"Dilimli Barajı Sulaması 1. Kısım Yapım İşi" için sözleşme imzalandı

"Dilimli Barajı Sulaması 1. Kısım Yapım İşi" için sözleşme imzalandı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suyla buluşturacak "Dilimli Barajı Sulaması 1. Kısım Yapım İşi" için sözleşme imzalandı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, 14 bin dekarlık tarım arazisini sulamak için "Dilimli Barajı Sulaması 1. Kısım Yapım İşi" için sözleşme imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında, 60 kilometreyi aşkın boru hattı döşenecek, 25 kilometreden uzun işletme ve bakım yolu yapılacak ve boru hatları üzerindeki sanat yapı inşaatları tamamlanacak.

535 milyon lira tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete alınması planlanıyor. İlk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazisinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve 1300 kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimde suya dayalı tarımın ve su verimliliğinin önemini vurguladı.

Yumaklı, toplulaştırma, sulanan tarım arazilerini artırma ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırma gibi yapısal dönüşümlere odaklandıklarını belirtti.

1d581ac1-1e23-4e7f-8c8a-7f916026bcc2.jpg

Son 22 yılda uyguladıkları 1733 sulama projesiyle, sulanan alan miktarını 48 milyon dekar artırarak 71 milyon dekara çıkardıklarını ifade eden Yumaklı, hizmete aldıkları sulama yatırımlarıyla aynı tarladan aynı üretim sezonu içinde 2 veya 3 ürün alınmasını sağladıklarını dile getirdi.

Bakan Yumaklı, sözleşmesi imzalanan Dilimli Barajı sulamasının ilk etabının tamamlanmasıyla bölgedeki tarım arazilerinin ihtiyaç duyduğu suyun, borulu ve basınçlı modern sulama teknikleriyle, verimli topraklara sağlıklı bir şekilde ulaştırılacağını vurguladı.

Yumaklı, projenin tamamlandığında sulamanın damla ve yağmurlama şeklinde yapılacak olmasının su kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlayacağını ve tasarruflu su kullanımını teşvik edeceğini belirtti.

Projenin 2028'in ilk çeyreğinde sulama sezonu başlamadan hizmete alınacağını ve tamamı hizmete girdiğinde 75 bin dekarlık geniş bir tarım arazisini suyla buluşturmuş olacaklarını ifade eden Bakan Yumaklı, projenin Hakkari'ye ve Yüksekova'ya hayırlı olmasını ve çiftçilere, üreticilere bereket getirmesini temenni etti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.