Necip Çapraz

Necip Çapraz

Vekil ile Asilin İletişimi

Vekil ile Asilin İletişimi

Milletvekillerini ve Seçilmişleri İzleme Komitesi / Derneği (TÜMİKOM ) yerel örgütlenme çalışmaları kapsamında yeni oluşturulan Hakkari Gönüllü Temsilcisi olarak düzenlenen basın toplantısıyla seçmen ve kamuoyuna ilk tanışmamız gerçekleşti.

Türkiye çapında 35. ilin temsilcisi olarak TÜMİKOM’un çalışmasını “seçmen ve seçilen arasındaki iletişimin sağlanması” alanında çalışmamız sürecektir.

Bu çalışmalarıma etrafımda oluşturduğum beş kişilik komisyonla yürütmek için kolları sıvadık. Gelecekte sivil toplumla buluşarak Hakkari’nin öncelikleri doğrultusunda çalışmalarımız devam edecektir. Hakkari il temsilcisi olarak çalışmalarımıza Şemdinli'den (Muharrem Tekin- Esnaf Odası Başkanı), Çukurca'dan (Ahmet Kavak – Gazeteci), Hakkari Merkezden (Engin Önal – Gazeteci), Yüksekova'dan ( Senar Yıldız – Gazeteci) Hakkari genelinde bu arkadaşlardan oluşan bir komite çalışmanın çatısıdır. Bu çatıyı STK’larında desteği ile büyük bir organizasyona dönüştürmeyi düşünüyoruz.

 Türkiye’de birkaç yıldır çalışmalarına başlayan aynı zamanda dünyada bir ilk olan TÜMİKOM adlı sivil toplum çalışması ile tanışmamız 15 Aralık 2006 tarihinde gerçekleşti.

TÜMİKOM Genel Koordinatörü Mustafa Durna ve TÜMİKOM Koordinasyon Kurulu Üyesi Fazlı Gürcan'dan oluşan TÜMİKOM heyeti  Hakkari’ye ilk defa geliyorlardı.

Gelen Misafirleri 12:15 İstanbul-Van uçağından inişlerinden itibaren yeni görevim başlamıştı.
Van'dan Hakkari'ye gidişimiz çetin kış koşulları altında karayolu ile gerçekleşti. Sabah erken yağan kar Van yolunu buz pistine dönüştürmüş, bir çok araç yoldan şarampole uçmuştu.

Saat 17.00'de başlayacak toplantıya 210 Km’lik Hakkari- Van arasındaki kara yoluyla özel araçla yetiştirme çabamız başarı ile sonuçlandı.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya; Hakkari basını, Hakkari Belediyesi Başkan Yardımcısı, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve yerel seçimlerde AK Parti'den Hakkari belediye başkanı adayı katıldı, toplantı yaklaşık iki saat sürdü.

Toplantıda seçmen hareketi olarak yerel örgütlenmenin ve yerelde seçilmişleri izlemenin önemine değinen ve bunun nasıl yapılması gerektiği konularında öneri ve açıklamalarda bulunan TÜMİKOM heyeti ayrıca, seçmen olmak ve seçmenlik bilinci üzerine  görüşlerini açıkladılar.

Hakkarili katılımcılar ise; TÜMİKOM heyetine vekiller başta olmak üzere Hakkari'de seçilmişlerin izlenmeye başlaması ile nelerin değişebileceği hakkındaki görüş ve önerilerini açıkladılar. Katılımcılar ayrıca; demokrasimizin gelişimi için seçim sistemi, seçim barajı, dokunulmazlıklar, siyasal etik, açıklık ve hukuk karşısında hesap vermenin öneminin altını çizen TÜMİKOM heyetine destek verdiler.

Van'dan Hakkari'ye geçip ve Hakkari'den aynı gece Van'a döndüğümüzde  içinde bulunduğumuz özel araç geliş ve gidiş süresince, güvenlik güçleri tarafından on bir (11) araç kontrolü ve kimlik denetiminden geçti. Bu durumla ilk defa karşılaşan misafirlere, bu güzergahta seyahat eden bütün siviller için geçerli olan rutin güvenlik uygulaması olduğunu öğrendiklerinde, “OHAL döneminde nasıldı peki?”diye sordular. Ben de; “OHAL’den BUHALE geldik.” dediğimde cevabımı ilginç buldular.

TÜMİKOM HAKKARİ’DE NELER YAPACAK?

-
Olması gereken seçmen-vekil ilişkisi - Seçmen olmak ve seçmenlik bilinci- Vekil olmak ve vekillik bilinci - Aynı zamanda birer seçmen olan basın mensupları vekillerin izlenmeye başlaması ile nelerin değişebileceğinin gözlenmesi - TBMM'de bakanlar dahil etkin olan en fazla 40 milletvekili olduğunu ve bu durumun demokratikleşme ve demokrasimizin gelişimi açısından büyük bir handikap taşıdığını - 550 milletvekilinin de aktif çalışma içinde katılımcı demokrasi önündeki engellerin kaldırılması gerektiği - Parti içi demokrasi eksikliği ve çeşitli nedenlere rağmen seçildiği il ve Türkiye için çalışan vekillerin etkinliklerini yayınladıkları raporlar aracılığı ile tüm seçmene duyurulması - Aldığı vekaleti hak etmek isteyen vekillere, yapacakları çalışmalar için yerelde destek olmayı - Karşılıklı hesap verme temelinde seçmen-vekil iletişimini geliştirmeyi hedeflediği –

Amacın gerçekleşmesi için bu günden sonra TÜMİKOM Hakkari Temsilciliği seçmenlerle bir çalışma yapacak, bu çalışmaya Hakkarili sivil toplum örgütlerini de katarak Hakkari’nin çözüm gerektiren öncelikli sorunlarını tespit eden bir dosya hazırlayacak. Hakkari için hazırlanan çalışma planı dosyasını Hakkari milletvekillerine seçmen talebi ve talimatı olarak verecek - Bu dosyada yazılan sorunların çözümü için Hakkari seçmeni vekiliyle birlikte çalışacak ve takipçisi olacaktır. Böylece toplumsal hafıza canlı tutulacaktır.

Hakkari genelinde yukarıdaki çalışmalara ilgi duyan herkesin bu çalışmamıza katkı sunmasını bekler, bu komitenin ilimize hayırlı çalışmalar yapmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi