Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

Kürdistan ve Irak’taki IŞİD

Kürdistan ve Irak’taki IŞİD

Bugün 3. Dünya Savaşı mümkün değil, ama emperyalistlerin çıkardığı yönlendirdiği bölgesel iç savaşlar var. Emperyalistler bütün dünyada olduğu gibi Ortadoğu’da hep savaş çıkartıyor. Dolayısıyla Türkiye'ye komşu Taliban-ötesi küçük- bir Afganistan Irak’ta oluştu. Irak'ta IŞİD tarafından ele geçirilen bölge takriben 92090 km² büyüklüğünde. Dolayısıyla bu gerçeği görmek ve IŞİD'i hafife almamak gerek.

IŞİD Irak'ta geniş halk kitlelerinin desteğini alan savaşçılara sahip. ABD ‘ ise ne Vietnam’da nede IRAK ‘ta halkın desteğini alamadı, siyasi olarak başarılı olamadı. Şimdi ABD’nin işgali ile yıkılan Saddam yönetiminin uzantıları ile IŞİD arasında konjonktürel bir uyuşma var. Iraktaki terör, herhangi birini değil herkesi hedef alıyor. Irak krizi, uluslararası kuruluşların harekete geçmesini gerektiren en karakteristik örneklerden biri, ilk etapta da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin. Fakat hiç kimse böyle bir girişimde bulunmuyor.

Bilvasıta IŞİD Irak’taki siyasi koşullar nedeniyle kendi gücünün ötesinde ve üstünde bir konjonktürel güç haline geldi ve halktan tam destek alıyor. Irak’ın en büyük petrol rafinerilerinden biri olan Baiji iki günden itibaren IŞİD'ın eline geçti. IŞİD'in eline geçtiği söylenen baiji rafinerisi günde 310 bin varillik petrol üretimi yapıyor. Dolayısıyla Baiji'nin ekonomik önemini ’de IŞİD analiz edildiğinde hafife almamak gerekiyor. IŞİD örgütünün Musul'u ele geçirmesi Irak'ın üçe bölünmesinin ’de aynı zamanda tam işaretidir. Daha açıkça vurgulamak gerekirse Irak pratikte üç bölgeye bölündü. Irak’ın istikrara kavuşturulması Amerikalıların görevidir, düşüncesinde olmak yanlıştır.

Kürtler acısından önemli olan bu ortamda Kürdistan’ın çıkarlarını korumaktır. Hepimizin bildiği gibi Kürdistan silahlı kuvvetlerinin temel görevi Kürdistan toraklarını savunmaktadır. Kürdistan silahlı kuvvetleri IŞİD adlı örgüt tarafından Irak’ta başlatılan isyanın bastırılması için düzenlenecek operasyonlara katılmamalıdırlar. Biz Kürtler kendi kaderlerimizi tayin etme hakkına sahibiz. Bu bağlamda Kürdistan bağımsızlığını derhal ilan etmelidir. Bağımsız Kürdistan’ın aynı zaman ‘da NATO ya üye olmasının doğru ve zaruri olduğuna inanıyorum. Kanaatimce bu günden sonra Türkiye ve Türk halkı Irak Kürdistanı'nı her zaman yanında olduğu gibi destekler. Boşanma serbestliğini savunan bir kimseyi, aile bağlarını yıkmak istemekle suçlamak ne kadar ahmakça ve ne kadar ikiyüzlüce bir davranışsa, Iraktaki Kürtlerin ve ulusların kendi kaderlerini tayin etme özgürlüğünü savunanları da, yani ayrılma özgürlüğünü savunanları da, ayrılmayı isteklendirmeyle suçlamak, o ölçüde ahmakça ve ikiyüzlü bir davranıştır.

Mezhepçi ve dış güçlerin denetimindeki geri zekâlı Maliki Yönetimi Irak devletini iyi İdare edemiyor, Sünnileri ve Kürtleri hor görüyor onun bu yanlış politikası IŞİD 'in doğuşuna sebep olmuştur. Şii'ler Başkan Barzani ve Peşmerge'ye karşı cihat ilan ettiler. Büyük bir katılımla yapılan bu ilanda, Kürtleri vurmak için Nuri Mali'kin emrini beklediklerini bildirdiler. İşte bu gelişmeler ciddiye alınarak tüm Kürdistanlıların bu zalimlere karşı birlikte hareket etmeleri gerekir. Bu bağlamda gün tüm Kürtlerin dayanışma ve bahanesiz birlik günüdür.

Hepimizin bildiği gibi Kürdistan silahlı kuvvetlerinin temel görevi Kürdistan toraklarını savunmak ve vatandaşların can ve yaşam güvenliğini sağlamaktır. Kürdistan silahlı kuvvetleri IŞİD adlı örgüt tarafından Irak’ta başlatılan isyanın bastırılması için düzenlenecek operasyonlara katılmamalıdırlar.
Şii lider ve Saddam’ın infazı anındaki aktiv baş cellat Mukteda Sadr, IŞİD'ın ilerleyişine karşı 21 Haziran 2014 tarihinde bir askeri saldırı yürüyüşü düzenleyecekmiş, ama bu saldırının başarı şansı yoktur. Kürtler acemlerin ve bu tip cellatların oyunlarına gelmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi