Binali Yıldırım: Biz teklif falan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz

Binali Yıldırım: Biz teklif falan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz

Başbakan Binali Yıldırım, "Biz teklif falan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz. Bu kadar açık ve nettir" dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi İsmail Aydın, anayasa değişiklik teklifinin 12’nci maddesi üzerine konuşmak için söz aldı.

Kürsüye gelen Aydın, “Ben de 1980 Anayasasının ilk 4 maddesinin mutlaka anayasamızda olmasının taraftarıyım. Ancak bir hukukçu olarak anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisabı, nisapla anayasanın tüm maddeleri değiştirilebilir, hatta Meclis yeni bir anayasa yapabilir” dedi. Aydın’ın sözlerine CHP ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi.

‘İLK ÜÇ MADDENİN TARTIŞILMASINA RIZAMIZ YOK’

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Aydın’ın ifadelerinin çok tehlikeli ve yanlış olduğunu belirtti.

Anayasanın 4’üncü maddesi konusunda MHP’nin hasas olduğu söyleyen Usta “Anayasanın ilk üç maddesinin hiçbir şekilde tartışılmasına rızamız yoktur. Eğer partinizin görüşüyse bu, bunun ben grup başkanvekilleri tarafından düzeltilmesini talep ediyorum. Partinizin böyle bir görüşü varsa, bunu da şu aşamada bizim bilmemizde fayda var. Ben AKP grubundan şunu beklerim. AKP grubunun ayağı kalkması lazım, olmaz böyle bir şey demesi lazım. Bununla ilgili Sayın Başbakan’ın bir açıklama yapması lazım” şeklinde konuştu.

‘ANAYASANIN BÜTÜN MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİ KANAATİNDEYİM’

Tekrar söz alan İsmail Aydın, “Bunların değiştirilmesini arzu etmiyoruz, ama benim şahsi görüşüm olarak, bir hukukçu olarak anayasanın bütün maddelerinin değiştirilebileceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Anayasanın ilk 4 maddesine ilişkin herhangi bir tartışma söz konusu değildir. Partimizin görüşü, bu ilk 4 maddenin hiçbir biçimde değiştirilmemesi yönündedir. Hatip kendi, kendisi kişisel bir yorumda bulunuyor” dedi.

‘TEKLİF FALAN ETMEDİK, EDENLERLE DE İŞİMİZ OLMAZ’

Tartışmalar hakkında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Anayasa’nın 4 maddesi, nedir devletin şekli Cumhuriyet. Madde 1. Niteliği ne, demokratik laik sosyal hukuk devleti niteliği. üçüncüsü ne, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, bayrağının ayyıldızlı bayrak olduğu, marşının İstiklal Marşı olduğunu, dilinin Türkçe olduğunu, Başkentin Ankara olduğunu… 4’üncü madde de bu 3 maddenin değiştirilemeyeceğini, değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğini… Dolayısıyla biz de teklif falan etmedik, edenlerle de işimiz olmaz. Bu kadar açık ve nettir. Bunlar devletin temelleridir, devletin olmazsa olmazıdır. 10 yıldır AK Parti ne diyor, ‘tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan’. Onun için öyle ucuz polemiklerde herkes ucuz dursun. Bu maddelerin teminatı, yüce Türk milletidir ve AK Parti iktidarıdır” diye konuştu.

“İsmail Aydın’ın konuşması MHP’de tepkiyle karşılandı. Sayın Bahçeli ile bu konuda görüştünüz mü?” sorusunu Başbakan Yıldırım, “Yok görüşmedim, bu konuda görüşülecek bir şey yok. Bahçeli de bu konuların ne olduğunu benden daha iyi bilir. Neyin değiştirileceğini, neyin değiştirilemeyeceğini Bahçeli çok iyi bilir” cevabını verdi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.