Avustralya Kilis'deki IŞİD davasını izleyecek

Avustralya Kilis'deki IŞİD davasını izleyecek

Türkiye'de yakalanan Avustralyalı IŞİD üyesini Prakash Eylül'de yargılanmaya başlanıyor. Avustralya'nın gözü bu davada olacak.

Kilis Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uzun süre yargılandıktan sonra ülkesine iadesi ret edilen ve tahliyesine karar verilen Avustralya vatandaşı Neil Christoper Prakash, IŞİD üyesi olduğu suçlamasıyla yeniden hakim karşısına çıkacak. Prakash, halen Gaziantep H Tipi Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunuyor.

ÜLKESİNDE ARANANLAR LİSTESİNİN BAŞINDA

Avustralya’da “ülkenin en çok aranan teröristi” olarak kabul edilen, kırmızı bültenle aranan ve IŞİD’in propaganda yüzü olan Neil Prakash, 24 Ekim’de Kilis’in İnanlı köyü Suriye sınır hattından kaçak yollarla Türkiye’ye geçmek üzereyken ikisi erkek, ikisi kadın dört arkadaşı ile birlikte yakalanmıştı. 2016 yılında hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla soruşturma açılan Prakash’ın iddianamesi tamamlandı ve Kilis Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

DAVRAN: TUTUKLULUĞA İTİRAZ ETTİM

Savunma için Kilis Barosu tarafından görevlendirilen avukat Reşat Davran, Parakash’ın uzun tutukluluğuna itiraz ederek, adli kontrol ile tahliyesini talep etti.

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameyi değerlendiren Davran, suçlamalarda Türkiye ya da Avustralya ile ilişkili bir eylemin yer almadığını belirtti. Davran, şunları söyledi:

“İddianame zaten iki sayfadan oluşuyor. Kilis’in, İnanlı Köyü’nden girerken iki kadın ve erkek birlikte yakalandıkları, kendisinin ilk ifadede ismini sakladığı daha sonra Prakash olduğunu kabul ettiği yer alıyor. UYAP’tan görebildiğim kadar ile iddianameye herhangi bir delil, telefon görüşmesi vs. eklenmemiş. Sadece Prakash’ın örgüte katılarak dini ve siyasi eğitim aldığı, çatışmalara girdiği yönündeki itiraflarından yola çıkılmış. Dosya fiziki olarak elime geçtiğinde daha kapsamlı inceleyeceğim.”

DAVA EYLÜLDE BAŞLIYOR

Prakash’ın, silahlı terör örgütüne üye olduğu iddiası ile ilgili davanın ilk duruşması Kilis Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 27 Eylül 2018 Perşembe günü, saat 11.30’da görülecek. Davayı, Avustralya’dan çok sayıda gazeteci ile Avustralya’nın Türkiye Büyükelçiliğinden görevlilerin izlemesi bekleniyor.

AVUSTRALYA’YA ‘CİHAT’ ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Abu Khaled al-Cambodi olarak da tanınan Prakash, Avustralya’yı 2013 yılında terk ederek Suriye’ye gitti. Prakash, bazı IŞİD propaganda videolarında sempatizanlara seslenerek Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde saldırılar düzenlemelerini istedi. Prakash’ın Avustralya pasaportu 2014 Ekim ayında iptal edildi. Federal Polis 2015 Ağustos ayında Interpol aracılığıyla tutuklanması için emir çıkardı.

Avustralya hükümeti, Prakash’ı, IŞİD’de faaliyet yürüten en üst düzey Avustralyalı olarak değerlendiriyor. Prakash’ın Anzak Günü Melbourne’de bir polis memurunun kafasının kesilerek öldürülmesi planının azmettiricisi olduğu, 2014 yılında iki polise saldırdığı sırada Melbourne’de öldürülen Numan Haidar ile de ilişkili olduğu ileri sürülüyor. (Duvar)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.