Necip Çapraz

Necip Çapraz

Patlamalarla sarsılan Hakkari

Patlamalarla sarsılan Hakkari

Gazeteciler bir bölgede yaşanan olaylara çok yakın olan insanlardır.

14 PATLAMA..!

İşte tam bu noktada bizler de;1990’lı yılların o kötü günlerini hafızalarımızda unutmaya çalışırken, iki aylık bir süreçte Hakkari genelinde 2’si Şemdinli, 4’ü Hakkari merkez ve 8’i de Yüksekova’da olmak üzere toplam 14 patlamanın kaydına rastladık.

Şehir merkezinde meydana gelen bu patlamalar özellikle aile ortamında büyük paniğe ve huzursuzluğa yol açtı.

Ölümlerin ve yaralanmaların yanında esnafları büyük miktarda maddi sıkıntıya soktu.

Hakkari genelinde yollara ve diğer arazi ortamlarında döşenen mayınlar, birçok güvenlik mensubu, halk ve çocukların ölümlerine ve sakat kalmalarına yol açtı.

Irak ve diğer savaş bölgelerinde ki savaş ortamlarını aratmayan bu durum özellikle bölge halkının huzuruna zarar getirmiştir.

Son iki ayda Hakkari genelinde şehir merkezinde meydana gelen patlamalar, yer ve zanmana göre haber ajanslarından yaptığım taramayı sizlerle paylaşmak istedim.

Doğunun bu en uç noktasını kendilerine mekan seçen güç odakları, hiçbir hukuka dayanmadan ve insan haklarına saygı duymadan işledikleri insanlık suçuna birilerinin dur demesi gerekmez mi?

Bomba psikolojisiyle büyüyen çocuklarımızın gelecekte nasıl insanlar olacaklarını kim anlatabilir?

Bölgemizde yaşanan kan ve göz yaşını kim durdurabilir?

İşte Patlamalar..!

HAKKÂRİ KIRAN MAHALLESİNDE BİR ARAÇTA PATLAMA
-
15.07.2005 -

Hakkâri’de bir otomobilde meydana gelen patlamada, 2 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Kıran Mahallesi'nde seyir halinde olan Hacı Demir yönetimindeki 34 TU 9296 plakalı otomobilde, sabah 07.45 sıralarında patlama meydana geldi.

Patlamada, yoldan geçen Tamer Akarsu ile Kemal Gezer hafif yaralandı. Hakkâri Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, patlama nedeninin henüz belirlenemediğini, soruşturmanın sürdürüldüğünü, yaralıların sağlık durumunun ise iyi olduğunu bildirdi.(İha)

YÜKSEKOVA MİLLİ EĞİTİM LOJMANARI ÖNÜNE KONULAN BOMBA
-20.07.2005-

Yüksekova Lisesi lojmanı önünde bulunan çöp kutusuna bırakılan patlayıcı madde büyük bir gürültü ile patladı. Patlama ile birlikte lise lojmanı, Milli Eğitim, Emniyet Müdürlüğü lojmanları ve polis kantini ile Kaçakçılık Büro Amirliğine ait camlar kırıldı.

Gecenin şokunu üzerlerinden atamayan çocuklar ve lojman sakinleri sabahleyin olay anını korku içinde anlattılar. Birkaç ev oturulamaz duruma geldi. Patlama o kadar şiddetliydi ki her tarafta rahat duyuldu.

Patlamanın ardında temizlik çalışmaları başlatılırken halk arasında endişe ve korku devam ediyor. Patlama sonucu çevre binaların camları kırılırken 1 kişi cam kırıklarının isabet etmesi sonucu yaralandı.

Güvenlik güçleri bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken, patlamaya ses bombasının neden olabileceği bildirildi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.(Yüksekova Haber)

HAKKARİ’DE BİR ARAÇTA  BOMBALI TUZAK
-29.07.2005-

Hakkari'de, otomobile konulan bombanın patlaması sonucu iki astsubay şehit oldu, üç sivil yaralandı.

