Necip Çapraz

Necip Çapraz

Diyojen Mikail

Diyojen Mikail

Politik yaşamına 1958'de Geçitli (Peyanıs) Nahiye Müdürlüğü'nden sonra 1963-1968 yılları arasında Hakkari Belediye Başkanı olarak merhaba deyip,1973-1977 yılları arasında CHP Hakkari milletvekilliği ile sorumluluk aldı. 

Yarım asır boyunca renkli simasıyla Hakkari politikasına yön vermiş insanlardan biri olan Mikail İlçin yaşama veda etti.

Renkli simasıyla yurt ve dünya gündemindeki olaylarla ilgili olarak her zaman söz söylemiş, açıklamalar yapmış bir politikacıdır.

İlçin, daha çok yaptığı ilginç açıklamaları ile Hakkari tarihindeki yerini alacak. Merhum İlçin ile ilgili olarak yaptığım bir araştırmayı siz okuyucularımın dikkatine sunuyorum.

Geçirdiği rahatsızlık sonucu 12.01.2007 tarihinde Ankara’da hayatını kaybeden Hakkari Eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Mikail İlçin’e Allah’tan rahmet kederli ailesine baş sağlığı diliyorum.

Geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden CHP Hakkari eski Milletvekili Mikail İlçin için TBMM'de tören düzenlendi.

Meclis'te düzenlenen törene, İlçin'in ailesinin yanısıra, TBMM Başkanı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, milletvekilleri ve eski çalışma arkadaşları katıldı.

Törende İlçin'in anısına saygı duruşunda bulunuldu. Arınç, Baykal ve milletvekilleri, İlçin'in ailesine taziye dileklerini iletti.

İlçin'in cenazesi, törenin ardından defnedilmek üzere memleketi Hakkari'ye gönderildi.

Merhumun cenazesinin bu gün (12.01.2006) toprağa verilmesi bekleniyor.

BASINDA MİKAİL İLÇİN

Devlet yetkililerine mektup

* Geçen yıl, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkam Orgeneral Özkök, ve Dışişleri Bakanı Gül'e birer mektup göndererek, Irak'ın parçalanarak burada bir Kürt devletinin kurulmasına destek verilmesini istedi. İlçin, "Kuzey Irak'taki Kürt grupların kurmak istediği Kürdistan Devleti'ne destek verin" dedi.

Allah’a şiakyet mektubu

* Bir ticari anlaşmazlık yüzünden Allah'a mektup yazarak Erbakan'ı şikayet etti. İlçin, bir fabrika kuruluşu nedeniyle anlaşamadığı Erbakan için, Allah'a yazdığı şikayet mektubunu basına dağıtmıştı.

Mikail İlçin kimdir?

1926 Hakkari'de doğdu.Evli ve dokuz çocuk babasıdır.

11.01.2007 tarihinde tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde akciğer kanseri hastalığından vefat etti. Mikail İlçin, CHP'den milletvekilliği yaptı, AKP'den il genel meclisi aday adayı oldu, aday yapılmayınca da Güçbirliği'ni temsil eden SHP'ye geçti.

1963'ten 1968 yılına kadar Hakkari  Belediye Başkanlığı,
1973-1977 yılları arasında 15. dönem Meclisi'nde de CHP Hakkari Milletvekili olarak görev yaptı. 3 Kasım öncesi, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Hakkari'de düzenlediği mitingde, bizzat rozetini takarak, partisine dahil ettiği İlçin, 28 Mart'ta AKP'den il genel meclisi aday adayı oldu. Ancak aday yapılmadı. Seçimden bir hafta önce Güçbirliğini temsil eden SHP'ye geçti.

Türkçe kadar Kürtçe de olsun

"Kürtçe diliyle eğitim istekleri Türkçe eğitim isteği kadar haklıdır. Her dilde radyo, TV, gazete ve kitap var. Kürtçe olarak da olsun. Okullarda da Kürtçe dersi okutulsun. Anayasal haktır ve kimseye bir zararı da yoktur. Yasalar çerçevesinde yapılan tüm girişimleri destekliyorum" (11.01.2002)

