Necip Çapraz

Necip Çapraz

Hakkari'de 'Özel' İlk

Hakkari'de 'Özel' İlk

Ülkemizin birçok ilinde binlerce iş adamının kendi memleketlerine veya başka memleketlere ‘Eğitime %100 Destek Kampanyası’ çerçevesinde inşa ettikleri okulları her gün medyadan takip ediyoruz.

Hakkari ilinde de bu kapsamda Şemdinlili İşadamı Sabri Özel tarafından iki yıldır yapımı süren Şemdinli Sabri Özel Lisesi 19.10.2006 tarihinde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Hakkari’de bir ilk olan bu çalışmanın örnek olması nedeniyle Hakkari halkı tarafından önemsendi ve işadamı Sabri Özel kamuoyu tarafından takdirle karşılandı.

Açılış töreninde Milletvekilleri dışında Vali ve Tümen komutanı,daire amiri başta olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşma yapan Şemdinlili işadamı Sabri Özel ise, okulun açılışına katılan katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Özel, “Böyle bir okulun yapımından büyük mutluluk duyuyorum. Okulumuz 15 derslikli olup bilgisayar odası ve kütüphane de hazır bulunmaktadır.” Diyerek önümüzdeki yılda da bir pansiyon yaptıracağını söyledi.

Törende Hakkari Valisi Ayhan Nesuhbeyoğlu, işadamı Sabri Özel'e plaket takdim etti. Yeni açılan okulun öğrencileri de İş adamı Özel'e çiçek verdi.”
Haberin detayı için tıklayınız, Bu mutluluk tablosu ayakta alkışlanacak bir durum.

Bu tablonun mimarı Sabri Özel’le konuşmuşluğum yok. Aile büyükleri olan Celal Özel hakkında bildiklerim ise; Özal döneminde yapılan yaptıkları sınır ticaretler sayesinde maddi yönden elde ettiği birikimlerini İstanbul’da kurdukları bakır işletmeciliği dalında sanayici oldukları ve bu işlerini de düzenli yapmaları sayesinde ülkemizde hatırı sayılır bir sanayici iş adamı oldukları noktasına gelmeleri ile bilirim. Bunun dışında memleketleri ile sürekli irtibat halinde olduklarını da.

Özel'lerin Eğitime %100 Destek Kampanyası’ çerçevesinde yaptıkları lise ile Şemdinli'nin şuan lise sorununu hallettiğini görmekteyiz. Ayrıca her yıl yüzlerce öğrenciyi okutmaları, fakir fukaraya katkıları da örnek olarak görülmelidir.

Özellerin Şemdinli Kaymakamı Aytuğ Çağar'ın ricası üzerine bir kız öğrenci yurdu veya bir kız meslek lisesini yapma konusunda düşüncelerinin olduğunu, hizmet sayısını en kısa zamanda ikiye çıkarma istemeleri ile doğdukları Şemdinli ilçesine vefa borçlarını ödemiş olmaları takdir edilmesi gereken bir durumdur.

Özellerin bu onurlu davranışlarının diğer iş adamlarımıza örnek olmasını diliyoruz. Hakkari’nin batıdaki ve Hakkari’deki iş adamlarının da kendi doğdukları yere yatırım yapmalarını bekliyoruz.

Bunun dışında özellikle yerel yöneticilerinde ihtiyaç olan yerlere planlanan yatırım ihalelerinin yapımını hızlandırması ve politikacıların “ihaleyi benim filanca adamıma verilmesine yardımcı olun” gibi politik taleplerine yardımcı olmamalarını bekliyoruz.

Hakkari genelinde eğitim sorunlarımızın çözümü için eğitimin bir çok alanında eksiklerimiz mevuttur. Okul öncesi eğitimden tutun da yüksek öğrenime kadar sorunlar vardır. Bunlar; okul, derslik, kız ve erkek öğrenci yurtları, eğitim araçları vs. Bu konuda sadece afiş asmakla kalmayıp yetkililerin de iş adamları ile birebir iletişim kurması gerekiyor. Bu noktada seçilmişler, atanmışlar toplumun hatırı sayılır insanları da bir şeyler yapabilir. Okul binalarını yapmakla eğitimdeki geri kalmışlığı yok etmenin mümkün olmayacağını bilmeliyiz. Bunun dışında öncelikle okulların fiziksel ve donanımsal ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor.

Halkımızın kızlarını okula göndermeleri için bilgilendirme amaçlı iletişim yolları aranmalı ve kızlarını okumaya gönderenlere de özendirici bazı çalışmalar yapılmalıdır. Bunun için öncelikle yer temini dışında, aylık harçlık ve okul ihtiyaçlarının karşılanmasını öneriyorum.

Eğitimi toplumun olmazsa olmaz önceliği haline getirmeliyiz. Halkın camilere gösterdiği duyarlılığı okullara da göstermesi gerekiyor. Son yıllarda birçok köyde camiler için devasa binalar imece usulüyle yapılmaktadır. Ancak köylerinde kırılan okul camları için aynı hassasiyeti görmemekteyiz.

Öğrencilerimiz ÖSS’yi kazansın diyoruz. Ama kazandıktan sonrada bu öğrencilerin okuyamadığını görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki yıl halkın fitre ve zekâtlarını ÖSS’de okuyan öğrencilere yollamalarını öneriyorum.

EĞİTİME % 100 DESTEK NEDİR?

Projenin amacı; Türkiye’nin artık eğitimde niceliksel sorunlarının çözümünün sağlanmasıdır. Bu amaçla 24 Nisan’da çıkan 4842 sayılı kanunla hayırseverlerin eğitime yaptıkları harcamaların % 100’ünü gider gösterebilmeleri sağlanmıştır. Zaten projenin adı da buradan geliyor; EĞİTİME % 100 DESTEK. Aslında ismimizin çift anlamı var; birisi hepimizin eğitime canı gönülden % 100 destek olması, bir diğeri de vergi indiriminin
% 5’ den % 100’e çıkışını vurguluyor.

Projenin hem aynî hem de nakdî boyutu var. Hayırseverlerimiz okul yaptırabilecekleri gibi isterlerse bir okula bilgisayar laboratuarı kurabilirler veya bir bilgisayar bağışlayabilirler. İsterlerse parasal yardımda bulunabilirler. Bu çalışmaları organize etmek için Bakanlığımız bünyesinde bir Proje Koordinatörlüğü oluşturuldu. Ayrıntılar için tıklayınız.

Tüm okuyucularımın Ramazan Bayramını kutlar; bu bayramın huzura, kardeşliğe ve barışa vesile olmasını dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Necip Çapraz Arşivi