M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

Şehitler Şehri Silvan

Şehitler Şehri Silvan

Makalemin başlığını taşıyan isimle elimde 2 kitap var. Kitabın 1. Baskısı 2004 yılında Yaşar Parlak tarafından yazılmış. İkinci Baskı aynı adla 10 yıl sonra 2014 yılında oğlu Ferhat Parlak tarafından yazılmış.

Yaşar Parlak, benden 8 yaş küçük, memleketim olan Batman’a komşu Silvanlı bir meslektaşımdı. 1973 yılında Batman’dan Konya’ya göç ettikten bir yıl sonra 1974 yılında Günaydın gazetesinin Konya muhabiriyken çalıştığım Günaydın gazetesinde haberlerini ve imzasını okumaya başladım.

Zaman içinde “Kürd” sorunu üzerine çarpıcı yaklaşımı nedeni ile Batman’a seyahatimde tanıştık. Artık meslektaşım, arkadaşım, dostum olmaktan öte o bir kardeşim gibiydi. Yaşar Parlak devlet başkanları (Demirel, Özal), Bakanlar ile söyleşiler; Kürd lider Mesut Barzani, PKK, Şemdin Sakık, JİTEM, Hizbullah ve benzeri hassas konularda röportajlar, söyleşiler, haberler yapan bir gazeteci olarak öne çıkmıştı.

Yaptığı haberler, söyleşilerle yalnız Türkiye’de değil, bölge ve dünyada ses getiriyordu. Uluslararası ajanslar, radyo, televizyon, dergi; siyasiler, aydın ve yazarlar onun çalışmalarından alıntılar yaparak “Kürd sorunu” Türkiye, Ortadoğu ve dünyaya anlatıyorlar; irdeleniyorlar, yorumluyorlardı.

Sonunda elde ettiği geniş bilgi ve arşivi sayesinde yaptığı bire bir canlı araştırmaları ile sürecin bir parçası, şahidi ve yaşayanı olmuştu. 1990 – 2003 yılları arasında başta Silvan, Diyarbakır ve Batman’da yaşanan olaylar sonucu katledilen bazı Kürdlerin hikâyelerini 2004 yılında “Şehitler Şehri Silvan” adıyla kitabın ilk baskısını bizzat kendisi gerçekleştiriyordu.

Ağırlıklı Hizbi-Kontra, JİTEM ve devlet işbirliği cinayetleri deşifre ettiği için İslam dininin kutsal mabedi olan caminin avlusunda “din” adına mücadele ettiklerini iddia edenler, AKP iktidarında devletle işbirliği kitabının piyasaya çıkmasından 3 ay sonra katlettiler. Türk, Ortadoğu, tarihinde ilk kez bir kitabın yazarı kitabı piyasaya çıkışının 3. ayında yazdığı kitap yüzünden öldürüldü ve hala faili meçhul bir cinayet.

İşte o babanın oğlu babasının zamanında ulaşamadığı ya da korktuklarından konuşmaya cesaret edemeyen cinayete mağduru ailelere ulaşarak babasının 138 sayfalık kitabını 448 sayfalık zengin, kapsamlı bir kitap olarak, yine “Şehitler Şehri Silvan” adıyla 10 yıl sonra toplumsal belleği taze tutmak için yayınladı.

Oğul Ferhat Parlak, babasından farklı olarak araştırmacı, belgesel, kaynak olarak başvurulacak Kürd coğrafyasında olup bitenler için “ansiklopedik” bilgiler içeren bir kitap yazdı. Yaşananlara sebep olan illegal ama devlet destekli özel savaş taktiklerini “Kürd” halkı üzerinde uygulayan örgütlerin kuruluş, gelişme ve faaliyetleri hakkında özet, aydınlatıcı, objektif bilgiler vermektedir. Coğrafyada olup bitenleri objektif olarak ele alan ve her kesin ibretle okuması, kütüphanesinde başucunda bulundurması gereken bir kaynak eserdir.

