Ümit Yazıcıoğlu

Ümit Yazıcıoğlu

DAİŞ, dinci terörist

DAİŞ, dinci terörist

Terör, silahlı eylemler kanalıyla kendini ve davasını duyurma; terörizm ise, bu eylemleri savunan, stratejilerini anlatan, aktaran, geliştiren bir düşünce disiplini veya akımıdır. Açıkçası terörün stratejik eylem, terörizmin ise stratejik söylem olduğunu belirtmek gerekir. Dinci terörizmise, kendini sözde Müslüman olarak tanıtan, aslında Müslümanlıkla hiçbir ilişkisi olmayanlartarafından çeşitli siyasi veya dini sonuçlara ulaşmak için uygulanan kargaşa yöntemidir. . DAİŞ gibi din maskeli terör örgütleri daha çok, görünüşte kendisine hizmet ettiklerini zannettikleri veya söyledikleri dine zarar vermektedirler. Suruç’taki din maskeli bu kanlı terörün hangi ulusal ve uluslararası hesaplara hizmet etmek üzere düzenlendiği ise ayrı bir yazı konu. Ateşlenen silahların dumanı daha tüterken bu saldırı üzerinden her ne yapılacaksa, öne sürülecek ana gerekçe belli: "İslami terör!"  

Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika’yı İslami cinayetler dalgası kaplamıştır, bu dalganın kurbanları sıradan insanların en sıradanlarıdırlar. Dinci olsun veya olmasın terörizm, dünyamızı tehdit eden ve mutlaka mücadele edilmesi gereken küresel bir sorundur. Son yıllarda hızlı bir artış kaydeden terör ve şiddet hareketleri, özellikle dinsel içerikli veya dine dayalı olduğu ifade edilen terör eylemleri bütün dünya insanlığını etkisi altına almıştır. Böylece tüm dünya coğrafyasında etkili olan bu dînî söylemli terör, Türkiye’ye de bulaşmış insanımızı adeta derinden etkilemiştir.

Ülkemiz bu dinci terör belasını ortadan kaldırmak için somut adımlar atmalıdır. Hepimizin huzur ve istikrarını hedef alan, Anadolu’da mezhep ve halklar arası çatışma çıkarmayı amaçlayan Suruç’taki kanlı saldırı, terörizmle mücadele konusunda uluslararası ve bölgesel işbirliğinin önemini açıkça ortaya koymaktadır.

Ortadoğu’nun ve Anadolu’nun önde gelen İslam âlimleri kendilerine her sorulduğunda DAİŞ terör örgütünün yaptıklarının İslam’la alakası olmadığını defalarca açıkladılar. Zira İslâm âlemlere rahmet olarak gönderilen bir dinin adıdır. İslâm’ın tebliğ ve dâvet metodu yumuşaklık, güzel öğüt ve güzel sözle yaklaşımdır. O halde şiddet ve terör, İslâm’ın vahyi temellerine aykırıdır. Bu bağlamda terörün İslâm ile bağdaştırılması söz konusu değildir. Zira İslâm iyiliği ve barışı emretmekte ve her türlü aşırılığı ve azgınlığı da ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Ama yine de biz kendimizi kandırmayalım,

ABD Usame Bin Ladin'i öldürmekle, el-Kaide’yi bitiremedi. Şüphesiz dünyadaki bir numaralı dinci teröristi yakalamakla belki kendi hayatlarını biraz daha güvencede hissediyorlardır, ama Abu Bakr al-Baghdadi’nin DAİŞ’i kurmasıyla (hata ABD’nin DAİŞ’i EL-Kaide’ye karşı kullanmak için kurdurttuğu'na dair ciddi iddiaları var) büyük ve çok tehlikeli dinci bir terör örgütüyle karşı karşıya olduğumuzu unutmamamız lazım.

Nerede, ne zaman ve kime yönelik olduğu belli olmayan, insanları hunharca katleden intihar eylemleri İslâm uygun değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit Yazıcıoğlu Arşivi