Albayrak: IMF planı yok, yatırıma odaklandık

Albayrak: IMF planı yok, yatırıma odaklandık

Bakan Berat Albayrak 6 bin yabancı yatırımcı ile telekonferansla görüştü. "Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak" diyen Albayrak, Halkbankası'na ceza beklemediklerini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılarla bir araya geldi. Albayrak, “Bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız” mesajı verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferansla bir araya geldi.

Mali disiplinden taviz verilmeyeceğini söyleyen Albayrak, 6 bini bulan yabancı yatırımcılarla yaptığı telekonferans görüşmesinde, “Türk Bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü. Bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız” dedi.

Albayrak şu mesajları verdi:

PİYASA TEMELLİ OLMAYAN ÖNLEMLER ALINMADI: Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak. Türkiye hiçbir zaman piyasa temelli olmayan önlemler almadı. Bu gibi önlemler gündemimizde değil. İddialı tasarruf programı için tüm bakanlara görev verildi. Yatırım portföyleri gözden geçirilecek.

TAVİZ VERMEYECEĞİZ: Bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız. Türk bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü. Bankacılık sektörüne destekten tereddüt etmeyiz. Şirketler kısa vadeli yükümlülükleri karşılayabilir. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın ihtiyaç duyduğu her türlü mali yaklaşımı sağlayacağız. Mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. Mali disiplin hedeflerinden sapma olmayacak.

IMF YOK YATIRIM VAR: Daha fazla mali sıkılaşmayı sağlayacağız, yapısal reformlar önceliğimiz. Yatırımcılardan destek gördük, Türkiye ekonomisine güven devam ediyor. Güveni artırmak için her türlü adımı atacağız. Bir IMF planı yok, yeni yatırım çekmeye odaklandık.

BU DALGALANMALARDAN DAHA GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ: Türkiye zorlukların tamamen farkında, bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız. Bankalara yakın zamanda stres testi yaptık. Türkiye bankacılık sektörü güçlü ve sağlıklı.  Ortaya koyacağımız çerçeve serbest piyasa kuralları içinde olacak. Türkiye’deki volatilite ekonomik temeller tarafından tetiklenmiş bir volatilite değil. Şu anda piyasadaki anomali ile uğraşıyoruz. Bankalardan son dönemde büyük bir mevduat çıkışı yaşanmadı. Şirketler kısa vadeli yükümlülükleri karşılayabilecek pozisyonda. Döviz borçlanmasını kısacak önlemleri zaten almıştık. Bankacılık sektörü mevcut volatiliteyi yönetebilecek kapasitede. Sektöre destek verme konusunda tereddüt etmeyeceğiz.

PARA POLİTİKASI ENFLASYONLA MÜCADELEDE YETERLİ DEĞİL: Kısa sürede enflasyonu tek haneye düşürmek istiyoruz. Para politikası enflasyonla mücadelede yeterli değil. Para ve maliye politikalarının işbirliği içinde olması gerekiyor. Yeni oluşturulan bakanlık ve para politikasının koordinasyonu kritik önemde. Sürdürülebilir bir büyüme için ekonomi tekrar dengelenmeli. Ekonomide ılımlı bir büyüme patikası bekliyoruz. Yeni makro ihtiyadi önlemler, sıkı makro ve mali politika ile daha sürdürülebilir büyümeye ulaşacağız.

HALKBANK’A CEZA BEKLEMİYORUZ: Kamu bankalarının yardıma ihtiyacı olması halinde hükümet yanlarında olacaktır. Yatırımcılarla şeffaf diyaloğa açığız ve güveni artırmak için her adımı atacağız. Halkbank ile ilgili ceza beklemiyoruz. ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile iyi iletişim içerisindeyiz.

KATAR ANLAŞMASINDA DOĞRUDAN YATIRIM DA VAR: Katar anlaşmasının farklı bileşenleri var. Katar yatırım paketi swap kanallarını da içeriyor. Doğrudan yatırımlar da var.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.