Hakkari Dağ ve Komando Tugayı’nda görevli astsubaylar Şevket Kaygusuz ve Burhan Baykal, Cumhuriyet Caddesi Kayacan Sokak'ta bulunan otoparktaki otomobile bindikleri sırada büyük bir patlama oldu.Kimliği belirsiz kişi yada kişilerin otomobile önceden koydukları bombayı uzaktan kumandayla infilak ettirerek gerçekleştirdiği sanılan patlamayla birlikte astsubaylar Kaygusuz ve Baykal'ın bulunduğu otomobil alev topuna döndü. Otomobilden fırlayan ağır yaralı astsubaylar Şevket Kaygusuz ve Burhan Baykal ambulansla Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı içindeki Askeri Hastane'ye kaldırılırken yolda şehit oldu. Patlama sırasında otoparkta bulunan ve çeşitli yerlerinden yaralanan üç kişi de Hakkari Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Bu kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
Kentte büyük heyecan yaratan şiddetli patlamada, çevredekiler panik halinde sağa sola kaçıştı. Patlamayla otopark çevresinde bulunan binaların camları kırıldı, patlamanın meydana geldiği otomobildeki yangın hemen yanında park eden DSP İl Başkanı Mehmet Baş'a ait 30 TB 245 plakalı otomobile de sıçradı. İtfaiyenin müdahalesiyle araçlardaki yangın söndürüldü.Şüpheli Araç Arandı.

Olayın ardından güvenlik güçleri geniş çaplı bir operasyon başlattı. Polis ve jandarma alarma geçti. Saldırganların olayda kırmızı renkte Toyota marka bir otomobil kullandığı ileri sürdürüldü. Bu aracı da arayan güvenlik güçleri, Hakkari’nin giriş ve çıkışları tutarak, yoğun kontrollere başladı.(İha)

ŞEMDİNLİ İLÇE JANDARMA ÖNÜNDE BOMBA PATLADI
-06.08.2005-

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre,  İlçe Jandarma Komutanlığı  Askeri  Gazinosu ile  Askeri  Misafirhane arasındaki bölgeye  bir  poşet içerisinde  bırakılan  patlayıcı madde, bölgeden geçmekte  olan askeri  personel poşetin yanına geldiği anda patlatıldı.

 Patlama  sonucunda; üç jandarma  uzman erbaş ve iki jandarma er şehit oldu. Olay hakkında inceleme  ve soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Olayda yaşamını yitiren askerlerin kimlikleri, Uzm. J. III. Kad.  Çvş. Dursun Çetin, Uzm.  J. I. Kad.  Çvş. Dursun Ali  Uzun, Uzm.  J. Çvş. Evren Ayyarkın, J.  Er Kaan Kayabaşı,  J. Er Ramazan  Çakar olarak açıklandı. (ANKA ajansı)

ŞEMDİNLİ’DE KURULAN BARIŞ ÇADIRI YAKININDA BOMBA PATLADI
-01.09.2005-

Şemdinli ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle kurulan Barış Çadırının hemen yanında sabah saat 10 civarında bir patlama meydana geldi.

Barış günü nedeniyle kutlamaların yoğun olduğu Moda Mahallesi mezbahana yanında bulunan Barış Çadırının 15 metre ötesinde ağaçlık alanda meydana gelen şiddetli patlama sonucu 1’i ağır 5 kişi yaralanarak Şemdinli Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Yaralılar: Gülcan Tekin (Durumu Ağır), Faik Elmas, Kadri Yalçın, Turan Korkmaz. Patlamaya rağmen kutlamalara devam ediliyor. Olaydan sonra olay yerine gelen Şemdinli Belediye Başkanı yaralıları ve halka geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Barış Çadırı Programına kaldığı yerden devam edileceği bildirildi.

Patlamadan sonraki gün Şemdinli halkı olayı protesto etmek için;Şemdinli şehir merkezinde bir yürüyüş düzenledi.

