Necip Çapraz

Necip Çapraz

Eğitimde son durum

Eğitimde son durum

Hakkari’de öğretmen camiasında iki kayıp

* Yaz tatili süresince biri elektrik çarpması diğeri trafik kazası sonucu Yüksekova’da görev yapan iki öğretmen hayatını kaybetti. Yüksekova İMKB İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan, Ömer Değirmenci (Erzurum) ve tatilden dönen bir öğretmenimiz Van-Erciş’te geçirdiği trafik kazası sonucu vefat etti.

* Yüksekova Sabancı İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Derviş Tiryaki (Gaziantep) memleketinde elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Hakkari’ye 250 öğretmen atandı

* Hakkari’ye 200 sözleşmeli, 50 asıl olmak üzere 250 öğretmen atandı. Öğretmenler Hakkari’de gelip görevlerine başlıyorlar.

*Hakkari’nin 1000 öğretmene daha ihtiyacı olduğu söyleniyor. Bu durumda yine vekil öğretmenlerle eğitimin geliştirilmesi düşünülüyor.

*Bu arada Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü vekil olarak ders ücretli öğretmen alımı için düğmeye basıyor. Bu öğretmenlere görevleri ile ilgili seminer çalışmalar başladığı belirtiliyor.

*250 okul öncesi usta öğretici(anasınıfı öğretmeni) kadrosu vermesi gerekirken, bu sayı 75'e düşürüldü. Bu durumda birçok okul öncesi anasınıfı usta öğretici açıkta kalacak.

Yeni öğretmenlere yol sürprizi

*Bir kaç gündür Hakkari’ye yeni atanan öğretmenler yol çilesine takıldı. İl merkezine gelen ve yolları görünce perişan olup ağlayan özellikle bayan öğretmenleri ikna etmek sorunu başladı. Bu konuda yetkililerin gereken hassasiyeti gösterip yardımcı olmalarını bekliyoruz.

Bu yol işi çok can sıkmaya başladı. Bir yol yapacaklar az kalsın Hakkari ilinde şiddetli bir depreme yol açacaklar. Bir ilin yolu 5 gün kapalı olur mu?

Hakkari’ye gelmek için Durankaya yolu kullanılıyor. Bu yolda çok sayıda ufak tefek kazalar olduğu söyleniyor.

Yüksekova’da lise ve öğrenci yurdu sorunu

*Yüksekova da lise binası kiralanması için bakanlığın onay verdiği söyleniyor. Yüksekova Karayolları karşısında bulunan Malak Apartman’ın son üç katının Yüksekova Lisesi ek bina yapımı için Hakkari Valiliği tarafından Bakanlık onayı istenmişti.

*Öğrenci yurdu ise bir kısmı lise bir kısmı da erkek öğrenci yurdu olarak kullanılacak. Daha önce Yüksekova Lisesi öğrenci yurdu olarak düşünülen binanın da lise olarak kullanılması durumunda lise sorunu bu yılda “idare” edilerek geçmesi bekleniyor.

*Öğretmenevi sosyal tesisler lise kız pansiyonu olacak. Yaklaşık 200 kız öğrencinin kapasiteli düşünülen kız yurduna lise okuyacak kız öğrencilerin kalması bekleniyor.

Yüksekova’da yeni Öğretmenevi ödeneği geldiği halde eğitim öğretim yılının ilk ayı geçtik ten sonra ancak faaliyete geçecekmiş.

*Yukarıda saydığımız lise ve yurt sorunun çözümü durumuna bakılırsa eğitim ve öğretime iki ay geç başlaması tahmin ediliyor.

Milli Eğitim Bakanı Çelik 30 milyon YTL gönderecek mi?

*Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik sözünde duracak mı? Bakan Beyin Ekim ayında gelip söz verdiği 30 milyon YTL eğitim yatırımını akıbeti ne oldu? Diye soruyoruz.

Yibo yetkilileri kız peşinde

*Yibo’larda görevli bay- bayan öğretmen ve yöneticiler köylerde öğrenci tespit çalışmalarına yoğun bir şekilde başladı. Dağlıca, onbaşılar ve tüm Hakkari köyleri gezilecek, geziler yoğun bir şekilde devam ettiği söyleniyor.

İki ayda 7 bakanlık müfettişi geldi.

*Hakkâri’ye son iki ayda 7 bakanlık müfettişi milli eğitim soruşturmaları için gelmiş. Bu müfettişlerin bazı şikâyetleri değerlendirmek için geldikleri söyleniyor.

Hakkari ÖSS’de sondan 7. oldu.

*Hakkari her ne kadar ÖSS sınavlarında sonuncu gelmişse dahi, ÖSS yerleştirmelerinde bu sıralamanın sondan 7’liğe yükseldiği belirtiliyor.

