Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

HDP’li seçim sonuçları

HDP’li seçim sonuçları

HDP, büyük oy almayı başardı, 80 Mebus TBMM'sine gönderdi. Bütün provokasyonlara rağmen sükûneti secim arenasında elden bırakmadı. Takdir ve tebrik ediyorum.

Bugün HDP Türkiye, bölge ve dünya halklarının toplumsal ilerleme sürecinin doğa yasası gereği Türkiye'deki enternasyonal muharrik gücü oldu. Ayrıca HDP kendisini oy konusunda Türk Sol’una borçlu hissetmemeli, kendisine emanet edilen oyların hepsinin Kürtler ’den geldiği gerçeğini görmesi gerekir, secime son iki üç gün kala en azından eskiden Ak-Partiye oy veren Kürt seçmenin yüzde 5 oranındaki oyu HDP’e döndü. Erzurum ve Diyarbakır hadiselerinden dolayı eskiden AK-Partiye oy veren Kürt seçmenin büyük bir bölümü HDP ekseninde birleşti, çünkü halk mağdurun yanında yer aldı.

Şimdi ise Türkiye’de siyaset çetin bir sınav veriyor. Ülkede azınlık hükümeti ve koalisyon hesaplarının yanında,  erken seçim tartışmaları yapılmaya başladı, ufukta iki yıl sonra veya 45 gün sonra yeni bir secim görünüyor diyebilirim. Erken seçime gerek yok. HDP' in aktif olarak içinde yer alacağı iyi bir Koalisyon hükümeti ülkeyi yönetmeli ve tüm sorunları çözmelidir. AK Parti çözüm sürecini Oslo'da zaten görüştü, HDP ile arasında koalisyon hükumeti kurulabilir,  Kürt meselesi ve diğer sorunlarda bu sayede daha rahat ve daha ciddi olarak çözülebilir.

* * *

Bu arada MHP’ye değinmek istiyorum. MHP lideri Doç. Dr. Devlet Bahçeli, izlediği politikaya ters bir koalisyonun içinde olmayacağı mesajını kesin bir dille ilan ederek süreci yönlendiren isim oldu. Cumhurbaşkanı’nın, birinci partinin liderine hükümeti kurma görevini vermesi şeklindeki teamülü hatırlattı ve öncelikle bu yolun denenmesini istedi. Diğer taraftan “MHP’siz” örnekler ortaya koyarak koalisyon arayışlarının yönünü çizdi. Zat-ı âlileri ileriyi gören değerli bir siyaset ve devlet adamı, siyasi tavrını daha secimden sonraki ilk günde ilan ederek koalisyon görüşmeleri sırasında ortaya konulacak olan bir “olumsuz” tavırla, piyasalarda oluşacak dalgalanmadan kendisinin ve partisinin sorumlu tutulmasını önlemiş oldu.

* * *

Türkiye'de bir koalisyon hükumeti kurulabilmeli. Eğer koalisyon kurulmazsa, erken seçim kaçınılmazdır, erken secim bugünkü sonuçları değiştirmez, dolayısıyla mecliste temsilcisi olan bütün Partiler koalisyon fikrini kendi parti kurumlarında irdelemeli ve hemen reddetmemelidir. Bu bağlamda HDP eş Başkanı değerli Selahattin Demirtaş, üzerlerindeki sorumluluğu ve yükü bildiklerini ifade ederek, Türkiye’de kaosa, gerilime, güvensizlik ortamına, istikrarsızlığa izin vermeyeceklerini belirtti. Bu bağlamda’ ‘Türkiye hükümetsiz kalmaz. İlla devleti yönetecek birileri çıkar. Çıkmazsa biz hazırız. HDP hazır.'', diyen Demirtaş aslında HDP’in tek başına bir azınlık hükümeti kurabileceği imajını vermeye çalışırken, kendilerinin kurulacak bir hükümette aktif koalisyon üyesi olabileceklerinin işaretlerini ’de vermeye çalıştı. Zaten HDP’e tarihi bir görev düşüyor,  Koalisyon veya azınlık hükumetinin içerisinde aktif yer alarak, ülkenin sorunlarını çözmek.

* * *

Dolayısıyla CHP, MHP ve HDP ortak bir muhalefet olarak bir hükümet modeli etrafında birleştirebilirse, AK Partisiz bir hükümet kurulabilir. Münhasıran tüm bu arayışlar başarılı bir sonuç vermezse ülkeyi istikrarsızlığa sürüklememek için seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 5'e çekilerek Kasım ayında sandık başına tekrar gidilecek. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi