Necip Çapraz

Necip Çapraz

Kadın ' Varım' Diyor

Kadın ' Varım' Diyor

KADER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği) Yerel seçimlerde daha çok kadının aday gösterilmesi çağrısında bulundu. KA-DER"in Sokak afişlerinde Erdoğan, Baykal ve Bahçeli"nin “Üçümüz de Aynı Fikirdeyiz” esprisini taşıyan "kolaj" fotoğrafı ile yurt çapında reklam yaptı. Aslında ilk defa kadınlar bu kadar sesli bir şekilde istemlerini dile getirdiler.

 

Küçük kentlerde (taşrada) büyük idealler için yaşama azmi olan kadınlar vardır. Kısa hayatlarına sığan büyük kavgalar, aşklar, İsyanlar, yürüyüşlerle sığdıran kadınlar… Küçük bir kentte veya kasabada muhalif,  kadın, anarşist, emekçiyseniz ve üstelik demokratik hakkınız kullanıp aday iseniz işiniz zor. Son süreçte iktidarın muhalefete saldırdığı, erkeklerin kadınları hazmedemediği, sermayenin emeğe saldırdığı, Kürt ve Kürtçe düşünüp Türkçe slogan atıldığı bir süreçte kadın varlığını hissettiriyor doğuda politikada “varım” diyor...

 

Hem kadın, hem Muhalifseniz çok çabuk göze batar, fişlenirsiniz. Kadın olduğunuzdan, din ve devlet baskısı yanında kültür ve evde, işyerinde, sokakta "erkek" baskısını hissedersiniz. Önce babanız, sonra babanız gibi düşünen anneniz, erkek kardeşiniz, sonra yaşadığınız kasabanın "en aydını" sandığınız eşiniz veya sevgilinizin "ama”larıyla karşılaşırsınız. "Özgürsün ama... Sen bilirsin ama... Elalem ne der ama... Burası Avrupa değil ama... Bak giderim, seni terk ederim ama..." vs vs…

 

Kadın acılarını, horlanmışlığını, yok saymışlığın kılıfını yırtıyor. Demokratik ve siyasi hayatımızdan tutun da ekonomik ve sosyal hayatımızda yerlerini verdikleri kararlı mücadeleleri sayesinde geliyorlar. Kim ne derse desin kadının kurtuluşu kendi varlığını kabul ettirmek için vereceği mücadeleden geçer.

 

Kadın artık ekonomik ve siyasi mücadelemizde varlığını hissettirdi. Erkeklerinde bilinçlenmesi ve bilinçlendiği veya hizaya geldiği ölçüde kadın bilinçlenecek ve özgürleşecektir.

 

Kadının içinde en çok çalıştığı ve siyaset yürüttüğü partilerin başında Demokratik Toplum Partisi (DTP) gelir. Son süreçte DTP"nin kadın kotası parti içinde çok tartışıldı ve çeşitli risklere rağmen uygulamaya konuldu. Kadını yücelten partinin adresi de olduğunu gösterdi.

 

Gerçek anlamda kadının ikinci planda sayıldığı, mal gibi alınıp satıldığı bir coğrafyada kadını özgürleştiren bir mücadele süreci bölgemizde acılarla olgunlaştı.

 

Bu gün doğu Anadolu gibi hem dini hem de kültürel yapısında kadına verilen değerle kendini yaşatma mücadelesi vererek Doğuanadolu"da demokrasi ve insan hakları mücadelesini, erkekle kol kola sürdüren parti bugünkü adıyla ne AKP, ne MHP, ne de CHP"dir. Adresin sadece DTP olduğu görülmektedir.

 

DTP"nin açıkladığı belediye başkan adayları arasında çok sayıda kadın aday bulunuyor. Bunlar sadece iki bölgede yani Doğuanadolu ve Güneydoğuanadolu'da, 2 il, 15 ilçe olmak üzere toplam 17 belediye başkan adayı kadın. İşte DTP"nin belirlenen kadın adayları: Kars: Ayşe ALINAK, Tunceli: Edibe ŞAHİN, DİYARBAKIR: Bağlar: Yüksek BARAN, Bismil: Cemile EMİNOĞLU, Lice: Fikriye AYTİN, Çermik: Suna ÜNSAL AYDIN, Eğil: Petek ÇAPANOĞLU, Mardin Derik: Selma IRMAK, Mardin Nusaybin: Ayşe GÖKHAN, Mardin Yeşilalan: Gülbeyaz GÜNEŞ, Yüksekova: Ruken YETİŞKİN, Karakoçan: Asiye KOLÇAK, Viranşehir: Leyla GÜVEN,

Doğubayazıt: Canan Can Korkmaz, Uludere: Şükran SİNCAR, Varto: Gülşen DEĞER, Bostaniçi: Nezahat ERGÜNEŞ

 

Bölgede kadın ve siyasi hareket artık memleketi bile sormuyor. Mesela Yüksekovalı bir kadın Iğdır ilinde milletvekili (Pervin Buldan) olabiliyor. Bitlis-Tatvanlı bir kadın (Ruken Yetişkin) Yüksekova belediye başkan adayı olabiliyor.

 

Kadının bölgemizdeki bu mücadelesini saygıyla selamlıyorum.

 

Yazarın Kadın Konulu Önceki yazısı:
Hakkari'de Kadın Mücadelesi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Necip Çapraz Arşivi