Necip Çapraz

Necip Çapraz

Onur, emek ve başarı 12. yılında

Onur, emek ve başarı 12. yılında

Yüksekova Haber olarak 12 yılı geride bırakıp 13. yıla girerken sürekli bir yükselme trendinde olmanın sevincini yaşıyoruz.  

5 Mayıs 2000’de çıktığımız bu uzun yolun, 12. yıl dönümünü sizinle beraber sorgulayalım. Eksiğini, fazlasını söyleyelim, çekinmeden eleştirelim. Çünkü bu gün bir arpa boyu yol gitmişsek bunu, sizden gelen eleştirilere borçluyuz. Ki biz de küçük olsun benim olsun değil büyük olsun hepimizin olsun diyoruz.

Bu gazetenin bir kurucusu ve imtiyaz sahibi olsam da -ki sahibi kelimelerini sevmem- siz okurları gazetemizin sahibi olarak görüyorum. Çünkü bu gazeteyi maddi ve manevi olarak ayakta tutan siz okurlarımızsınız.

“ONURLU DURUŞ YÜCELTİR”

Onurlu, dik bir duruş ve çalışma hazzıyla süren yolculuğumuzda kirlenmeden, kirli siyasi çekişmelere bulaşmadan, bu kirli savaşın ortasında filizlenmek; demokrasi, insan hak ve özgürlükleri, doğaya saygı, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan habercilik yapmanın zorlukları anlatılamaz.

Özellikle değişen iktidarların tutumu ve medya üzerindeki baskılarını bildiğinizi düşünüyorum.

İktidarlar, egemenler yer veya biçim değiştirebilirler. Bu gün toplumun en mazlumu görülen ideoloji ve siyaset aktörleri yarın egemen olabilirler. Tıpkı dünkü mağdur ve mazlum olan aktörlerin bu gün egemen ve iktidar oldukları gibi... Dünün mazlumları bu gün zalime benzerse, bu günün mazlumları yarının zalimleri olacaksa toplumda hiçbir gelişme olmaz. Huzur ve refah olmaz, demokrasiyse hiç olmaz.

Bu nedenle egemenler veya mazlumlarla hep bir ince çizgi olmalı. Ama halkın gereklerine, tercihlerine, demografik yapısına da saygı duymak gerekiyor. Yüksekova Haber bu çizgileri korumaya çalıştı bu güne kadar. Bundan sonra da hiçbir şekilde taviz vermeyecektir.

“HAKKARİ’DE DOĞMAK ONURLARIN EN YÜCESİDİR”

Hakkari gibi sorunları olabildiğince çok olan bir ilden dünyaya açılmak, halkın dili, kulağı ve gözü olmanın zorlukları bir yana insana manevi haz vermektedir. Bu sebeple biz de Hakkari’den dünyaya açılan pencere olmaktan memnunuz ve onur duyuyoruz.

Okuyucularımızın anlık takip ettiği ve binlerce okuyucumuzun aynı zamanda birer muhabir gibi bilgi, görüntü ve fotoğraf aktarması bize çalışma azmi vermektedir. Halk haberciliği, bizi hiçbir zaman pişman ettirmedi ve ettireceğini düşünmüyoruz.

Bir holdingin, bir siyasi görüşün veya siyasi partinin arka bahçesi veya ön bahçesi olmadan gazetecilik yapmak, haklının ve hakkını arayan insanların yanında yer alan, çevreye ve insana saygılı gazetecilik yapmak zordur elbette.

Bu gün dünya çapında haber ajansları ve diğer medya kuruluşunun haberlerine kaynak gösterip haber yaptığı, haberlerinden yola çıkarak haberleri detaylandırdığı bir haber portalı görevi görmekteyiz.

Çalışmalarından dolayı birçok kez çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından plaket ve ödüllerle onurlandırılan, taşıdığı bu onurla dedikodu değil sadece işini yapmaya çalışan bir kurumdur Yüksekova Haber Gazetesi.

Gücünü halktan alan bizler objektif haberciliğe çok dikkat ediyoruz. Ancak gücümüzü aldığımız halkın yaşadığı tüm sıkıntılardan biz de etkileniyor, yaşanan sıkıntılardan misliyle payımızı alıyoruz.