YÜKSEKOVA AKARSU İŞ MERKEZİNE BIRAKILAN BOMBA
-01.09.2005-

Yüksekova’da İpek yolu Caddesi üzerinde bulunan Akarsu İş Merkezi’nin bodrum katına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce konulan ve ses bombası olduğu tahmin edilen düzenek patladı. Patlamada can kaybı olmazken, bazı ev ve işyerlerinin camları kırıldı. Orada park halinde olan bir araçta hasar meydana geldi.(Yüksekova Haber)

YÜKSEKOVA VAN ERCİŞ İTİMAT OTOBÜSÜNE BOMBA KONULDU
-02.09.2005 -

Gece saat 01.00’da  Cengiz Topel Caddesi Şehirlerarası otobüs işletmeleri yazıhanelerinin bulunduğu mevkide meydana geldi. Van Erciş İtimat Firması’nın kapısında bulunan 34 AV 2054 plakalı Mercedes Setra markalı otobüsün arka tarafına kimliği belirsiz kişilerce bırakılan zaman ayarlı ses bombası büyük bir gürültüyle patladı.
Otobüsün, Emniyet Müdürlüğü ve Hükümet Konağı binasına 200 metre uzaklıkta bulunduğu belirtildi. Patlamanın ardından çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Patlamanın sesi ile şehirde panik meydana geldi. Civarda bulunan birçok işyerinin camları kırılırken otobüs kullanılamaz hale geldi. Emniyet Müdürlüğü ve Hükümet Konağı yakınında meydana gelen patlamadan sonra Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü Bomba uzmanları olay yerinde incelemeler yaptı.

Olay yerinde inceleme yapan Yüksekova İlçe Emniyet Müdürü Ergin İşler patlama ile ilgili “Büyük ihtimalle zaman ayarlı ses bombasıdır.”dedi. Olayda can kaybı olmazken, çevredeki iş yerlerinde büyük maddi hasar meydana geldi ve altında bomba patlayan otobüste kullanılamaz hale geldi. İçerde otobüs mavinin yatmış olması ve patlamayı duymaması mucize olarak nitelendirildi.(Yüksekova Haber)

HAKKARİ’DE ÖZTUNÇ’UN KARDEŞİNİN EVİNE BOMBA
-11.09.2005-

AKP Hakkâri Milletvekili Fehmi Öztunç'un kardeşi Hasan Öztunç, dün akşam saatlerinde evine 2 adet el bombası atılması olayının örgüt işi olduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan AK Parti Hakkâri Milletvekili Fehmi Öztunç'un AK Parti Hakkari Belediye Meclis Üyesi olan kardeşi Hasan Öztunç, dün akşam saat 23.15 sıralarında evinin bahçesine 2 el bombası atıldığını söyleyerek, meydana gelen patlamada bahçesindeki ağaçların zarar gördüğünü ve evinin camlarının kırıldığını belirtti.

Kimseyle bir sorunları olmadığını ifade eden Öztunç, "Ben devletimi seviyorum. Bu ülkeyi beraber kurduk, beraber kurmaya devam da edeceğiz. Hiç kimseye bizim ihanetimiz yok. Ancak ülkemize karşı gelen terör örgütü, cinsi ve dini ne olursa olsun onunla mücadele ediyorduk. 1994 yılında evime yine bomba attılar, kıl payı kurtulduk. Biz devletimizin yanındayız. Hakkâri’de bir idari boşluk var. Gerek Başbakanımız, gerek İçişleri Bakanımız ve gerekse de milletvekillerimizden acilen bu idari boşluğun giderilmesini istiyoruz. Ben görevime ve işime devam edeceğim. Devletimi seviyorum. Emniyet güçlerinin yapmış olduğu tahkikat sonucunda patlayıcının el bombası olduğu anlaşıldı. El bombalarını evimin yanından geçen dere yatağından bahçeye atmışlar. Emniyet Teşkilatı bu konuda bir açıklama yapacaktır. Bombanın patlamasıyla birlikte bahçemin içindeki ağaçlar zarar gördü. Parçaları duvara değmiş, camlarımız kırılmış. Gereken tahkikat devam ediyor" dedi.

Evine el bombası atılması olayının örgüt işi olduğunu da iddia eden Öztunç, "Devlet büyüktür, devlete kafa tutulmaz. Devleti olan güzel yaşar. Bomba attıktan sonra dere boyunda kaçış istikametini tespit ederek, oraya 50-60 mermi attım. Daha öncede eski Taşbaşı Köyü Muhtarı Hacı Demir'in aracına yerleştirilen bomba tam evimin önünde patladı. Benimle Hacı Demir'in evinin arasında 30 metre mesafe var. Hacı Demir, evinden çıkarken 30 metre ilerledikten sonra aracına yerleştirilen bomba evimin önünde patlamıştı. O esnada dışarıda olsaydım ölmüş olabilirdim. Örgütün dışında başka kimse bu işi yapmaz. Bizim başka kimseyle bir alıp vereceğimiz yok. Bu örgüt işidir" şeklinde konuştu.

AK Parti Hakkâri Milletvekili Fehmi Öztunç'un AK Parti Hakkâri Belediye Meclis Üyesi olan kardeşi Hasan Öztunç'un, Kıran Mahallesi Sümbül Caddesi üzerindeki evinin bahçesine, dün saat 23.15 sıralarında 2 adet el bombası atılmıştı.(iha)

ZAGROS İŞ MERKEZİNE BIRAKILAN BİRİNCİ BOMBA
-15.09.2005-

Edinilen bilgilere göre patlama, akşam saat 21.40 sıralarında Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan 8 katlı Zagros İş Merkezi'nde meydana geldi. Kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın bulunduğu 4. kata bırakılan ve bomba olduğu belirtilen patlayıcının patlaması sonucu, İş merkezinde büyük bir hasara yol açarken,Ömer Faruk Aslan isimli bir şahıs hafif yaralandı. 
Olaydan sonra iş merkezinin sahibi Sabri Yurtseven “Zararımız çok büyük, şükürler olsun can kaybı meydana gelmedi.”dedi.
(Yüksekova Haber)

YÜKSEKOVA İKİZ KULELERE KONULAN BOMBA
-
03.10.2005-

Edinilen bilgiye göre olay, saat 22.30 sıralarında İpek Mahallesi,Hacı Ömer Sabancı Caddesi’nde bulunan,çift blok halindeki, İkiz Kuleler isimli lojmanların önünde meydana geldi.

Lojmanın önünde bulunan çöp kutusunun içine yerleştirilen patlayıcı maddenin infilak etmesi sonucu polis ekipleri olay yerine geldi.

Polis ekiplerinin olay yerine gelmesi üzerine kimliği belirsiz kişilerce bırakılan başka bir bomba, uzaktan kumandayla patlatıldı. Olayda Baş komiser Hamdi Kaman ve 4 polis memuru yaralandı.

Yüksekova Devlet Hastanesi'nde ilk tedavisi yapılan Baş komiser Kaman  ve iki polis memuru helikopterle Van'a sevk edildi. Olayda patlamanın olduğu bölgedeki ev ve iş yerlerin de çok büyük hasar meydana geldi.
(Yüksekova Haber)

HAKKÂRİ BELEDİYESİ ÇALIŞANI ARACINA BOMBA KONULDU
-
11.10.2005-

Hakkâri’de park halindeki araçların arasında meydana gelen patlamada can kaybı olmazken, birçok ev ve işyerinin camları kırıldı.

Edinilen bilgiye göre, Bulvar Caddesi üzerinde park halindeki iki aracın arasına kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce konulan bomba, gece 03.00 sıralarında büyük bir gürültüyle patladı. Patlamanın etkisiyle, Hakkâri Belediyesi Fen İşleri Müdürü Maaz Özdemir ve Otluca Köyü Hidroelektrik Santrali işletmecisi Hacı Özdemir isimli kardeşlere ait 06 AK 6250 plakalı otomobil ile 34 BV 8097 plakalı minibüste maddi hasar meydana geldi. Arka arkaya park edilen araçların arasına konulan ve zaman ayarlı olabileceği tahmin edilen bombanın patlamasıyla birlikte çevrede bulunan birçok işyerinde maddi hasar meydana gelirken, bazı evlerin ise camları kırıldı. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından olay yerinde çevre güvenliği alındıktan sonra, bomba uzman ekipleri tarafından araçlarda inceleme yapıldı. Başlatılan soruşturma kapsamında patlamayla ilgili olay yerinde hale incelemelerin sürdüğü bildirildi.