Cömert hakkında suç duyurusu

Yüksekova''daki cenaze töreni sırasında F16 savaş uçaklarının kitle üzerinden alçak uçuş yapması üzerine İlçin, uçakları uçurmadan sorumlu gördüğü Havva Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert hakkında suç duyurusunda bulundu. Cömert''in basına yaptığı açıklamalarda uçuşlara bizzat kendisinin emir verdiğini kaydeden İlçin "Kara, Deniz, Hava kuvvetleri şahısların değil bu milletin kuvvetleridir. Paşalar milletin uçaklarını kendi isteklerine göre havalandırıp kullanamazlar. Paşamıza sorarım, böylesine bir uçuşu Batıda, Karadeniz''de, Ege''de ya da Doğu, Güneydoğu dışında ülkenin başka bölgelerinde yapılacak bir cenaze töreni üzerinden uçurabilir misiniz?(04.12.2005)

Irak sınırına Türk bayrağını dikti

Mersin'de Türk Bayrağı'na yapılan saygısızlığa tepki göstermek amacıyla Türkiye-Irak sınırına Türk Bayrağı astı.

Çukurca İlçesi'ne 500 metre uzaklıktaki 49 numaralı sınır taşına giderek Türk bayrağının yakılma girişimini protesto eden İlçin, yanında getirdiği dev Türk Bayrağı'yla Mersin'de Türk Bayrağı'na yönelik saygısızlığı kınadı. ''Tepkimizi dile getirmek amacıyla 49 numaralı sınır taşına gelerek Türk Bayrağı açtım. Yarın da Yüksekova İlçesi Esendere Beldesi'nde, İran sınırında bayrağımızı dalgalandıracağım. Türk Bayrağı, hepimizin namusu ve şerefidir. Yetkililerden bayrağımızı yakmaya çalışanlara en büyük cezaların verilmesini istiyorum.'' (24.03.2005)

Karikatür krizinde tepkisi

İlçin , Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in karikatürünün yapılmasına tepki olarak elçilik binalarının yakılmasını yeterli görmediğini belirterek, elçilik binalarının kapatılması ve çalışanlarının ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. İran ve Suriye'nin ortadan kaldırılmasının planlandığını vurgulayan İlçin, nükleer silah bahane edilerek planın uygulamaya koyulduğunu kaydetti.

İsrail'in elinde 400 nükleer silah bulunduğuna dikkat çeken İlçin, kimsenin İsrail'e dokunmadığını, çünkü İsrail'in Amerika'nın Ortadoğu'daki taburu olduğunu ifade etti. "İslâm âlemini cihada davet ediyorum" diyen İlçin, savaş olursa İranlılarla birlikte olunması gerektiğini, ancak öncelikli olarak sorunun diplomatik yollardan halledilmesi gerektiğini kaydetti.(02.08.2006)

Başbakanı iki aşiret arasındaki barışa daveti

İlçin, yaptığı yazılı açıklamada, Van merkezinde Gırayvan ve  Gevdan aileleri arasında başlayan anlaşmazlık sonucu 2 kişinin  öldüğünü ve aileler arasında kan davası başladığını belirtti.

Hakkari ve Van'a yayılan aileler arasındaki gerginliğin sona  erdirilmesi için Van Valiliği ve kentin diğer ileri gelenlerinin  girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade eden İlçin, şöyle konuştu:

''Kavganın istenmeyen boyutlara ulaşmaması, daha da büyümemesi  için Başbakanımızı Van'a davet eden bir dilekçe gönderdim.  Başbakanımızın ülkesinde ve dünyada barışın sağlanması için yaptığı  girişimleri takdir ediyoruz. Önlem alınmazsa kavga istenilmeyen  boyutlara ulaşabilir.'' (06.07.2005)

Diyojen Mikail

Mikail İlçin
, ünlü düşünür Diyojen gibi elinde fenerle gündüz vakti adam aradı.