Bizim bilmem kaçıncı güç olmaya hevesimiz yok, derdimiz sadece görevimizi en iyi şekilde yapmaktır. Bu konuda halkımızın ve bürokrasinin de aynı şekilde davranmasını bekliyoruz. Ülkemizin AB süreci, toplumsal uzlaşı, huzur ve refahı için insanca, hakça her türlü dayanışmaya da katkı sunmak, sunanların sesini geniş kitlelere ulaştırmak bizim için elzemdir.

“GAZETEMİZİN EMEKTARLARI DÜNYANIN HER TARAFINDAN ARI GİBİ HİZMET ÜRETİYORLAR”

Gazetemizin emektarları olarak çalışan köşe yazarlarımız artık Yüksekova Haber Gazetesi gömleği dar gelmiş ulusal basında da birçok konuda yazılarıyla ülke gündemine katkı sunuyorlar. Yazarlarımızın yurt ve dünya gündeminde güncelliğini takip ediyor,

düşünceleriyle katkı sunuyorlar.

Mesela Almanya’dan Prof. Dr. Ümit Yazıcıoğlu, Yüksekova Haber’in yayın danışmanı piri sevgili yazar İrfan Sarı, Hakkari ve çevresinin tarihini en iyi bilen yazar, adeta yaşayan tarih olan Mamoste İhsan Çölemerikli, Konya’dan Mamoste Latif Yıldız, Tarih yazılarıyla Antalya’dan Mamoste Fikret Yaşar, İzmir’den Dil bilimci İbrahim Genç’in akademik ve güncel yazıları, Hakkari’den geçmişi STK’lar ve Hakkari gerçekleri ile yoğrulan Bedri Çallı, Van’dan Hakkari’nin doğal geçmişini günümüze taşıyan halkbilimci, ressam, fotoğrafçı Hakkari kilimini ve kültürünü günümüze taşıyan mamoste Enver Özkahraman. Amerika’dan akademisyen gazeteci Mustafa Acar, Irak Kürdistan’ında Kürt coğrafyası, geçmişte ki olayları, kültürü, tarihi ve önemli şahsiyetlerle ilgili yazılar yazan Gazeteci Bedel Boseli, Diyarbakır’dan Kürdi Dil bilimci yazar ve gazeteci Ömer Dılsoz, Diyarbakır’dan yine yazar Şehmus Diken, Yine değerli yazarlarlarımız  Xalide Hekkari,Sabih Kayhan, Lokman Ergün, Özgür Amed, Süleyman Feqiyani,Serkan Besi, Erkan Çapraz, M. Şerif Şevmiş’e katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ederiz. 

“ONURLU, YÜREKLİ VE ÇALIŞKAN KADROMUZ”

Yayın merkezinde bir orkestra şefi gibi uyumu sağlayan, taşları yerli yerine dizen Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz, Gazeteci Sibel Çapraz, Gazeteci Ömer Oğuz, Hakkari Büro Sorumlusu ve Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Zeki dara, Gazeteci Kadir Kaya, Şemdinli Büro Sorumlusu Vahap Bay,Yakup Bay, Van Büro sorumlusu Mehmet Akkoş,Ankara'dan Mahir Yıldız, İstanbul'dan Derya Kızıl, Çukurca’dan Ahmet Kavak,Bianet çalışanlarına; dünyanın birçok yerinden şimdi ve geçmişte haber, yorum, görüntü ve fotoğrafları ile katkı sunan herkese teşekkür ederiz. Bu arkadaşlar ve diğerleri; çağdaş, ülke ve yerel gündemi yakından takip eden güçlü kalemler olarak bilinir. Onlarla gurur duyuyoruz.

“ÇAĞDAŞ VE ÖNCÜ HABERCİLİĞE DOĞRU”

Ülkemizdeki 81 il 600 civarında ilçe arasında internet haberciliği alanında ön sıralardayız. Takdir edersiniz ki internet haberciliği, yani gazeteciliği artık dünyada ön plana çıkıyor.

Günlük bazen bir milyona varan sayfa görüntülenme sayıları ile artık kucağımızda taşıdığımız çocuğun büyüdüğünü görmekteyiz.

Bulunduğumuz yerelde spor, sosyal ve kültürel etkinliklere katkımızın yanı sıra eğitime, sağlığa, çevreye, insan haklarına, ekonomiye, turizme katkı sunan haberlerimizle çağdaş habercilik kurallarına uyma çabalarımız sürmektedir.

