Çavuşoğlu, Kommersant'a yazdı: Arzumuz Rusya'yla yeni bir başlangıç yapmak

Çavuşoğlu, Kommersant'a yazdı: Arzumuz Rusya'yla yeni bir başlangıç yapmak

Rus Kommersant gazetesi için makale yazan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kanaatimiz odur ki Türk ve Rus halkları bizlerden geçmiş tecrübelerden ders çıkarıp ileriye bakmamızı bekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Kommersant'ın internet sitesinde yayınlanan makalesinde, Türkiye-Rusya ilişkilerinin her zaman uluslararası gündemde en çok takip edilen konulardan biri olduğunu belirterek, "Zira bu iki ülke arasındaki ilişkilerin seyri her zaman için çok geniş bir coğrafyada pek çok insanın kaderi üzerinde doğrudan etki yapar. 24 Kasım 2015'te yaşanan üzücü hadise sonrasında ilişkilerde yaşanan kırılma da milyonlarca kişiyi etkiledi, ekonomilere darbe vurdu, aileleri zor durumda bıraktı. ifadesini kullandı.

Türk ve Rus halklarının gerçek güçlerini zor zamanlarda göstermelerinin ve güçlüklerden yılmadan doğruda buluşmayı bilmelerinin çok önemli ortak özellikleri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Elbette bu bin yıllık komşuluk ilişkisinde her zaman işbirliği ön planda olmadı. Rekabetin damga vurduğu dönemler de oldu. Fakat biz, bizlere düşen vazifeyi, Türkiye-Rusya münasebetlerini rekabet değil, dostluk ve işbirliği eksenine oturtmak olarak görüyoruz. İki tarafta bunun için gerekli kurumsal, ekonomik ve sosyokültürel temele de fazlasıyla sahip olduğumuza inanıyoruz." yorumunu yaptı.Çavuşoğlu, enerji, ekonomi ve ticaret alanlarının, 90'lı yıllardan itibaren hızlı bir gelişim sürecine giren Türk-Rus ilişkilerinin lokomotifi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"2000'lerin başında 5 milyar doları bulmayan ikili ticaret hacmimizi, önemli bir kısmı Rusya'dan yaptığımız enerji ithalatı olmak üzere, 40 milyar dolar seviyesine taşıdık. Ortak gayretlerle bu rakamı 100 milyar dolara taşıma güç ve potansiyeline sahibiz, zira ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor. Enerji alanındaki ortaklığın yanı sıra karşılıklı olarak onar milyar doların üstündeki yatırımlar ile turizm ve inşaat gibi sektörlerdeki işbirliğimiz de yine her iki taraf için de önem taşımaktadır."

‘ON BİNLERCE EVLİLİKTEN DOĞAN BİR NESİL MEVCUT'

İki ülke arasındaki özel bağlara dikkati çeken Çavuşoğlu, "Birbiriyle iktisadi ve sosyokültürel anlamda bu kadar iç içe geçmiş olan halklarımız arasında on binlerce ortak evlilik ve bu evliliklerden doğan ortak bir nesil mevcut. Bence bunlar Türkiye-Rusya dostluğunun yarınlarına yapılmış en önemli yatırımlardır. 2010 yılında kurduğumuz Üst Düzey İşbirliği Konseyi de işte bu muazzam işbirliği potansiyelinin, stratejik vizyonumuzun kartvizitidir" değerlendirmesinde bulundu.

‘KEİ, EN GÜZEL İŞBİRLİĞİ ÖRNEKLERİNDEN

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın kurucu üyeleri olduğu, Karadeniz havzasının bir barış, istikrar ve refah bölgesi olması amacıyla oluşturulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (KEİ) iki ülke arasındaki en güzel işbirliği örneklerinden olduğunu vurguladı.

Gelecek yıl KEİ'nin kuruluşunun 25'inci yıl dönümünün kutlanacağını hatırlatan Çavuşoğlu, bu tür yıl dönümlerinin geçmişin muhasebesinin yapıldığı, içinde olunan dönemin ve geleceğe yönelik plan ve projelerin ele alındığı önemli birer kilometre taşı olduğunu belirtti.

Aralarında ciddi anlaşmazlıklar olan ülkelerin bile tam bir sağduyu ve olgunlukla aynı masa etrafında bir araya gelip Karadeniz havzasında işbirliği imkanlarını değerlendirebilmelerinin KEİ'nin önemli bir başarısı olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "KEİ'nin kendini tazelemiş, küresel gelişmelere ayak uydurabilmiş, bölge halklarının ortak çıkarlarına daha iyi hizmet eden bir örgüt olarak yoluna devam etmesini sağlayacak reformlar konusunda Türkiye ve Rusya'nın el birliğiyle sağlayacağı destek, şüphesiz anlamlı ve değerli olacaktır" ifadesini kullandı.

‘ORTAK KOMİSYON TEKLİFİNDE BULUNDUM'

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Tarihin özel bir döneminden geçiyoruz. Tarihin akışının hızlandığı günler yaşıyoruz. Daha önce karşılaşmadığımız, tek başımıza mücadele etmekte zorlandığımız tehditlerle yüz yüzeyiz. Bölgesel ve uluslararası düzlemde ciddi kırılmalar yaşanıyor. Tam da bu zorlu koşulların bizleri sınadığı bir dönemde, 24 Kasım 2015 tarihinde, iki ülkenin de arzu etmediği bir hadise meydana geldi. Bu olaya bağlı olarak yaşanan can kayıpları Türkiye'yi de üzdü. Yaraları birlikte sarmak için hemen harekete geçtik. Hadiseden bir gün sonra Rus mevkidaşım Sayın Lavrov'la telefonda görüştüğümde başsağlığı dileklerimi ilettim ve olayı geride bırakmak için birlikte çalışmayı teklif ettim. Lavrov'la aralık ayında Belgrad'da yaptığımız görüşmede de hadiseyi birlikte incelemek için bir ortak komisyon kurma teklifinde bulundum." (Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.