HDP’den '4 Kasım' eylem planı

HDP’den '4 Kasım' eylem planı

HDP, partinin eş başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alındığı '4 Kasım'ın 1'inci yılına hazırlanıyor. 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapmayı planlayan HDP, milletvekillerinin tutuklu bulunduğu cezaevlerinin önünde de eylemler gerçekleştirecek.

HDP’nin, “siyasi darbe” olarak nitelendirdiği 4 Kasım 2016’ki gözaltıların ve ardından gelen tutuklamaların düğmesine milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığı 21 Mayıs’taki Anayasa değişikliği ile basıldı.

Bu karardan 5 ay sonra gece yarısı birden fazla ilde yapılan baskınlarla HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekili gözaltına alındı. 4 Kasım’da başlayan, gözaltı ve tutuklamalar aralıklarla bugüne kadar devam etti.

HDP’nin Meclis grubunda 59 milletvekili bulunuyor. Haklarında yürütülen soruşturmalar kapsamında bugüne kadar 44 milletvekili gözaltına alındı, 15 milletvekili tutuklandı. Besime Konca, Meral Danış Beştaş, Nihat Akdoğan, Ayhan Bilgen ve Leyla Birlik kısa süre tutuklulukların ardından tahliye edilirken halen cezaevinde 9 milletvekili bulunuyor.

Cezaevinde bulunan tutuklu milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Abdullah Zeydan, Ferhat Encü ve Burcu Çelik.

4 KASIM İÇİN KOMİSYON KURULDU

HDP, tutuklu milletvekilleri başta olmak üzere “adalet ve demokrasi” çağrısıyla geçtiğimiz temmuz ayından bu yana çok sayıda etkinliğe imza attı. Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Van’da 1 ay süren “Vicdan ve Adalet Nöbeti”nin ardından birçok kentte mitingler düzenlendi.

HDP, milletvekillerinin tutuklandığı 4 Kasım’da özel bir eylem takvimi oluşturmak için harekete geçti. Parti Meclisi ve MYK toplantılarında ele alınan eylem planı için bir komisyon oluşturuldu. Komisyon’un eylem takvimi, yapılacak toplantıların ardından gelecek hafta kamuoyuyla paylaşılacak.

81 İLDE EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA YAPILACAK

HDP 4 Kasım günü teşkilatlarının bulunduğu 81 ilde eş zamanlı açıklamalar yapılması planlanıyor. Milletvekillerinin tutuklu bulunduğu Silivri, Kandıra, Sincan ve Edirne Cezaevleri önünde açıklamalara kesin gözüyle bakılıyor.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINACAK

Bu arada tutuklu milletvekilleri 4 Kasım’a kadar HDP milletvekillerinin Meclis’teki konuşmalarının da ana gündemini oluşturacak. Tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla ilgili tablo soru önergeleri ve Araştırma Komisyonu kurulması  talebiyle verilecek grup önerileri aracılığıyla da Meclis gündemine getirilecek.

İSTANBUL’DA BÜYÜK PANEL

Yapılacak etkinliklerde yaşanan sürecin sadece siyasi tutuklularla ilgili olmadığının da altı çizilecek. Tutuklu akademisyenler, gazeteciler, insan hakları savunucuları da gündeme getirilecek. OHAL sürecinde artan hak ihlallerine dikkat çekilerek bu süreçte zarar gören tüm kesimlerin katılacağı bir büyük panelin de İstanbul’da yapılması öngörülüyor. (Duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.