Gün ortasında elinde lüks lambasıyla protesto eylemi yapan ve Atatürk Heykeli önünde saygı duruşunda bulunan İlçin, aşiretine ait Zavite ve Suüstü Köyleri’ne hükümetin iki yıldır ambargo uyguladığını öne sürerek, ‘Köylerimizin yolları yapılmıyor, su verilmiyor. İnsan hakları ihlal ediliyor. Bu güne kadar yaptığım tüm başvurulara hiç bir cevap alamadım. Hükümetin hemen bu iki köye uygulanan ambargoya el koymasını istiyorum’ dedi. FENERLE ADAM ARAMIŞTI M.Ö. 413-324 yılları arasında yaşayan Sinop doğumlu, Yunanlı düşünür Diyojen, bir öğle vakti elinde fener ‘Bir adam arıyorum’ diye bağırarak Atina sokaklarında dolaşmıştı. Diyojen böylece Atina’da adam görmediğini anlatmak istemişti. (18.10.2004)

Devlet halktan özür dilemeli

İlçin
, Hakkari FM'de katıldığı canlı yayın programında, Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit'e yazıp gönderdiği ve eleştirilerin yer aldığı 7 sayfalık mektubunu okudu.

İlçin, "Yapılan işin hakka hukuka, demokrasiye, vicdana, demokratik hukuk devletimizin prensip ve kurallarına uygun yapılıp yapılmadığı yolunda düzenlenecek rapor, sizlere takdim edilir. İncelemeniz neticesinde olayın vehametine, yıllardır bu insanların çekmekte oldukları ızdırabın iç yüzüne vakıf olacaksınız. Devletimizin emriyle ve bilgisi dahilinde hukuk dışı metotlarla göç gerçekleştirilmiştir. Dünyada zulüm edenlerle, zulmü reva görenler yargılanacaktır. Zulme maruz kalanların vebali ilgililerden sorulacaktır"

Maddi ve manevi anlamda büyük sıkıntılar için yaşayan yüzbinlerce insanın hesabının ilgililerden sorulması gerektiğini belirten  Mikail İlçin, devlet ve hükümeti göçzedelerin sorunlarına bir an önce el atmaya çağırarak, "En kısa zamanda devlet olarak, hükümet olarak muhacirlerin sorunlarına el atınız. Yıllardır, sıkıntılarına tahammül edemeyen insanlar tarafından yüksek makamlarınıza yapılan başvurulara karşı etkin bir önlem alınmamıştır. Bu zulüm ve rezalet devam etmektedir. O günahsız, devletine son derece bağlı ve sadık yüzbinlerce efendi köylü kardeşlerden, kendilerine yapılan benzeri görülmemiş haksızlıklardan dolayı devlet ve hükümet adına özür dilemek, meziyetlerin en üstünüdür. O insanlar, maruz kaldıkları haksız olaydan dolayı devlet ve hükümetle dargındırlar" (22.04.2002)

Kürdistan devleti kurulsa kıyamet kopmaz

İlçin, “Bundan böyle Kuzey Kıbrıs’a verilen önemin ve ilginin Kuzey Irak Kürdistanı’na da vermemizin büyük yararları vardır. Kurulacak Kürdistan Devleti'nin en yakın dostu bizim devlet olacaktır. Kürdistan Devleti kurulursa kıyamet kopmaz'' dedi.

Van’da Cumhuriyet Caddesi, Sanat Sokak'ta basın açıklaması yapan CHP Hakkari eski Milletvekili ve Hani Aşireti Lideri Mikail İlçin, Kuzey Irak’ta ABD’nin desteğiyle kurulacak Kürdistan Devleti'ni ilk tanıyan devletin Türk devleti olması gerektiğini söyledi.
İlçin, kurulacak Kürt devletinin sırtını Türkiye’ye dayayacağını ve onların en sadık dostlarının Türkiye olacağını savundu.İlçin, ABD’nin desteğiyle Mesut Barzani’nin başkanlığında Kürdistan’da bir fedarasyonunun kurulduğunu, ancak fedarasyonun yeterli olmadığını ve yine ABD’nin desteğiyle Kürdistan Devleti kurulmasının düşünülmekte olduğunu öne sürdü. (20.07.2005)

Kürt devletini ilk biz tanıyalım

“ABD’nin desteğiyle kurulacak Kürdistan Devleti’ni ilk tanıyan devlet biz olalım'' diyen İlçin şöyle konuştu: “Şimdi adım adım Kürdistan Devleti kurulması çalışmaları sürdürülmektedir. Gönül arzu ederdi ki 70- 80 yıldan beri onlara yapılan haksızlılığı telafi edelim. Nasıl telafi edelim, kurulacak Kürdistan Devleti desteklensin. Kurulacak Kürtdistan Devleti'ni ilk tanıyan biz olalım.'' (20.07.2005)

