Davutoğlu, HDP ile görüşmesini neden iptal ettiğini açıkladı

Davutoğlu, HDP ile görüşmesini neden iptal ettiğini açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı’nda HDP görüşmesinin iptal edilmesini değerlendirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan ziyareti öncesi yaptığı basın toplantısında yeni anayasa çalışmaları ve HDP görüşmesinin iptal edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Davutoğlu, yeni anayasa çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşme yapacağını belirten Davutoğlu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında ‘ön yargısız’ bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Doğru olan başkanlık sistemidir”

“Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yöntem etrafında bir istişarede bulunacağız. İçerik olarak da önemli olan anayasanın ruhudur. Özgürlükçü, insan odaklı, vatandaşı esas alan, vatandaşın devleti tanımladığı bir anayasa çerçevesini kendilerine paylaşacağım. Hiçbir ön yargı taşımadan en doğru hükümet yönteminin ne olduğunu kendileri ili paylaşacağım. ‘Şu mesele gelirse konuşmam’ gibi bir şey doğru olmaz. Doğru olan başkanlık sistemidir. Bunu da tartışırken kimsenin konjonktürel bakmasını tavsiye etmem. Öyle bir hükümet modeli ortaya koyalım ki 50 sene sonra torunlarımız da rahat etsinler. Benim niyetim ve hedefim bu görüşmelerde tamamıyla özgürlükçü, katılımcı, güçler ayrımına dayalı, çağdaş bir anayasanın yazılacağını düşünüyorum. Kişiselleştirmeden, şartlar ortaya konmadan.”

HDP ile görüşme

“Anayasa’yı herkesle tartışırım ama Türkiye’nin bütünlüğünü, dirliğini, bütünlüğünü kimseyle tartışmam,” diyen Davutoğlu, HDP ile herhangi bir görüşme yapmayacağını da söyledi.

Davutoğlu, “Randevu talebinden sonra saygısızlığa varan açıklamalarından sonra onları muhatap almam doğru değil,” dedi ve HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in sözlerine yanıt verdi:

“Biz bir film senaryosu çeviriyor değiliz. Türkiye ateş çemberinin ortasında, yüzlerce askerimizi, polisimizi şehit vermişiz. Yok çay içecekmişiz de, kaçak çaymış da… Gitsinler çaylarını kimle içeceklerse içsinler. İsterse Kandil’e gitsin çayını içsin, bu film senaristi. Türkiye ateş içinde olacak, etrafımız ateş çemberi olacak, beyefendi kaçak çaydan bahsedecek ben de o masaya oturacağım, öyle mi? Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen herkes bu milleti temsil etmenin ciddiyetini taşıyacak.

“Gece ürettiği bazı esprilerle bizimle istihza edeceğini düşünenler ciddiyet testinden geçecekler. Ya samimi ve ciddi olurlar, bütün kapılarımız açık olur, ya da hadlerini bildiriz. Bu anayasal düzen içinde HDP siyasi bir parti midir? Öyleyse parti gibi davranacak, yok terör örgütü sözcüsüyse ona göre davranılacak. 2011’de Silvan’da da aynı şeyi yaptılar. Gidip askerlere saldırdılar daha sonra da özerklik tartışmalarını başlattılar. Her seçim sonrası millet yeni ufka yönelirken HDP özerklik tartışmalarına yöneliyor.”

Sırrı Süreyya Önder ne demişti?

HDP’li Sırrı Süreyya Önder, “Başbakan Davutoğlu’nun anayasayı konuşmak için partiyi ziyaret etmesinin bir anlam ve netice doğurması, kendi ziyaretinden önce ülkenin anayasal bir zemine çekilmesiyle mümkündür. Bundan kastım, bölgedeki çatışma halinin halkın temel yaşam hakkından vazgeçtim, nefes alma hakkını, kayıplarını defnetme hakkını tanımadan bizi ziyaret ederse kaçak çayını içer gider,” demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.