*Hakkari Valiliği tarafından il merkezinde OKS ve ÖSS sınavları için soru bankası, test üretim merkezi kurulması için çalışmalara başlandığı belirtiliyor.

Oda okula prefabrik çözüm

Köye dönüş yapılan 8 köye prefabrik okul(çok modern-lojmanlı)yapılacakmış. Hakkari Valiliği tarafından Hakkari ilinde uygulanacak projesi sayesinde bir çok köyün oda okul şeklindeki sıkıntıları giderilmiş olacak. Ancak sadece Şemdinli ilçesinde 15 adet oda okul bulunduğunu ve Hakkari genelinde 8 adet prefabrik okulun yetmeyeceğini belirtmek isterim. Geçen günlerde Şemdinli Kayalar bölgesi, Seçkin ve diğer üç mezrada gördüğüm mezraya bakılırsa buralara bir çare bulunamazsa 120 civarında öğrencinin açıkta kalacağı bekleniyor.

Hakkari’ye gelmekte zor, ayrılmakta

Uzun süredir Hakkari’de görev yapan bir öğretmen duygularını bizimle şöyle paylaştı. “ Bu senede Hakkâri’deyim hayırlısı benim için o kadar önemli değildi zaten gitmek. Uzun yıllar kalıp alıştıktan sonra ayrılmak o kadar zor ki…

Düşün küçük çocuklardan, köylülere kadar herkes insanı tanıyor. Bir çeşit akraba gibi oluyor insan. Ama ben Hakkarililerin bir kısmından daha çok Hakkari’de kaldım. Anlayacağınız gelmekte zor, ayrılmakta… Dile kolay 10 yıl, zor bölge, zor coğrafyada dengeli, seviyeli, iyi niyetli ilişkiler kurmak kolay değil diye düşünüyorum” diyor ve Hakkari’de çalışmanın şartları olan “ Hakkari’nin çok şeye ihtiyacı var. Çok çalışmalı, düşünmeli ve üretmeli Hakkari yan gelip, yan yatma yeri değil” diye belirtiyor.

Yüksekova’da iki dershane açılıyor

*Yüksekova’da 2006–2007 Eğitim ve Öğretim yılında Yüksekova ilçesinde iki tane özel dershane açılıyor. Birikim Dershanesi açılıyor Borka İş Merkezi’nde, diğeri
Sınav Dershanesi Zagros İş Merkezinde açılıyor. Bu dershanelerin bir an önce açılması için yetkililerinde yardımcı olması gerekiyor.

Milli Eğitim Müdürü Ankara’dan döndü


*Çiçeği burnunda yeni İl Milli Eğitim Müdürümüz Şevki Aydın göreve başlar başlamaz Ankara’ya gitti. Eğitim ve öğretim hizmetlerini takip etmek üzere gittiği Ankara’dan döndü.

Saraçoğlu Çukurca Milli Eğitim Müdürü oldu.

*Daha önce Hakkari Milli Eğitim Şube Müdürü ve Yüksekova eski İlçe Milli Eğitim Müdürü olan Şerafettin Saraçoğlu geçici görevle Antalya’dan Çukurca ya İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak atanıp görevine başladı

Yüksekova Lisesi Müdürü Arif Yılmaz Şemdinli Lisesi Müdürü oldu.

*Yüksekova Lisesi Müdürü olan Arif Yılmaz, okul müdürlerinin zorunlu yer değiştirme işlemleri kapsamında Şemdinli Lise Müdürü oldu. Yüksekova Lisesi’nin tecrübeli müdürü Yılmaz’ın Şemdinli Lisesi’nde tecrübesi ile faydalı olacağına inanıyoruz. Yılmaz Okul müdürlerinin zorunlu yer değiştirme işlemleri kapsamında Şemdinli Lisesi’ne geçmişti. Ancak Yılmaz’ın Şemdinli’ye gitmesinden sonra Bakanlık bu uygulamayı durdurmuştu. Böylece Hakkari’de bir çok okul müdürünü kapsayacaktı. Ancak kanun sadece Yılmaz için uygulanmış oldu. Arif Yılmaz’ın bu konuda dava açacağı ve tekrar Yüksekova Lisesi’ne dönmek istediği söyleniyor.

*Bu arada Yılmaz’dan boşalan Yüksekova Lisesi müdürlüğüne Yüksekovalı Mirhaç Kamalı atandı.

Dört yeni ilköğretim müfettişi geldi

*İlimize 4 yeni ilköğretim müfettiş yardımcısı atandı. 3'ü gelip görevine başladı. 3 İlköğretim müfettişinin de tayini il dışına çıktı. Şadi Yılmaz İstanbul, Ferah Kişioğlu İstanbul, Hasan Basri Erdem Adıyaman. Ferah Kişioğlu Hakkari iline atanan ilk bayan müfettişti aynı zamanda.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum
Necip Çapraz Arşivi