Bedri Çallı

Bedri Çallı

Onlara rağmen

Onlara rağmen

Evet bazı zavallı insanlar, başarısız oldukları bir konuda hem sağır olur ve hem de keçi inatçı olurlar. Fakat hele hele bunlar eğitimci ise gerçekten ben çok üzülürüm. Çünkü bir eğitimcinin başarısızlığı içine sindirmesi, uyarılar karşısında kulaklarını tıkaması, sorunların üzerine gidildiğinde ise, bu sorunun def edilmesi için ilgisiz ve inatçı davranmasını ben hoş görmüyorum.

İlimize bağlı Yüksekova ilçesi Armutdüzü köyü Yuvalı Mezrasının sorunları yün yumağına benziyor. Gerçekten bu mezra ve çevresindeki köylerin bir çok açıdan çok önemli sorunları var. Bu sorunları il ve Yüksekova ilçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ilgisizliği sayesinde tespit etme şansım oldu.

Her şey, Mayıs ‘ 2005 ayında İstanbul ilinde ikamet eden Canan hanım adındaki bir gönüllü’nün bana gönderdiği bir mail ile başladı. Milli Eğitim Bakanlığının her bir köy okuluna birer tane Bilgisayar Projesi çerçevesinde bu köy okuluna da bir Bilgisayar gönderdiğini ve bu çerçevede bu köy okuluna bilgisayar verilip verilmediğini sordu. Ben önce köy sakinleri ile istişareye geçtim ve bu okula Bilgisayar verilmediğini öğrenmiş oldum.

Bu okula Bilgisayar verilmediğini öğrenmenin yanında bir de köyden 200 metre mesafedeki okula, geçen dört yıl boyunca halen elektrik bağlanmadığını da öğrenmiş oldum.

Daha önceki yazılarımda Mayıs ayında Yüksekova ilçe Milli Eğitim Müdürü ve Ekim ayının başlarında yine Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğünde bu birime bakan Şube Müdürü ile aramızda geçen diyalogları 12.10.2005 Tarihli yazılarımda, siz değerli okurlarımla paylaşmıştım ve hatta bir yetkilimizin yazdığı yorumlarıyla ne kadar gülünç duruma düştüğüne sizler şahit oldunuz.

12.10.2005 tarihli yazımda belirttiğim diyaloglardan, bu yazımda yer vermeyeceğim. Ancak bu köy okuluna verilmesi gereken Bilgisayarın verilmemiş olmasını kendileri ile tartışmıştım. Ayrıca çok enteresandır, Mayıs 2005 ayında yaptığımız bu görüşmede bu okula elektrik çekilmediğini benden öğrendiler. İleri sürdükleri mazeretleri, ben saygıyla karşılamıştım ve bu eksiklerin giderilmesi için Eylül ayına kadar benden süre istemişlerdi. Bunu da anlayışla karşılamıştım.

Ekim ayında sözünü ettiğim iki yetkili ile yaptığım görüşmede bu iki konuda çok önemli bir gelişme kaydedememiştim ve yaşadıklarımı siz okurlarımla paylaşmıştım.

Çok acıdır, benden duydukları rahatsızlıktan ötürü, bu köy halkı ve o küçücük çocuklar cezalandırılmış oldu. Ne il, ne de ilçe Milli Eğitim idarecileri bu sorunların giderilmesi için hiçbir şey yapmadı. Evet yine çok acıdır, görevini yapmayanlara görev yaptırması gereken il ve ilçenin diğer üst yöneticileri, benim ve diğer basın mensuplarının, basın yoluyla ortaya koyduğumuz bu sorunu görmezden geldiler.

Aslında hiçbir şey yapmamışlar demek belki biraz haksızlık olur. Çünkü benim köye gidişim ve bu çabalarımdan sonra ekmeği için çalışan vekil öğretmenler o kadar korkutulmuş ki daha sonraki gidişimde haklı olarak yanıma gelmekten korktular. Bana gönderdikleri mesajla lütfen okula gelmesin şeklinde oldu. Ayrıca Yüksekova ilçe Milli Eğitim Müdürü birkaç tane köylü ile de konuşmuş. Rahatsızlıklarını aslında bunlara ifade etmişler.

Evet iş başa düşmüştü, inada inat, bu okulun elektriği bağlanmalıydı. Hakkari Tedaş İl Müdürlüğü İşletme ve Sistem Bakım Müdürü İzzettin DEMİR’e bu müracaatı götürdüm. Yani bu okula elektrik çekilmesi konusunda, Hakkari ve Yüksekova Milli Eğitim Müdürlüklerinin yapması gereken müracaatı ben yapmış oldum. Sağ olsunlar, Tedaş’ın bu konu ile ilgili personelleri köye gitti ve elektriği çektiler. Ancak yine çok acıdır, bu güne kadar bu okula elektrik bağlanması için, Milli Eğitim idaresinden Tedaş’a hiçbir müracaat gitmemiştir. Buna rağmen benim başvurum üzerine, bu konuda yardımcı oldukları için Tedaş yetkili ve personeline teşekkür etmek istiyorum.

Şimdi yüksek sesle hepinizin huzurunda İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine soruyorum. Yuvalı Mezrası, Aktoprak mezrası, Akocak köyü ve daha ismini sayabileceğim, Bilgisayarları işgal edilmiş olan köy okullarına ne zaman Bilgisayarlarını teslim ediyorsunuz. Bunun cevabını almak istiyorum. Bunların Bilgisayarları verilmediği sürece sizleri rahat bırakmayacağımı bilmeniz gerek.

Evet görevlerini yapmayanlara, görev yaptırmakta birilerinin görevidir. Bunu da hatırlatmakta yarar görüyorum.

29.11.2005
[email protected] / [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedri Çallı Arşivi