Örneğin;

NATO bünyesindeki ülkelerde sol örgütlere karşı (sonra bütün muhalifler ve Kürdleri kapsayacak) oluşturulan CIA bağlantılı Kontrgerillanın yasa dışı kolu Gladyo (Kılıç) örgütünün kuruluşu, Türkiye’de yaptıkları ve Kürd coğrafyasındaki işlevine özet olarak yer vermektedir.

Yine, Kürd coğrafyasında ( Doğu ve Güneydoğu’da) 1980 darbesi ile başlayan Olağanüstü Hal Rejimi ile 1984 yılında 442 sayılı yasayla 1891 yılında kurulan Hamidiye Alaylarına rahmet okutacak Korucu sistemiyle ilgili özet, ama aydınlatıcı bilgiler kitapta yer almaktadır.

Bu bilgileri;

27 Ağustos 1987 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na bağlı olarak “Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM)” adlı devlet içindeki illegal kuruşu. Yöntemi, hareket tarzını, Faaliyetleri sonucu oluşturduğu insan mezarlıklarını, Her JİTEM üyesinin kelle başı 3 bin lira nasıl aldığını ( 10 bin Kürd kökenli JİTEM üyesinin, 620 sinin kadın olduğu) yazıyor.

Yine, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve ağırlıklı Batman ve Silvan’da korkunç cinayetler işleyen Hizbullah ve Hizbül-Kontra gerçeğini. Hizbullah’ın ne olduğunu; İran bağlantısını, kitapevinden silahlı örgüte nasıl geçtiğini, ilim grubunun faaliyetlerini. PKK’ye karşı devletin onları nasıl kullandığını; Fetvaya göre yaşamayanlar velev ki Müslüman olsalar bile işkence edilmeleri ve öldürülmeleri üzerine halkın tepki ve nefreti üzerine halk tarafından yakalananları polisin arka kapıdan salı vermeleri. Hizbullah vururken her şeyi gören devletin nasıl görmediğini. Kaynakları ve eğitimi ile (Gercüş’te) devletin bir kolu haline getirilen Hizbullah örgütlenmesi. Yani Hizbül-Kontra olması. Ve hazin son, Velioğlu’nun destekçisi devlet tarafından öldürülmesi. Hapsedilen 114 kişinin AKP affı ile salı verilmeleri konularını kapsayan özet, ama akıcı bir dille yazılmış bölgenin, kardeşi kardeşe düşman eden Kürd komplosu ve kumpasında gerçekleri bulacağınız harika, ama hazin, ama acı ve üzüntü veren, Kürd gerçeğini açığa çıkaran bir kitaptır.

Kitabın diğer bölümlerinde cinayete kurban olanların ve konuşan ailelerin hayat hikâyeleri var.

Kitabı, Silvan’da Silvan Mücadele Gazetesinin merkezi ve matbaasında sahibi, editörü, muhabiri, Ferhat Parlak’tan temin edebilirsiniz. www.silvanmücadele.com adresine girerek ulaşabilirsiniz.

NOT:

1) 21 Şubat Uluslararası “Ana Dil” günü nedeni ile Kürdçenin üzerindeki yasakların kaldırılarak yasal ve anayasal bir statüye kavuşması, asimilasyonun son bulması için sesinizi çıkartın. Kürdçeyi 21 Şubat “ana dil” gününe hapsetmeyin. 365 gün Kürdçe konuşun, Kürdçe yazın, Kürdçe öğrenin, Kürdçe öğretin.

2) Malcolm X, ABD’de siyahilerin İslam’a girmeleri ve özgürlük mücadelesinin abidesi efsanevi lideri 49 yıl önce bir 21 Şubat günü katledilmişti. Allah’tan özgürlük şehidi Malcolm X’e rahmet diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
M. Latif Yıldız Arşivi