Patlamayla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürü Maaz Özdemir, gece saat 03.00 sıralarında bir patlama sesiyle uyandıklarını belirterek, dışarı çıktıklarında kendisine ve ağabeyine ait araçların arka ve ön taraflarının uçtuğunu gördüklerini belirtti. Özdemir, hasar gören araçlarının dışında bir şey ya da kimse görmediklerini ifade etti.(İha)

YÜKSEKOVA HUZUR LOKANTASINA BIRAKILAN BOMBA
-
20.10.2005-

Yüksekova'da bu sabah 4.30 sıralarında Nedim Zeydan Caddesi üzerinde bulunan Ferzende Yılmaz’a ait Huzur Lokantası’nın önünde patlama meydana geldi.

Kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce bırakılan tahrip gücü yüksek bombanın patlaması sonucunda Huzur Lokantası başta olmak üzere çevredeki tüm iş yerleri hasar gördü.

Patlamada huzur lokantasında yaklaşık olarak 30 milyarlık hasar olduğu tahmin edilirken Lokantanın üst katında ve yanlarında bulunan iş yerlerinin de tüm camlarının kırılması ve içindeki malzemelerin kullanılamaz duruma gelmesi sonucu yaklaşık 3’er milyarlık maddi hasar meydana geldi.

Olayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Huzur Lokantası sahibi Ferzende Yılmaz: “Sabah saat 4.30 civarında emniyetten aradılar “iş yerinizde bomba patlamış” dediler. Ben de kalkıp geldim ve lokantamın bu durumuyla karşılaştım. Bu  tür olaylar kimsenin menfaatine ve karına olmaz. Bu tür olayları kınıyoruz. İş yerimde büyük bir hasar var, 30-40 milyarlık bir hasarım var. Bu tür olayların ilçemizde yaşanmasını nefretle kınıyoruz. Güvenlik güçlerinden olayın faillerinin bulunmasını ve yargıya teslim edilmesini istiyoruz.”dedi.

Patlamada lokantaya yakın park eden Renault Kango marka 65 AV 174 plakalı araçta da maddi hasar oluşurken çevrede bulunun iş yerlerinden; Onat Elektrik, Korkmazlar İş Merkezi, Kesicioğlu Ticaret, Cafe Anatolia, Avantaj Alışveriş Merkezi, Güneçler Kuyumcusu , Öztekin Market, ve Halk Bankası’nda  büyük oranda maddi hasar meydana geldi. (Yüksekova Haber)

YÜKSEKOVA ASKERLİK ŞUBESİNE BIRAKILAN BOMBA
-25.10.2005-

Yüksekova ilçesinde Mezarlık mahallesi Şahin Tepesi caddesinde bulunan
Yüksekova Askerlik Şubesi ile subay ve astsubayların oturduğu Baskınlar Apartmanı arasındaki yoldaki bekçi kulübesi yanına kimliği belirsiz kişilerce bırakılan bomba patladı.

Olayda ölü yada yaralı olmazken Saat 23.30 civarında patlayan bomba sonucu çevredeki binaların camları kırıldı. Halk arasında paniğe yol açan bombanın patladığı olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alınırken olayla ilgili incelemeler devam ediyor.
(Yüksekova Haber)

YÜKSEKOVA ZAGROS İŞ MERKEZİNE KONULAN İKİNCİ BOMBA
-
28.10.2005-

Yüksekova Cengiz Topel Caddesinde bulunan Zagros İş Merkezinde gece saat 01.45'de patlama meydana geldi.

