Özgür Amed

Özgür Amed

İllegal Newroz Notları...

İllegal Newroz Notları...

** Polislerin Belediye otobüslerine el koyması ile yolların hâkimiyetini ele geçiren şehir içi minibüsleri, yolda gördüğü her yolcuya korna çalarak “Newroz Alanîî, Newroz Alanîî” dedikten sonra binen yolcuların “Nereye kadar gidiyor?” sorusuna bir şöfürün “Abê ateşin içine qadar gideceğiz inşallah” demesi günün ilk motivasyonlarından biri olduğu gözlendi.

** Gaz atan helikoptere taş atan çocuğun kararlı direnişi takdirle karşılandı.

** Başta şehrin farklı noktaları olmak üzere, Newroz alanının dört bir tarafını kaplayan dumanlar, Kızılderililere bir selam olarak yorumlandı. Ayrıca ellerinde “Newrozunuzu selamlıyoruz. America’da ki Kürtler” pankartı ile dolaşan bir grubun olması da yapılan yorumların haklılığını güçlendirdi.

** Sabah erken saatlerde kendi özel araçları ile Newroz’a yol alanların karşılaştığı geniş güvenlik ve yol kapatma engellerini aşmak için verilen “Otogara gîdix” ve “Hastaneye gîdecez” cevapları patlama yaptı. Ulusal kıyafetleri içinde ve başında kî kesk, sor û zer tülbentî ile ‘Hastaneye acil gitmemiz gerek” diyen otomobil de ki bir teyze, polisleri geçer geçmez tilili çekmesi unutulmazlar arasında yerini aldı.

** Sabahın erken saatlerinde alana girmeyi başaran Xalolardan biri, çıktığı Newroz ateşinden inmek bilmedi. “Beni de yakın, ben yanmadan Kürdistan azad olmaz” haykırışı ateşin etrafındakiler tarafından alkışla karşılandı.

** Üzerine PKK yazılan bir TOMA aracının “İhanet içinde ve işbirlikçi TOMA” olarak lanse edilip, Emniyet müdürlüğünden kovulup kovulmayacağı konusunda henüz bir netlik oluşmadı.

** Gazlara karşı Limon kullanımına alternatif bir başka çözüm de “Bayram şekeri” kullanımı idi. Sabah evden ayrılan pek çok gence “Al oxlım bunî, boğazî açar” denilerek şeker verildi.

** Yakılan canlı yayın ve GSM şirketlerine ait baz istasyonu araçlarının önünde fotoğraf çektiren sevgililerin “Kazık faturalarla ceplerimizi çok yaktılar. Şimdi de onlar yanıyor” düşüncesi gözlerinden okumak mümkündü.

** Newroz alanında yakalanan bir hırsızın payına düşen dayak 2-3 ton kadar oldu. Ayrıca gelen gidenin bir tokat attıktan sonra siyasi mesaj vermesi, Kürtlerin birlik olamayışını da hırsıza bağlaması başka bir detaydı.

** Ateşler içinde yanan araçların etrafını saran onlarca çocuğun durmadan taş atması da ilginç bir deşarj yöntemi olarak akıllarda kaldı. “Yanan araca neden taş atıyorsun ki?” sorumuza “Abê bunlarda şeytan. Prova yapîx” cevabı üzerine sustuk.

** Yeni Hal taraflarında kalan ailelerin sabah evden çıkarken kendi binalarına “su faturaları” ile polisi ikna edip girmesi, bir başka yasak delme şekli olarak 2012 Newrozunda yerini aldı. Değerli bir ağabeyimizin “Valla ben çıkarken çocuk bezi aldım yanıma kanıt olarak” deyişi de tam anlaşılamadı.  

** Yanan baz istasyonu araçlarına isteksizce ilerleyen itfaiye erlerinin, daha sonra itfaiye aracı üzerine çıkıp olayı seyretmesi “O an” olarak karelerde ki yerini aldı.

** Doğa kanunları da Amed Newroz’unda halkın yanında idi. Polisin sabah yoğun olarak attığı gazların, rüzgârın ters tarafa esmesi ile kendileri kurban olunca başlayan geri çekilme süreçleri kitle için “İlahi adalet” işareti olarak algılandı.

** Geçen yıla oranla simit, ciğerci sayısında ciddi bir azalış vardı. Fakat sabah kahvaltısını ve kısır yemeğini alana getirip yiyenlerin sayısı aynı güzellik ve çoğunluktaydı.  

** Amed davula doydu. “Davulun sesi uzaktan hoş gelir” deyimi de boşa çıkarıldı. 1 yıllık davul-zurna limitini resmen doldurdu. Ayrıca onlarca davul fazla çalınmaktan patladı.

** Bu yıl sahnede sanatçılar değil “Halk” vardı…

** Newroz ateşine montunu atıp yakanlara “çorabını” dahi çıkarıp atan eylemci de eklendi. Hayırlı olsun diyoruz…

Newroz pîroz be…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Özgür Amed Arşivi