Kurulacak Kürt devletini ABD destekliyor

Irak'ın rejimini kabul etmediklerini söyleyen İlçin, “Osmanlı devletinin Türkleriyiz, oradaki aşiretler bizim akrabalarımız. Kürdistan devleti bizim için yaralıdır. Bunlardan dolayı bir endişe duyulması yersizdir. Kürdistan Devleti kurulursa kıyamet kopmaz. Şimdi federasyon ortaya çıktı. Kim destekledi, yine Amerika. Yıllardır Kürt sorunu var, ben kabul ediyorum. Bu devletin istikbali için beraberliğe ihtiyaç vardır. Ben buradan tüm herkese sesleniyorum. Kürt kardeşlerimize yanlış bir gözle bakmasınlar, birlikte olacağımıza kimsenin şüphesi olmasın. Bu Cumhuriyeti birlikte kurduk, birlikte koruyacağız'' . (20.07.2005)

Kürt bayrağı dalgalansın

Kuzey Irak’ta kurulan Kürdistan Federasyonu başkanlığına getirilen Mesut Barzani’ye mektup gönderip tebrik ettiğini söyleyen Mikail İlçin, yakında Barzani’yı Kürdistan Devleti'nin reisi olarak göreceklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“40- 50 milyon Kürt milletinin bayrağı dünyanın her tarafında dalgalanacaktır. Biz bununla iftihar edeceğiz. Ayrıca bir ordu kurma teşebbüsü vardı. Kurulacak orduya büyük yardım ve destek bizden olsun. Buradan bu orduyu silahlarla bir teçhiz edelim. Ordunun başına subaylarımızı gönderelim, onları eğitsin. Nasıl Kıbrıs yavru vatan ise, bu da küçük vatan kardeş olacaktır. Onlar da bizim ikinci ordumuz olacak.'' (02.02.2005)

Bush' tan Kürdistan’ın kurulmasını istedi.

Mikail İlçin, ABD Başkanı George W. Bush 'a bir rapor göndererek Kürdistan kurulmasını istedi.

İlçin, milletvekili olduğu sırada Meclis' te yaptığı konuşma ve önergeleri de ekleyerek gönderdiği mektupta, 1. Dünya Savaşı'nda Kuzey Irak'ın Musul ve Kerkük'e kadar olan bölümünün Osmanlı egemenliğinde olduğunu belirtti. İlçin, sınırların belirlenmesinin ardından 600 yıldır Osmanlı bayrağı altında yaşayan Kürtlerin Irak ve Saddam rejimini kabul etmeyerek başkaldırdığını, buna bağlı çatışmaların Körfez Savaşı'na kadar devam ettiğini ifade etti.

Mikail İlçin, mektubunda şu ifadelere yer verdi: ''Dünyada 40 milyonun üzerinde Kürt kökenli insan vardır. Her karış toprağı üzerinde kanı dökülmüş bu insanların ABD ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yardımıyla bir devlet kurmaları, buna imkân yoksa kendi kendilerini özgürce sevk ve idare edebilmeleri hususundaki sürekli formülün karara bağlanmasını arzuluyoruz. Böylesine bir karar 40 milyon Kürt kökenli insanı mutlu edecektir." 28.10.2006

Mustafa Bayram için CHP ile çatıştı

Mikail İlçin
, eski milletvekili Mustafa Bayram’a sahip çıktı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı kınayana İlçin, ‘Mustafa Bayram’ı küçük düşüremezler. Bu adamla uğraşmasınlar pişman olurlar.Bayram, bölgede geniş bir aşirete sahiptir. Ben mensubu olduğum Hani aşiretiyle birlikte Bayram’a yapılacak haksızlıklara tepki göstereceğim’ ‘Ben burada olsaydım heyeti burada 1 saat bile durdurmazdım. Çünkü onların burada işi yok. Olayı büyütüp 2’nci Susurluk diye lanse ettiler. Ben buradan Baykal’ı uyarıyorum. Mustafa Bayram’la uğraşmasın. Bayram’ı küçük düşüremezler. Mustafa Bayram ile uğraşırlarsa pişman olurlar. Bütün olaylar onların aleyhine gelişecektir. Bu konuda bölgedeki aşiretler olarak tepkilerimizi, eylemlerle dile getireceğiz.’(05.08.2004)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necip Çapraz Arşivi