İş merkezinin 5'inci katında meydana gelen patlamada binada büyük hasar meydana gelirken olayda ölü ya da yaralı yok.

Görgü tanıkları binaya dışarıdan roketle saldırıldığını iddia ediyor. Bina içerisinde herhangi bir hasar olmazken söz konusu patlayıcının dışardan tesiri var. Olaydan sonra iş merkezinin ismi yazılı olan kısmının üzerinde yapılan incelemelerde roket parçası olduğu belirtilen bir cisim bulundu. Bulunan ve roket parçası olduğu tahmin edilen cisme polis el koydu.

Patlamayla ilgili bina sahiplerinden Zınar Yurtseven: "İş merkezimize yapılan ikinci saldırıyı kınıyoruz. Böyle giderse iş merkezimizin kapısını kapatacağız. Bu patlamaların kimler tarafından yapıldığını bilmiyoruz. Güvenlik güçlerinin biran önce olayların faillerini bulmalarını bekliyoruz."dedi.

Paylamayla ilgili Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İrfan Sarı: "Yüksekova'da bir ay içerisinde meydana gelen 10'a yakın patlama, başta halkımızı tedirgin etmiş, esnaf ve sanatkârlarımızın milyarlarca lira zarara sokmuştur. Bugün bu iş merkezine yapılan saldırının dışarıdan menşei belli olmayan bir silahla yapıldığı tahmin ediliyor."dedi.

Olay yerinde incelemelerde bulunmak üzere gelen İlçe Kaymakamı Aytaç Akgül ise Yüksekova Haber'e: "Patlamayla ilgili incelemelerin devam ediyor, şimdilik herhangi bir açıklama yapmam doğru olmaz."şeklinde konuştu.

Yaklaşık bir ay önce de aynı iş merkezinin dördüncü katına kimliği belirsiz kişi yada kişilerce bırakılan bombanın patlaması sonucu yine binada büyük maddi hasara yol açmış ve bir kişi yaralanmıştı.

YÜKSEKOVA’DA PATLAYAN BOMBALARA ESNAF KEPENK KAPATMAYLA CEVAP VERDİ
-29.10.2005-

Yüksekova ilçesinde son bir ay içinde 8 patlama meydana geldi.

Patlamaların çoğu Yüksekova ilçe merkezinde meydana gelmiş, maddi hasar ve tedirginlik meydana getirmişti.

Bu arada Dehap İlçe Başkanı Şahabettin Timur: “Bu karar partimizin aldığı bir kara değil halkın kendi inisiyatifinin aldığı bir karar, bizde bu kararına saygı duyuyoruz. Halkımızın huzurunu bozan bu şehir içindeki patlamalar hem maddi hem manevi hasar oluşturmaktadır.”dedi.
Kepenk kapatma ile ilgili olarak Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız “Patlamaları bizde üzüntüyle yaşıyoruz.Halk ve esnaflar patlamaların durdurulması için bizlere de sitem ediyor.Bu konuda millet vekillerimizle de görüştük.Milletvekilimiz Sayın Mustafa Zeydan bayramdan sonra İçişleri Bakanlığı’ndan bir gurubun incelemelerde bulunmak üzere geleceğini söylediler.” Dedi.

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı ise konu ile ilgili gazetemize “Son zamanlarda ilçe merkezinde patlayan bombalar gerek halk ve gerekse esnaflarımızı derinden etkilemiştir.Kepenk kapatmaları ise demokratik bir haklarıdır.Bu olayların faillerini yetkililer bir an önce bulmalıdır.”şeklinde konuştu.(Yüksekova Haber)
Halk, bombaları patlatanların bir an önce adaletin önünde hesap vermesini istiyor.Bu tür olayların bir daha meydana gelmemesi için beklentilerine cevap verilmesi gerekiyor.Bu konuda yapılacaklar ülkemizin kazancı olacaktır.AB kapısında beklerken sanırım yetkililerde bunun farkına varıp bir an önce gerekeni yapacaklardır.AB olmasa da kendimiz için yapmamız gerekmez mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi