Bedri Çallı

Bedri Çallı

Neymişsin Erdoğan Vali

Neymişsin Erdoğan Vali

Şemdinli olayları olarak hafızalarda yer alan o talihsiz günlerin meşhur ettiği zamanın Vali"si Erdoğan GÜRBÜZ"ü, çok idia ediyorum ki Hakkari"ye gelişi ile ilk tahlil eden insanların başında gelirim. İlk gelişinde tüm Hakkari"liler gibi ben de nihayet tecrübeli bir vali"ye kavuştuk heyecanını yaşadım.  


Ama çok kısa bir süre sonra ziyaret ettiğimde, 70 yaşlarına kadar sürekli valilik hayalleri ile yatıp kalkmış ve ömrünün son zamanlarında Vali olmuş ve başkada bir hedefi kalmamış bir insanı gördüm. Her ziyaretçisine geçmişin hatıralarını anlatma heyecanını açıkça ortaya koyuyordu.


Siyasilerin nabzına göre şerbet verir, dengeli bir şekilde kendilerine desteği sunar ve seslerini keserdi. Doğuştan asker olarak doğduğunu ve Polisi sonuna kadar desteklediğini her fırsatta söyler ve hakkını yememek gerek, davranışlarında da bu konuda samimi olduğunu gösteriyordu.


Ayrıca Hakkari"nin doğası gereği aşiretsel yapısında da çok iyi bir denge kurmayı ustaca başaran bir insandı. Tüm Hakkari"nin fert bazında memnun edilemeyeceğini, her bir aşiretin ileri geleninin talepleri karşılanması halinde yukarıdaki dengeleri daha güçlü kılacağını iyi biliyordu.


Bu izlenimlerimin akabinde, Hakkari halkı için ve dürüstlük çerçevesinde siyasi destekli bir kurum amiri ile fikir ayrılığı yaşadığım bir dönemde, haksız olmalarına rağmen güçlünün yanında yer alması ve haksızlığa açık bir şekilde destek vermesi, kendisi hakkında hiçbir olumlu beklentimin kalmadığına neden oldu.


Bir önceki vali Orhan IŞIN"ın veda yemeğinde, Merzan Mahallesi Muhtarı Rahmetli Ahmet ÇELEBİOĞLU yaptığı konuşmasında, dil sürçmesi sonucu “sayın Valim sizi minnetle anacağız, yeni bir valimiz gelecek Allah"tan dilerim ki gelen gideni aratır”  şeklinde anlatınca biz Erdoğan Vali"nin uğursuzluğunu bu duaya bağlardık.


Nihayet zaman geçti ve Erdoğan GÜRBÜZ"ün dönemi Hakkari için sadece bir zaman kaybı (ölü zaman) olduğu halk tarafından görüldü ve bu halka karşı iyi niyetli olmadığı da böylece daha sonraları davranışları ve açıklamaları ile anlaşılmış oldu.


Bu sırada ben, Yüksekova Haber sitesi ve diğer mahalli gazetelerdeki köşemde yayınlamak üzere o dönemde kendisi ile ilgili yaşadığım sıkıntılar ve izlenimlerimi içeren bir yazı dizisi yazmaya karar verdim.


Çok kötü bir tesadüf, yazının bir sayfasını yazdığımın ertesi günü Şemdinli olayları başlamış oldu ve gündemin değiştiği düşüncesiyle yazıma bir süre ara verme kararı aldım.


Yine bir bu kadar kötü bir tesadüf, yazıma devam kararı aldığım ve dördüncü sayfasını bitirdiğimin ertesi günü Erdoğan Vali"nin Hakkari"den Tokat"a tayininin haberini aldım. Ama yine de yazımın son sayfasını tamamladım. Fakat gidenin arkasından yazmanın bana yakışmayacağı düşüncesiyle halen bilgisayarımda durmaktadır.


GELELİM BU YAZININ ANA NEDENİNE


Neden başta bu tepkiyi göstermedin diyenlere vereceğim cevap “aşağıda konu aldığım isim hakkında bilgi sahibi olmayışımdır”


Dönüp Cumhuriyet tarihi boyunca Hakkari"de görev yapmış Vali, Milletvekili, Senatör, Belediye Başkanı, Eğitimci ve bunlarla birlikte Hakkari tarihine ışık tutmuş nice alim, yazar, şair ve düşünür vb. bir çok şahsiyeti göz önüne getirdiğimde, kimse kusura bakmasın yerin dibine giriyorum.


Hakkari genelinde Okul, Pansiyon, Ana Okul, Köprü ve benim bilmediğim, araştırılması halinde Devletin parasıyla yapılmış, fakat sadece Vali Erdoğan GÜRBÜZ ismini taşıyan onlarca hizmetin varlığı görülecektir. Hatta bir okulun ismini değiştiremeyince Okul içerisinde bir bölüme ismini vermiştir.


Bana enteresan gelen durum ise, bütün bu isimlerin il genel meclisinde DTP ağırlığının olduğu dönemde olmasıdır. Şimdi buna “bu ne turşu, bu ne lahana denilmez mi” DTP"liler Erdoğan Vali"den dert yanıyor ve fakir fukaranın vergileri ile devlet tarafından haksız bir şekilde ve hak etmediği halde Erdoğan GÜRBÜZ"ün ismini bu tesislere veriyorlar, yada bu ismin bu kadar haksızca kullanılmasına karşı çıkmazlar.


Bazı bakanlıkların kendilerine has Ad Verme Yönetmeliklerinin olduğunu biliyorum, ama Vali"nin siparişi üzerine neticede bir devlet memuru olan, bir kurum amiri tarafından her ne kadar teklif edilmiş ve yine kendi ismini vali onaylamış ise de, halkın seçtiği bir il genel meclisi üyesinin bu haksızlığı önleme gibi bir görevi de var.


Eğri oturup doğru konuşmamız gerekirse, halen Hakkari Valisi olan Ayhan NASUHBEYOĞLU"nun çok ciddi projeler ürettiğini ve hayata geçirdiğini biliyoruz. Fakat belki ben bilmiyorum, ama ben herhangi bir hizmete isminin verildiğini doymadım. Ama ben, açık bir şekilde şunu iddia ediyorum ki Sayın NASUHBEYOĞLU"nun hizmetleri daha fazladır. Ama sonraki yıllarda şimdi olduğu gibi Erdoğan GÜRBÜZ"ün daha fazla hizmet verdiği görülmeye devam edecektir.


Bu yazımda mevcut valimizi, mevcut il genel meclisini bu hatayı düzeltmeleri konusunda göreve davet ediyor, sadece bir tane tesiste Erdoğan GÜRBÜZ isminin bırakılmasını, diğer hizmetler için Hakkari"ye büyük hizmetlerde bulunmuş ve iz bırakmış insanların isimlerinin verilmesini müracaatım olarak kabul etmelerini diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Bedri Çallı Arşivi