Hakkari genelinde medya alanında ajans haberciliği yapan ve yerelde gazete çıkaran çok değerli arkadaşlarımızın çoğuyla mesleki diyaloglarımız da sürmektedir. Güncel çıkardıkları gazetelerine de kaynaklık etmekteyiz.

“12 YILDIR HAKKARİ’NİN VE BÖLGENİN SESİYİZ"

Ülkemizin bu ücra köşesi, Ortadoğu’nun kalbi ve Zagros dağlarının geniş düzlüğü olan Yüksekova (Gever)’de yaşama tanık olmak ve belgelemek anlamında sürdürdüğümüz hizmet aşkımız- amatör ruhumuzla çalışıp-profesyonel işler başardığımızın tanığı oluyorsunuz.

ŞİDDET BİZİM DE BAŞ DÜŞMANIMIZ”

Y
ıllardır içinde yaşadığımız bölgede sıkıntılar ve sorunlar bitmedi. Kan ve gözyaşı durmadı, tutuklanmalar hiç olmadığı kadar sürüyor. Birçok arkadaşımız davalık, cezaevinde yatan arkadaşlarımız oldu. Birçoğumuzun onlarca davası sürmektedir. Karanlığın aydınlanmasından rahatsız olan güçler geçmişte de vardı, bugün de var.

Şiddete maruz kalan arkadaşlarımız oldu, kullandıkları malzemelere el konuldu, zarar verildi. Bu şiddet olaylarını, şiddet kültürünü, masum insanların öldürülmesini ve gücün insanlık suçları için kullanılmasını tasvip etmiyoruz. Şiddetin bu vahşi boyutunu kınıyoruz.

Yıllardır bölgemizde yaşanan şiddet olayları bölgemizde hizmetleri aksatmakta, beklenen ve umulan huzurun teminini sekteye uğratmaktadır. Ama gelecekte huzur ve güven ortamının sağlanacağına, kardeşlik ve barış ortamının doğacağına olan umudumuzu sürdürmekteyiz.

“ELEŞTİRİYE EVET HAKARETE HAYIR”

Gazetecilik alanında etik kurallara dikkat ediyoruz. Günümüz internet medyası yayıncılığında bir tıkla birçok gazeteyi okuyabiliyoruz. Bu haber ve yorumlara eklenen yorumlara baktığımızda şiddet dili, küfür ve hakaretin ön plana çıktığını görüyoruz. Ancak Yüksekova Haber’deki yorumlarda ırkçılık, kişi hak ve özgürlüğüne hakaretleri göremezsiniz. Bizim habercilik anlayışımızda kimseye hakaret edilemez. Alabildiğince eleştiriye evet ama hakarete hayır diyoruz. Bu açıdan baktığımızda sitemize gelen binlerce yorumdan ancak uygun olan yorumlar eklenmektedir.

“YÜKSEKOVAHABER BİR GAZETECİLİK OKULUDUR”

Basınının gelişmesi yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Yüksekova Haber bölgede birçok internet sitesinin kurulmasında öncülük etmiş, haberciliği geliştirme yönünde örnek olmuştur. Bu açıdan Yüksekova Haber Gazetesi; haber iletme ve halkı aydınlatma yönündeki hizmetleriyle dünya basınının güven duyulan kurumlarından biri olmuştur. 

Kurulduğu andan itibaren basın camiamızın temel taşı ve bir anlamda Hakkari'de gazetecilik yüksekokulu durumunda olan Yüksekova Haber Gazetesi, tarafsız habercilik anlayışı ile evrensel yayın ilkelerinden taviz vermeden görevini yerine getirmektedir.

“YIL BOYUNCA YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI SÜRECEK”

Yüksekova Haber geçmişte olduğu gibi bu gün (5 Mayıs) yıl dönümünü kutlamayacak. Gazetemizin 12. yıl dönümünü yıl boyunca yurdun birçok yerinde çeşitli etkinliklerle kutlamayı düşünüyoruz. Bunu program halinde yeri gelince sizinle paylaşacağız. Öngördüğümüz kutlama yerleri İstanbul, Ankara, Van, Antalya, İzmir, Hewlêr ve Yüksekova. Amaç buralardaki okuyucularımızla bir araya gelebilmektir.

Onurlu ve gururlu 12. yılımızda siz değerli okurlarımızla beraberiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum
Necip Çapraz Arşivi