Özgür Amed

Özgür Amed

Kürtler ve Tanrı Parçacığı

Kürtler ve Tanrı Parçacığı

Kürdocul hayatın dur durak bilmeden; ölümden, hastalıktan, kahırdan ve olası tüm devlet-akp eksenli hegomanyetik dalga boylarında içine düştüğü labirentin kekremsi tadında; Bir Kızıltepe minibüsünün laçka kapısı üzerine iliştirilmiş “Büyüyünce ben Otobüs olacam” realitesine paralel “tutuklandıkça büyüyen”, “el arabası iken bugün tır’laşan” topluluk olarak boğulmalara-zorbalıklara göğüs germek zorunda kalan biz Kürtlerin, her şey hakkında az çok fikri olurda Tanrı Parçacığı hakkında olmaz mı? Olur. Oluyormuş…

tnr.jpg

Önce kısaca hatırlatmak gerekirse “Deneyi bir kez daha kısaca özetleyecek olursak CERN’deki çaba evrenin oluşum ardındaki koşulları yaratarak “karanlık madde” olarak adlandırılan ve evrenin çok büyük bir bölümünü oluşturan yapı taşının çözülmesi yönünde. Peter Higgs bu yapı taşının “Tanrı parçacığı” olduğunu iddia ederken Stephen Hawking ise deneyin sonucunda Higgs bozonunun bulunamayacağını, başka parçacıklara rastlanacağını söyledi(Anf).”

Yani böyle bişi işte. Anladık mı? Tabî ki hayır…

Benim merak ettiğim şey sokağın bu parçacık hakkında fikri ne olduğudur? Kürt kamuoyu bu meseleyi nasıl değerlendirdi? İşte bu ahval ve şey içinde sözü sokağa bıraktım bu hafta. Derlemeleri aynen aktarıyorum:

Osman Baydemir: Öncelikle açık ve net söylüyorum ki! Barışı getirmeyecek bir tanrı parçacığı, kadim kent Amed’te hiçbir mana ifade etmez. Şehrimizin bu kadim ve 5 bin yılı aşan derin tarihi ile ezilen Ortadoğu halklarının yaşamına barışı entegre edecek her şeye ser serê min, ser çav êmin diyorum. Bi iznê xwedê û bi iznê xwedê, inşallah o parçacık barışı getirecektir.

Xaltîka Zerê: Bilim çok acımasız. Olup olmadığı belli olmayan bir parçacık için bu kadar yırtacağına kendini, gelsin benim acımı arasın. Başlarım onlara da parça pıncıklarına da…

Xalê Evdirrehman: Bilinen bir bilinmeyen sanırım. Ama ben başka bir şey diyecem,  her ottan b.ktan haberi olupta, Kürdi bir nağme taşımayan her şey için ağaç tırmayalayan, facebookta etkinlik, twitterde tag düzenleyen eylem’imsi arkadaşlara sesleniyorum: Kızımız, gencecik öğrencimiz Zeynep Altınkaynak’tan haberdarlar mı? îca parçacıkmış… töbe töbe!

Apê Qedrî(Ulucami önü): Şimdi biliyorsunuz, Fiziğin genel anlamda bilimin çözüm bekleyen üç temel problemi vardır: Bunlardan benim için en mühimi “Temel parçacıklara kütle kazandıran, yani maddesel evreni oluşturan, fiziksel mekanizma nasıl bir şeydir?” sorusudur. Tam bu noktada devlete seslenmek istiyorum. İnsan olamıyorsak taklidini yapalım biraz. Lütfen… Seçim döneminde Mardin’den bir annemizin nağmeli, baharatlı bol küfürlü videosu şuan gözlerimin önünden geçiyor. Aynen katılıyorum. Ayrıca 80 milyon insana seslenip belirtmek isterim ki, bu “Mele Projesi” yeni bir “Mal Projesidir”.

Hasip Kaplan: Tanrı Parçacığına saygılıyız. Bu konuda grup olarak tavrımız net ve gerekli açıklamaları da toplantımızda ifade edeceğiz. Bu anlamda ben buradan Hawking ve Higgs hevallere seslenmek istiyorum: Ayıptır, yazıktır. Bir parçacık için kırmayın birbirinizi. Bir çay içip hal edin. Savaş iğrenç bişidir. Bardak gibidir, kırılırsa artık birleşmez. Yine Oscar Wilde’nin de dediği gibi “Dal rüzgarı affetse de bardak düşmüştür o meclisten”.

Kekê Meheme: Anlamadım şimdi ben. KCK’den mi alınmış bu parçacık? Ne zaman?

Seydîxan(Esnaf): Bana sori sorisiz lê belê önce o elın indir hele… Elın indırr oxlıımmm!

Burada bişi açıxlyacaz. Sen sana ayıx ol önce. Bax bi tırrek çıkıp ne dedi: "Tek yönlü uyguladığımız entegre bir stratejimiz var devlet olarak. Sınır ötesi operasyonlardan, KCK operasyonlarına hepsi koordinasyon içinde, tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış ve yürütülmektedir”… Anladın şimdi? Bu parçacıxtır ne quzzulqurttsa Kürt’lerle yakından ilgili bişidir bence. Bence de bence yani. Qay gêt şimdi, iş mişim war birêmin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Özgür Amed Arşivi