Bedri Çallı

Bedri Çallı

Gece karanlığında

Gece karanlığında

Acaba çevreyi sessiz sedasız kirletmeyi hangi eğitim programları ile böylesine güçlü bir şekilde öğrendik. Çok başarılı ve inatla sürdürdüğümüz kirletmeyi ne şekilde yaptığımızı ve hangi eğitimler sonucu başardığımızı ortaya koyamazsak, bu kez kirletmeme yolunda mesafe alamayız.


Bir kere gerek kurumsal anlamda ve gerekse ferdi olarak her şeyden önce ikiyüzlü ve düzenbazlık yerine dürüst olma konusunda hemfikir olmalıyız. Şimdi kim bana Hakkari il ve ilçe Belediyelerinin, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün, bu il ve ilçelerinde oturan her ferdin çevre konusunda samimi ve dürüst olduğunu söyleyebilir.

 


Bu yazımı önce kurumsal bazda ve daha sonra sıradan vatandaşlar olarak iki farklı açılardan ele almak istiyorum.


Kurumsal bazda;

 

Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca Belediyelerine soruyorum:


Çöpleri her gün, her mahalle ve semtte düzenli bir şekilde aldırıyor musunuz? Aldırdığınız çöpleri taşıdığınız merkezler hangi kriterlere göre tespit edilmiş durumda?


Hakkari Belediyesi bir kısım çöpleri gerek görüntü ve gerekse sağlık açısından uygun olmayan güya çöp merkezine taşıtır. Diğer bir kısmı ise rast gele yerlere boşattırırlar.


Yüksekova Belediyesi yüklettiği çöpleri Yüksekova – Hakkari yolunun 12. km"sinde Zap vadisine taşınacak şekilde uygun olmayan bir dere içine boşaltılıyor. Zamanla karşı çıkmama rağmen bu hata düzeltilmedi.


Şemdinli Belediyesi birkaç yıl önce çöplerini şehrin batı tarafına taşırdı, bu gün ne şekilde çöplerini ıslah ettiklerini bilmiyorum.


Çukurca Belediyesi Üzümlü Köyü köprüsüne yakın bir yere boşaltıyor, aslında yeri fena değil. Ancak ıslah edilmiyor ve rast gele etrafa saçılır durumda olduğu yanlış.


Hakkari"de ve Yüksekova ilçemizde çöplerin %50"si Hakkari"nin içinden geçen Katramas ve Serink derelerine bırakılır, Yüksekova"nın içinden geçen Nehil vasıtasıyla yine bu çöpler Zap"a taşınır.


İl genelinde askeri birlikler ve yatılı okullarının çöplerinin ne şekilde ıslah edildiğini de merak etmiyor değilim.


Şimdi gelelim yazınn konusuna 


Her yıl il ve ilçelere tırlarla taşınan binlerce ton kömür kalorifer ve kömür sobalarında yakıldıktan sonra kömür külü sizce ne oluyor, dumanı havaya, su"ya oradan insanlarımızın ve hayvanların midelerine, geri kalanı bitkilerin dalları ve yapraklarına konar.


Peki külü ne oluyor? Hiç hesapladınız mı? Hakkari genelinde her yıl yakılan kömür miktarını, bu miktarı hiç yıllara çarptınız mı? Bir yıllık, on yıllık, 50 yıllık vs.


Belediyelerin bu sorumsuzlukları yetmiyormuş gibi halkın sorumsuzluklarına da göz yumarlar. Peki Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ne işe yarar şeklinde sormam gerekmez mi?


Yada İl ve ilçe Çevre Kurulları ne işe yarar şeklinde sorsam ne olur?


Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Belediyelerimiz, şu sözünü ettiğim kömür küllerinin nerelere boşaltılacakları konusunda her hangi bir çalışmaları var mı? Şeklinde soruyorum. Kesinlikle böyle bir çalışma yoktur. Vardır diyorsanız, o halde bana yaptırım gücünüzü de belirtmenizi istiyorum.


İŞTE SİVRİ ZEKALILIĞIMIZ


Vatandaşlar olarak


Yani şu yazımın başında sözünü ettiğim kirletme konusundaki eğitime gelelim. Halk olarak ürettiğimiz kurnazlıklar, yani yine yazımın başında sözünü ettiğim ikiyüzlülük ve düzenbazlıklar yumağı.


Gece karanlığında;


Hakkari"nin içinden geçen şu katramas ve Serink, ama nihayetinde şu Zap suyu bizim nice ayıplarımızı saklıyor, hiç farkında mısınız?


Artık insanlar kömür küllerini gece yükletiyor ve kamyon- kamyonetlerle taşıtıyor. Uygun buldukları gözden uzak yerlerde bu akarsulara boşaltıyorlar.


Kimin umurunda ki Yüksekova ilçemizden Çukurca ilçesine kadar yüzlerce ailenin geçim kaynağının balıkçılık olması.


Kimin umurunda ki Yüksekova ilçesinden Çukurca ilçesine yüzlerce köyün sulama suyu Zap suyundan sağlandığı.


Kimin umurunda ki Yüksekova ilçesinden Çukurca ilçesine on binlerce insanın sıcak yaz mevsiminde Zap suyundan başka serinlenecek su bulunmadığı.


Ama gerçekçi olmak gerekirse, Belediyeler veya çevre ve orman il müdürlüğü tarafından ortaya atılan kurallara uymak her vatandaşın asli görevidir.

 

Vatandaş kurallar çerçevesinde çöplerini belirlenen yer ve saatlerde bırakmadıkları yani kurallara uymadıkları taktirde bu kurumları eleştirmekte adaletsizlik olur, diye düşünüyorum.


Evet Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüzü ve Belediyelerimizi bu konuda samimi olmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyorum. Halkımızı da bu konuda doyarlı ve dürüst davranmaya davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Bedri Çallı Arşivi