır” kararı çıkarsa kabul edeceğine dair açıklama yapması gerektiğini savunan Bilgen, “Bu konuda kamuoyunu rahatlatması gereken sayın Cumhurbaşkanı’dır. Çünkü bu konuda dünyada kötü örnekler var” dedi.

“Hayır”ın yeni bir başlangıç olacağını iddia eden Bilgen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Siyaset bu ‘hayır’dan sonra yeniden şekillenecek. ‘Hayır’dan sonra bir kaos yaşanacağını düşünen kesim var. Ama kaosun, kaosla yönetmenin bir sistem değişikliği fikrinin gerektiğini yaymak için yaratıldığını düşünüyoruz. Hayır demenin bu kaosu da, kaosla yönetme anlayışını da bitirebileceğinin umudunu taşıyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.