Bilgen: Türkiye yol ayrımında tercih yapacak

Bilgen: Türkiye yol ayrımında tercih yapacak

Milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin tartışma gündemde yerini korurken, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye'in demokrasi mi yoksa otoriteleşme mi tercihini yapacağını belirtti.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına dönük hazırlıkları değerlendiren HDP Kars Milletvekili ve Parti sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye'nin demokrasi mi, otoriterleşme mi arasında tercih yapacağını vurguladı. 

'AKP'nin genel politikasının seyridir'

DİHA'ya konuşan Bilgen, Türkiye'de parlamenter yapıya yönelik Meclis iradesine dolayısıyla halk iradesine yönelik kuşatma olduğunu belirtti. Girilen yanlıştan dönülmezse sadece Kürt siyasetinin etkilenmeyeceğinin altını çizen Bilgen, bu yanlışın doğrudan doğruya Türkiye demokrasisinin seyrini değiştireceğini söyledi. Muhalefet partilerinin de dokunulmazlıkların kaldırılmasından payını alacağını hatırlatan Bilgen, AKP destekçiliğini biran önce bırakmaları gerektiğini vurguladı. Son dönemde belediye başkanlarının, il ve ilçe yöneticilerinin ve üniversite öğrenci ve öğretim görevlilerinin tutuklandığını dile getiren Bilgen, dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna odaklanmayı doğru bulmadığını fakat bunun da var olan genel politikanın bir seyri olduğunu söyledi.

'Türkiye dönemeçten geçiyor'

"Eğer Türkiye bunu engelleyemezse bu otoriterleşmeden payını alan son adres meclis olacaktır" diyen Bilgen, "Meclisin tümüyle işlevsizleştiğinin somutlaştığı pratik biçimde sonuçlarını ortaya çıkardığı bir tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye önümüzdeki süreçte bir dönemeçten geçecektir. Bu dönemeç aslında Türkiye'nin demokratik bir ülke mi yoksa otoriter rejimin pekiştiği bir ülke mi olacağını hep beraber göreceğiz" şeklinde konuştu. 

'Savaş hayatın her yerine yayılmaya çalışılıyor'

Dokunulmazlık planlamasının aslında HDP'yi parlamentonun dışına itmeye yönelik olduğunun açık bir göstergesi olduğunu dile getiren Bilgen, bu konuda takınılan tavırla diğer partilerinde etkileneceğini vurgulayarak, "Bu oyun aslında 7 Haziran ve 1 Kasım da sağlanamayan HDP'yi parlamento dışına itme ve savaş konseptini hayatın her yerine yayma stratejisinin bir parçasıdır. Dolayısıyla bu tavır aslında bugün HDP'yi çatışma konseptine direnen bir aktör olarak hala demokrasiye dönüş. Hala toplumsal barışa dair bir inisiyatif olmaktan çıkarmaya dönük bir tutumdur" diye konuştu. 

'Hakikatin tek yeri meclis değil'

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da, Türkiye siyaset tarihinin utanç sayfalarıyla dolu olduğunu belirterek, AKP hükümetinin halkları, inançları ve milli iradeyi yok sayarak bir utanç sayfası daha oluşturduğunun altını çizdi. Erdoğan'ın bu politikasına karşı CHP ve MHP'nin de oyuna geldiğini söyleyen Kaya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kanuna aykırı olsa da evet diyeceğiz" sözünü hatırlatarak, Kılıçdaroğlu'nun çelişki içinde olduğunu dile getirip, CHP tabanında şiddetli tepkilerin artacağının söyledi.

Sonucu meclisten atılmak bile olsa bu haklı mücadeleden dönmeyeceklerini kaydeden Kaya, "Halkımızı yok sayanlara karşı alanları bırakmayacağız ve hakikatin tek yerinin de meclis olmadığını biliyoruz" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.