Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi için ‘Danışma Kurulu’ oluşturulacak

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi için ‘Danışma Kurulu’ oluşturulacak

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nin müze haline getirilmesine dair Diyarbakır Barosu tarafından yapılan başvuruya yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Danışma Kurulu” oluşturulacağını belirtti.

12 Eylül 1980 Darbesi sonrası  Sıkıyönetim Askeri Cezaevi/Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’ne dönüştürülen Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesine dair Diyarbakır Barosu 21 Ağustos’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. “Diyarbakır E Tipi Cezaevi Müze ve Kültür Alanı Projelerinin Yapımı” ile ilgili çalışmaları kapsamında bilgi edinme başvurusuna bakanlıktan “Danışma Kurulu” kurulacağı yanıtı verildi. 

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen yanıtta şu ifadeler yer aldı:  “Diyarbakır Cezaevi, müzeleri, tiyatro salon, konferans salonu ve atölyeleri ile kütüphanesi ve açık hava etkinlik alanlarının bulunduğu; Bu kapsamda halihazırda devam eden proje, sonrasında yapılacak uygulama çalışmalarına yönelik konunun ve bölgenin hassasiyeti dikkate alınarak, kendi uzmanlık alanlarında gerekli katkı sağlayacağı düşünülen üyelerden oluşan ‘Danışma Kurulu’ oluşturulması çalışmaları devam etmekte olup söz konusu işlemlerin tamamlanmasından sonra ayrıca bilgi verilecektir.” 

TOPLUMSAL HAFIZADAKİ ÖNEMİ 

Bakanlığın yanıtına ilişkin sanal medya hesabından açıklama yapan Diyarbakır Barosu, “Cezaevi, darbe dönemindeki en korkunç işkencelerin yaşandığı, insanlık dışı uygulamaların merkezlerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Bu sebeple, Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin toplumsal hafızasında önemli bir yere sahip olmaya devam etmektedir. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin kapatılarak müze yapılmasına dair karar alınmış ve bu amaçla cezaevi yerleşkesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu kapsamda, ‘Diyarbakır E Tipi Cezaevi Müze ve Kültür Alanı Projelerinin Yapımı’ başlıklı ihaleye çıktığı ve proje çalışmasının devam ettiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır.  Müze ve kültür alanı çalışması öncesi ve sırasında, Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerlerin sürece dahiliyetinin sağlanması hususlarında Kültür Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusunda bulunulmuştur” dedi.

MAĞDURLAR SÜRECE DAHİL EDİLSİN

“Danışma Kurulu” kurulmasını önemli karşıladıkları ifade edilen açıklamada, “Diyarbakır’daki hak temelli sivil toplum kuruluşlarının, mağdurların, ikincil travmaya maruz kalan mağdur yakınlarının ve etkilenenlerin sürece ivedi bir şekilde dahiliyetlerinin sağlanması gerektiğini belirtiriz” diye belirtildi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.