Necip Çapraz

Necip Çapraz

Eskisi gibi olsun!

Eskisi gibi olsun!

Büyük umutların bağlandığı Kürt açılımı veya demokratik açılım konusunda güven zayıfladı. Demokratik açılım olacağı konusu açılır açılmaz umutların yükseldiği bir süreçten inişe geçilmeye başlandı.

Süreç başlayınca internet sitemizde halen devam eden "AKP'nin Kürt Açılımını Samimi Buluyormusunuz"anketimizde %70 evet açılımı samimi buluyorum, % 30 hayırla süren anket sonuçları tersine döndü. Bu günkü sonuçlarla 13926 kişinin oy kullandığı ankette, Evet AKP'nin açılımını samimi buluyorum diyenler %41,79 [5820], Hayır, AKP'nin açılımını samimi bulmuyorum diyenler %51,46 [7167] , Fikrim yok diyenler  %6,74 (939).Bu noktada okuyucuların oyladığı anket sonucu bu günkü durumu doğruluyor. 

İktidarın, muhalefetin ve toplumun bu konuda sinir harbi yaşadığını görmekteyiz. Medyanın yoğun desteğini alan hükümet bir türlü adım atmadı. Demokratik açılım açısından hangi projeleri devreye sokacağını söylemiyor. Fakat başta ABD olmak üzere İran, Irak, Suriye ve Irak Kürt Federe Devleti ile bazı konuları paylaştığını, bu demokratik açılım öncelikle dış devletlerle sürdürmeye çalışmaktadır. Sürdürdüğü çalışmaları ne muhalefet, ne de halkıyla paylaşmadı.

Kandil’den ve Mahmur’dan gelen gurupların geliş sürecinde halkta çözüm noktasında büyük umutlar söz konusuydu. Kandil’den gelen PKK’li gurubun hiçbiri tutuklanmamış, evlerine gitmişti. Aynı sorunun demokratik yönünü Türkiye’de siyasetle sürdüren eski DTP, bu günkü BDP üyesi 9’u halen belediye başkanı, 7’si geçmişte seçilen başkan olmak üzere 16 başkanın da aralarında bulunduğu 100 civarında siyasetçi gözaltına alındı. Kiminin “sivil darbe” olarak nitelendirdiği, kiminin “Kürt siyasetini tasviye “süreci olarak adlandırdığı bir süreci yaşıyoruz.

Sinirlerin gerginleştiği bir sürece “sağduyu süreci” tavsiye etmekten başka akıllıca bir çözüm öneremiyorum.

Hükümetin de bu konudaki tavrı açıkça netleştirmesi ve yükselen tansiyonu düşürücü, kardeşlik projelerini bir an önce duymamız gerektiğini belirtiyorum.

AKPliler şimdiye kadar konuşmadı ama son süreçle ilgili eski DTP’li bu günkü BDP’liler de süreçle ilgili açıklamada bulunuyor.

Bakın kapatılan DTP eski Eş Başkan Emine Ayna bu günkü hükümetle ilgili ilginç bir tespitte bulunuyor. Ayna, “Hükümet sol gösterip sağ vuruyor. Yani sol siyaset yapıp sağcı politikalarla vuruyor. Hem de sağcı siyasetin en faşist yöntemi ile” diyor.  

Baydemir in bu gün sert devlete “akıllı olun” dediği sert açıklamasından sonra NTV televizyonunda sözlerine açıklık getirdi. Baydemir, “Diyorlar ki biz dağdan indiriyoruz ama o zaman demezler mi biz iniyoruz ama siz onları gözaltına alıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Baydemir başka bir açıklamasında, “En ılımlınızı siyasetin dışına’ atıyorlar diyorlar. Buna rağmen ortaya koyacağımız tüm demokratik tepkiler taş sopa olmamalı. Devletin kullanacağı yöntemlerde gaz olmamalı silah olmamalı. Biz açık söylüyorum yarın insanlar tepkilerini ortaya koyduklarında, ben kaygılıyım. Birileri bizi sokağa çekerek kurşun kullanmanın arayışı içerisinde. Biz bu oyunu boşa çıkarmak zorundayız.”dedi.

Hakkari Milletvekili Hamit Geylani operasyonu, "Bu yeniden barışa ve demokrasiye, yani BDP'ye yapılan bir operasyondur. 25 yıldır yapılan ezberle bu sorun çözülmez. Ne olursa olsun yeni açılan bir partinin hemen ertesi gün böyle bir operasyona uğraması anlaşılır değil. Sınır ötesi ve ülke içindeki operasyonların devamıdır bu." şeklinde değerlendirdi.

İlk başta büyük umutlarla beklenti içinde olduğumuz kanın durması, annelerin ağlamaması, barış ve huzur gibi insani duygularımızla şok oluyoruz. Daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük noktasında bu gün yapılanları anlamak mümkün değil.

Yani geçmişte bile bu kadar tutuklanma ve şiddet olayları yoktu. Bugün AKP hükümetinin aldığı tavra bakılırsa geçmişteki hükümetlerin bunun yanında “şêğ” olduğunu düşünmemek elde değil.

Bugün, “ya nerden çıktı bu demokratik açılım” diye feryat eden sesleri duyuyoruz.

Yazımı AKP hükümetinin anlam ve önemini, bu günkü durumu yansıtan, yöremizde yaşanan bir fıkra ile bitirmek istiyorum.

Biliyorsunuz, bölgemizde halen en ufak bir sağlık sorununu İmamın muskası ile çözmeye çalışan insanlar vardır. İnsanlar basit bir baş ağrısı ve diğer sağlık sorunları konusunda imama gider muska yaptırır.

Bir adam da her gece altını ıslatan çocuğunu imama götürüyor. İmamdan çocuğunun ufak abdesti için bir muska yapmasını ister. İmam da muskayı yapıp verir. Bir gün sonra bu defa çocuğu küçük abdestinin yanında büyük abdestini de tutamaz olur. Hayretler içinde kalan çocuğun babası tekrar muska yapan imamın yolunu tutar. Çocuğun babası imama çocuğunun tekrar eski haline getirilmesi ricasında bulunur. İmama, “Senin muskanla benim çocuk daha beter oldu.” der.

Bu günkü hükümetin yaptığı, açıkladığı demokratik açılım Türkiye’nin başına bela oldu.

Neyse şaka bir yana ama hükümet bizi imamın yaptığı muska gibi yapmasın.

Devlet projesi denilen şeyin ne olduğu bir an önce açıklansın, eğer her gün kavga gürültü olacaksa;

Bir deyimde söylendiği gibi “Müslüman’a gavur eziyeti” çektirmekten vaz vazgeçilsin…

Sözün bittiği yerde olmamalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Necip Çapraz Arşivi