Çakırözer: Eskişehir Millet Bahçesi 48 milyon 250 bin TL'ye mal olacak

Çakırözer: Eskişehir Millet Bahçesi 48 milyon 250 bin TL'ye mal olacak

CHP'li Utku Çakırözer Eskişehir'de yapılacak Millet Bahçesi'nin maliyetinin 48 milyon 250 bin TL olacağını açıkladı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de 65 yıllık Atatürk Stadı’nın yıkılarak yerine yapılacak millet bahçesinin 48 milyon 250 bin liraya mal olacağını söyledi. Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘İHALE NEDEN İPTAL EDİLİP GİZLENDİ?’

Eskişehir’de yapılması planlanan millet bahçesi projesinin 185 bin liraya bir firmaya çizdirildiğini, yapım ihalesinin de şeffaf usullerle düzenleneceğinin duyurulduğunu hatırlatan Çakırözer yazılı açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“Ancak bu ihale iptal edildi. Yerine açılan ihale ise pazarlık ve davet usulü düzenlendi. Yani şeffaflık ilkesi terk edilerek proje gizlendi. Bu ihaleyi de İstanbullu bir firma kazandı. Hem Eskişehir piyasasından, hem de Eskişehirlilerden kaçırılan ihalenin sözleşmesi 48 milyon 250 bin TL’ye imzalandı. İhale neden önce iptal edilip gizlendi? Eskişehir için yapılacak yaklaşık 50 milyon TL’lik bir iş neden İstanbullu firmaya verildi? Bu firmanın özelliği ne?”

‘İPTAL GEREKÇESİ OLAN DEĞİŞİKLİKLER NELER?’

Çakırözer, Eskişehir Millet Bahçesi projesini Meclis gündemine de taşıdı. Çakırözer, yazılı soru önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“Eskişehir Millet Bahçesi’nin 7 Şubat’ta düzenleneceği duyurulan yapım ihalesinin iptaline gerekçe olarak sunulan proje değişiklikleri nelerdir? İptal edilen ihale açık usul ile yapılacakken, pazarlık usulü ile yeni bir ihale açılmasının gerekçesi nedir? Eskişehir Millet Bahçesi ihale sözleşmesinin bir İstanbul firma ile imzalanmasının gerekçesi nedir? İhale Kanunu’nun 21. maddesinin B fıkrası uyarınca yapıldığı için gizlenen proje dosyasının detayları nelerdir?”

Konuya ilişkin Çakırözer’in açıklamaları şu şekilde sıralandı:

PROJESİ 185 BİN TL’YE ÇİZDİRİLDİ: Ortada ilan edilmiş 3 ihale var. İlki bahçenin projesinin hazırlanması için. İhalenin sözleşmesi 24 Ekim 2018’de imzalandı. İstanbul’da düzenlenen ihaleyi Ankaralı bir peyzaj firması kazandı. Millet Bahçesi’nin projesi 185 bin TL’ye çizdirildi.

DEĞİŞİKLİK İÇİN İPTAL EDİLECEĞİ DUYURULDU: Millet bahçesinin asıl ihalesine ise 7 Şubat’ta çıkılacaktı ancak bu ihale 21 Ocak’ta iptal edildi. Bu ihale; açık, tüm firmaların teklif verebileceği şeffaf bir ihale olarak planlanmıştı. Ancak yine İstanbul’da yapılacak bu ihale iptal edildi. İhalenin, projede değişiklik yapılacağı için iptal edildiği duyuruldu. İptal edilen ihalenin dosyasına göre millet bahçesi toplamda 56 bin 448 metrekare alan üzerine kurulacaktı. İçinde yine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vaadi olan millet kıraathanesi de kurulacaktı.

YENİLENEN İHALE GİZLENDİ: Bu ihalenin iptal edilmesinin üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra yeni bir ihale dosyası hazırlandı. Bu ihale ise, 13 Şubat tarihinde düzenlendi. Fakat bu ihale pazarlık ve davet usulü ile yapıldı. Yani Eskişehir Millet Bahçesi’nin şeffaf olan ihale dosyası iptal edildikten sonra gizlendi. Kanuna göre bir ihalenin pazarlık usulü ile yapılması için şartlar belli. Doğal afet, salgın hastalık gibi ani ve beklenmeyen olayların yaşanması gerekiyor ki bu ihale pazarlık ve davet usulü ile ivedi bir şekilde yapılabilsin. Kanun bunu emrediyor. Veya yapılacak işin ‘yapım tekniği bakımından özellik arz etmesi’ gerekiyor. Yani TOKİ bu ihaleyi önce gizledi, sonra istediği firmayı davet etti, pazarlık yapıp sözleşmeyi imzaladı. İhale gizli olduğu için de projenin detaylarının kamuoyu bilgisine açılmadı.

İHALE DE İSTANBUL’DA FİRMA DA İSTANBULLU: Eskişehir Millet Bahçesi’nin ihalesi TOKİ tarafından İstanbul’da düzenlendi. Sözleşme de İstanbullu firma ile imzalandı. Pazarlık ve davet usulü ihaleyi Ekol Yapı İnşaat kazandı. İhalenin şeffaf olmayan usullerle yapılması için ortada doğal afet, salgın hastalık olmadığına göre millet bahçesinin ‘yapım tekniği açısından özellik arz eden’ bir iş olduğuna karar verilmiş olması gerekiyor. TOKİ, yapım tekniği açısından özellik arz eden millet bahçesi işini hangi gerekçelerle İstanbullu firmaya verdi?

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.