Necip Çapraz

Necip Çapraz

Hakkari radyoları susmasın

Hakkari radyoları susmasın

Hakkari"nin yerel basındaki işitsel medyanın iki temel taşı olan Hakkari"de Hakkari FM, Yüksekova"da Doğu FM (Doğu Radyo) radyoları sustu. Radyo yönetimleri gerekçe olarak bu ekonomik nedenleri gösterdi. Bu iki radyonun başında olan meslektaşlarım Kemal Arslan ve Hakan Taş kişisel özverileri ile yıllardır bu alanda mücadele ediyorlar.

 

Halkın kendini ve düşüncesini ifade ettiği iki radyonun girmediği ev, iş yeri yok. Bu iki radyoyu duymayan kulak yok. Hakkari gibi bir yerde sevilen Türkçe ve Kürtçe müzikleri dinlemek çok güzel. Hele arada bir canımız sıkıldığında arşivlerinden bir şarkı,Türkü veya Kürdi dinlemek zaman zaman baş ucumuzdaki en yakın dostumuz oldu.

 

Belediyelerin, Kaymakamlıkların, Valiliklerin veya sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin duyurularını dinleriz. Yapılan hizmetlerin türü ve niteliği hakkında bilgi alırız. Bazen işi ve hizmet ilanlarını bas bas bağıran sunuculara rastlarız. Bir çok kurum, kuruluş temsilcisi, yerel idareci veya bürokratın hizmetlerinin konuşulduğunu duyarız. Herşeyin daha iyi olması gerektiği bir Hakkari özlemi ile yanıp tutuşan meslektaşlarımızın o ricacı ve yapıcı konuşmalarına şahit oluruz. Bazen de Hakkari"nin genel sorunlarının tartışıldığı özgün programları dinleriz.

 

Halkın beğenerek dinlediği, kendini ifade ettiği sivil radyoların susmaması gerekiyor. Buna rağmen askerlerin “sınır efem” adı altında bir çok radyosu olan Hakkari gibi özel şartları ve sıkıntıları olan bir ilde bu radyolara sahip çıkmamak halkı cezalandırmaktır. Halkın tek sosyal ve kültürel anlamda hobisi olan “radyo dinleme” zevkini kırmaya yönelik olan mağduriyetin en kısa zamanda giderilmesi gerekiyor.

 

Üstelik TRT kurumunun son günlerde Kürtçe televizyon açma sürecinde yerel radyoların kapanma noktasına gelmesi ayrı bir detay.

 

Umarım ekonomik kriz içinde olan Doğu ve Güneydoğu"daki onlarca radyoya sahip çıkılır.

Bu sahip çıkma konusu için öncelikli görev sivil toplum örgütleri,valilik, kaymakamlık ve belediyelerindir.

 

1993 yılında Hakkari genelindeki radyo ve televizyon mesleğini icra eden kişilerden biri olarak kapanmamak için gerekirse kendi birikimimizi harcayıp radyomuzun kapanmasını engellemeye çalıştığım için biliyorum. Belediye, kaymakamlık ve diğer resmi kurumların ilanlarını bedava yayınlardık. Söz konusu kurumların tek kuruş ödediğini görmedim.

 

Aslında radyoların yeniden açılması ve başta valilikler tarafından olmak üzere desteklenmesi gerekiyor. Özellikle Hakkari gibi son günlerde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sadece reklamlarla bu radyolar görevlerini ifa edemezler. Bu noktada radyoların resmi ilan bile yayınlama hakkı olmalı ve bu radyolar da “iflas eden esnaf” mantığı ile değerlendirilmemelidir.

 

5 yıl önce “Kar Radyo ve Televizyon Anonim Şirketi”ni kurarak televizyon yayını hiç olmayan bir ilde yayın yapma isteği üzerine RTÜK"e başvurduk. Ancak yeni RTÜK Başkanı ve AKP iktidarının yerel basının güçlendirilmesi ve TV yayını olmayan illere TV yayın izni verilmesi konusundaki hiçbir girişimi yoktur.

 

Yerel medyaların bu hükümet döneminde sorunları daha da artmıştır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu"da yaşanan gergin ortamda en fazla cezalandırılan ve hor görülen mahkemelerde süründürülen, ekonomik olarak boğazı kesilen yerel medya olmuştur.

 

Söz konusu bölgelerde basın özgürlüğünden bahsetmek neredeyse mümkün görülmemektedir. Bu bölgede “padişahım çok yaşa” diyen ve “yağcılık” yapan bir kısım medya ise gittikçe büyümüş ve gücüne güç katmıştır. Tabii bunlar bölgede yaşanan gerginlikten beslenen haksızlıklara, yolsuzluklara ses çıkarmayan medya kuruluşlarıdır.

 

Çalışanları mağdur olmuş, vergi, elektrik, telefon, kira, personel maaşı, Bağ-kur, SSK, RTÜK üst kurul payı derken tamamen krize giren bu işletmelerin başta sahipleri ve güzel kalpli sunucuları için ne yapabiliriz acaba?

 

Kamuoyunu aydınlatma görevi olan bu medya kuruluşlarımızın bu kapanmayı hak etmediklerini Hakkari"de son günlerde iflas eden esnaflar gibi onların da ekonomik krizin kurbanı olduğunu görüyoruz. Hepimize hitap eden bu iki radyomuzun yeniden açılmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
Necip Çapraz Arşivi