Çavuşoğlu: Reformcu kimliğimizi tekrar ön plana çıkaracağız

Çavuşoğlu: Reformcu kimliğimizi tekrar ön plana çıkaracağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB'yle ilişkilerde olumlu sinyaller olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte reformcu kimliğimizi tekrar ön plana çıkaracağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçilere verilen yemekte Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde “olumlu sinyaller” gördüklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Biz bundan sonraki süreçte reformcu kimliğimizi tekrar ön plana çıkaracağız. 2012’den 2018’e kadar yaşadığımız olaylar ve bunların karşısında aldığımız, tedbirler elbette dışarıdan anlaşılamadı. Tüm bunlardan dolayı imajımızın zedelendiğini biliyoruz; ama bunu düzeltmek de bizim elimizde” diye konuştu.

‘BİZİM AÇAMADIĞIMIZ KAPILAR İŞ DÜNYASI AÇABİLİYOR’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun büyükelçiler için verdiği yemekte konuştu.

Dünyada zorluklar kadar önemli fırsatlar olduğunu da belirten Çavuşoğlu, “Önümüze çıkan fırsatları iyi takip edip, ülkemizin yararına bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Biz önümüzdeki süreçte TOBB ve diğer çatı kuruluşlarla da işbirliğimizi artırmak istiyoruz. Özellikle diplomaside yani sadece Dışişleri Bakanlığı’nın çabaları tek başına yeterli olmuyor. Bizim açamadığımız kapıların iş dünyası tarafından açılabildiğini görüyoruz” diye konuştu.

‘YAPICI ELEŞTİRİLERDEN FAYDALANIRIZ’

Türkiye ile ilgili dezenformasyon olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Böyle durumda biz ülkemizi, milletimizi gocunmadan, övünerek, güvenimiz var; savunuyoruz, anlatıyoruz. Bizim anlattıklarımızın etkisi bir noktaya kadar; ama iş dünyamızın, sivil toplum örgütlerimizin, sanatçılarımızın bu alandaki inandırıcılık ve etkisi daha fazla olur. Neticede sivil” dedi.

“TÜSİAD ile beraber yayınladığınız bildiriyi dikkatlice okudum” diyen Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Böyle bir dönemde iki önemli sivil toplum örgütümüzün, iş dünyamızın, devletimizin ve milletimizin yanında durması çok anlamlıdır. Yine bu bildiride bize yönelik de mesajlar var. AB’ye yönelik yine reformlarla ilgili çok önemli hatırlatmalar, tavsiyeler var. Biz bunlardan rahatsız değiliz, tam tersine çok mutlu olduk. Bu yapıcı eleştirilerden de faydalanırız. Son derece faydalı tavsiyeleri de dikkate alırız.”

‘BİZ BU AİLENİN BİR PARÇASIYIZ’

Türkiye’yi Avrupa’nın bir parçası olarak gördüklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Biz inanıyoruz ki biz de bu ailenin bir parçasıyız. Bu akımlar, bir gün tekrar tersine dönecek ve arzumuz, geçmişte olduğu gibi vahim olaylar yaşanmadan bunu tersine çevirebilmektir. Biz de Türkiye olarak buna elbette katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

‘İMAJIMIZIN ZEDELENDİĞİNİ BİLİYORUZ’

AB ile ilişkilerin “yavaş yavaş bir pozitif gündeme döndüğünü” dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Biz bundan sonraki süreçte reformcu kimliğimizi tekrar ön plana çıkaracağız. 2012’den 2018’e kadar yaşadığımız olaylar ve bunların karşısında aldığımız, tedbirler elbette dışarıdan anlaşılamadı. Elbette mecburen bu tedbirleri almak durumundaydık, olağanüstü hal dahil. Tüm bunlardan dolayı imajımızın zedelendiğini biliyoruz; ama bunu düzeltmek de bizim elimizde. Yani algıyı değiştirmek bizim elimizde. Biraz kendimiz değişeceğiz, biraz algıyı değiştirmek için çalışacağız. Bu ikisini başardığımız zaman da tekrar bu eski günlere döneriz. Bizim reformlara, demokrasiye, hukuka, insan haklarına bağlılığımız tamdır.”

‘AB’DEN OLUMLU SİNYALLER GÖRÜYORUZ’

“İnşallah şimdi ülkemizi normalleştirmek için çalışacağız” diyen Çavuşoğlu, “AB ile belki ilk günden her şeyi yapamayabiliriz; ama bir Gümrük Birliği Anlaşması’nın tekrar güncellenmesi konusunda önemli görevler düşüyor. Vize serbestisi, bunu da başarmamız lazım. Buna benzer konular da Göç Anlaşması vesaire bazı olumlu adımları atabiliriz ve AB’den de olumlu sinyaller görüyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.