Bahçeli aday turunda Kılıçdaroğlu ile görüşecek

Bahçeli aday turunda Kılıçdaroğlu ile görüşecek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çatı aday için uzlaşma arayışında kilit parti konumundaki Cumhuriyet Halk Partisi ile ilk resmi temasını bugün yapacak. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu 15.00'te biraraya gelecek.

Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli saat 15.00'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Meclis'teki makamında ziyaret edecek. İki lider "Çatı aday mı? Partili aday mı?" sorusunun yanıtını arayacak. Her iki lider de henüz resmen bir isim telaffuz etmedi. CHP’nin kendi içinde yaptığı değerlendirmelerde ise öne çıkan partili aday görüşünün ardından Kılıçdaroğlu’nun MHP liderine vereceği yanıt merak konusu.

Bu kritik görüşme öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu son değerlendirmeleri Perşembe günü toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) yaptı.

Al Jazeera'nin "CHP 'çatı aday' önerisine ne yanıt verecek, CHP'nin kapıları bu öneriye kapalı mı?" sorularına CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yanıt verdi:

“Müzakere kanallarını açık tutmak lazım. Bunun faydasının olduğunu düşünüyorum. Toplumun beklentisini karşılayacak ve yüzde yüzünü kucaklayacak bir aday olmalı diyoruz. Müzakerelerde en yüksek mutabakat sağlanmasında fayda var. Sayın Kılıçdaroğlu da, Bahçeli de onun için uğraşıyor.”

CHP, MHP ile müzakereye kapıları açık tutsa da genel eğilim partili adaydan yana. İl başkanları ve milletvekilleri ile yapılan değerlendirme toplantılarında ağırlıklı olarak bu görüş dile getirildi.

CHP’de öne çıkan isimler

CHP’de cumhurbaşkanı adaylığı için hem il başkanlarıyla hem de milletvekilleriyle yapılan toplantıda öne çıkan isim Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen oldu. Potansiyel partili adaylar arasında eski genel başkan Deniz Baykal ile Altan Öymen’in de adı geçiyor.

CHP içindeki bazı parti yöneticileri her partinin kendi adayıyla seçim yarışına gireceğini öngörüyor. İlk turda cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli çoğunluk olan yüzde 51’e ulaşılamayacağını ve "ikinci turda muhalefet partilerinin ve muhalefet seçmeninin sandıkta kendiliğinden birleşeceği” tezi dile getiriliyor.

Aday kim olacak?

Bahçeli çatı aday formülünü, muhalefetin üzerinde birleşeceği bir adayın cumhurbaşkanı seçilebileceği görüşünden yola çıkarak gündeme getirdi. MHP liderinin "Muhafazakâr, milliyetçi, manevi değerlere sahip, laik, demokrat ve hukukçu" olacak sözleriyle tanımladığı çatı adayın kim olacağı ise henüz belli değil.

Bahçeli'nin turları

MHP lideri, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Barış ve Demokrasi Partisi hariç tüm siyasi partilerle görüşme kararıyla yola çıktı. Bahçeli siyasi parti turlarına Meclis dışındaki partilerle başladı. İlk ziyaretini Saadet Partisi'ne yapan Bahçeli, ardından Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Demokratik Sol Parti'ye gitti.

Bahçeli siyasi parti turlarından önce eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ile de görüşte. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de bu turlar kapsamında ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu'nun temasları

Temaslarına sivil toplum örgütleriyle başlayan ve bu temasları gelecek hafta da sürdürecek olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis dışındaki siyasi partileri de ziyaret etmesi bekleniyor. TESK, TBB, TUSKON, MÜSİAD’ın da aralarında bulunduğu meslek kuruluşlarıyla görüşen CHP lideri gelecek hafta TÜSİAD ve Tabip Odası ile görüşecek.

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez oy kullanacak olması nedeniyle Avrupa seçim kampanyasının önemli bir durağı olacak. CHP lideri de cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ilk yurtdışı ziyaretini Almanya’ya yapacak. Kılıçdaroğlu'nun temasları 10 Haziran'a kadar sürecek. Haziran ortasında ise CHP’nin kurultaydan sonra en yetkili karar organı olan Parti Meclisi toplanacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylığı için YSK’nın ilan ettiği takvime göre de adaylık başvuruları 29 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.