M. Latif Yıldız

M. Latif Yıldız

2010 yılının son iki ayı (1)

2010 yılının son iki ayı (1)

Son 30 yılına damgasını vuran Kürt sorunu geçtiğimiz 2010 yılına da damgasını vurdu. Öyle gerilere gitmeyeceğim. Geçtiğimiz yılın son iki ayında not defterime bazı haber başlıklarını kaydettim. Buyurun başlıklara birlikte göz atalım.

01 KASIM 2010

-İmralı adasında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk Öcalan ile devlet arasındaki görüşmelerin devam ettiğini söyledi.            

-Kürt siyasetçilerinin yargılandığı tarihi davayı izleyen DTK Ebbaşkanı Ahmet Türk, Taksim'de yaşanan patlamanın Kürt ve Türk halkının ortak tepkisine neden olduğunu belirterek, "Kim tarafından yapılmış olursa olsun provokasyona yönelik bir eylemdir”

-KCK Yürütme Konseyi, 31 Ekim’de sona eren eylemsizlik sürecini 2011 genel seçimlerine kadar uzattıklarını açıkladı. KCK, “Sürecin kesin bir ateşkese dönüşmesi için Türk devletinin de ateşkese her bakımdan uyması bir zorunluluktur” dedi.

-Türk edebiyatçıları, başta Kürtçe olmak üzere anadiller üzerinde süren yasak ve baskılara karşı, ''Bütün diller eşit haklara sahiptir. Susturulamaz'' sloganı ile kitaplarını Kürtçe'ye çevireceklerini duyurdu.

-PKK, sözde ‘eylemsizlik’ kararını önümüzdeki yılın Haziran ayında yapılması beklenen genel seçimlere kadar uzattığını açıkladı.

02.11.2010

-KCK Taksim’deki intihar eylemiyle ilgilerinin olmadığını açıkladı. “Barış için tarihi bir adıma hazırlanırken böyle bir eylem yapmanın imkanı yoktur” dendi

-Konuşmaktan kaçan savaşa ortaktır. Barış için risk alan lider gelir.

Kürt siyasetçiler, "Süreç zor, ama çözüm yakın" görüşünde.

04.11.2010

-KCK davasında gerginlik. KCK davasında kürtçe savunmaya izin verilmedi, sanıklar dışarıya çıkartıldı.

- Başbakan Erdoğan, Öcalan’ın ‘Diyalog müzakereye dönüştü’ ifadesini değerlendirdi: Devlet bunun için var. İşi veya bir kilidi çözüme kavuşturmak istiyorsa, bu tür adımları da atacak

-Prof. Dr. Baskın Oran’ın Kürtçe savunmaya ilişkin mütalaasını okuma talebi üç defa reddedildi.

05.11.2010

-Taksim’deki canlı bomba eylemini TAK üstlenince PKK yönetiminden sert açıklama geldi: Eylemlerinizi sona erdirin aksi halde hesap soracağımızı bilmenizi istiyoruz.

-DİYARBAKIR'da PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasında, avukatların bir aylık sürenin dolduğu gerekçesiyle yaptıkları tahliye talepleri, reddedildi.

O6.11.2010

-Meclis’te yapılan bütçe görüşmesinde BDP’li Hasip Kaplan, Brezilya’da devlet başkanı seçilen eski gerillayı örnek vererek, “Yeri gelir burada da olur” dedi.

08.11.2010

-Kürt aydını Ümit Fırat “ Öcalan başlattı, Öcalan bitirir” dedi.

10 Kasım 2010

-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, TBMM’de grubu bulunan BDP'nin grup toplantısında Türkçeden başka bir dille hitap edilmesinin Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.

11.11.2010

-BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Çözüm için katkı sunulması gereken siyasi bir dava, bir utanç davasına dönüşmüş durumda'' dedi.

12.11.2010

-Kürtçeye yönelik devam eden yasakçı ve engelleyici tutumlar, Kürtleri bir araya getirdi. Mağdur olan ve bu duruma en sert tepki gösteren BDP'ye diğer Kürt çevrelerinden de destek geldi.

-Kürt siyasetçilerin yargılandığı ve ‘Tarihi’ olarak değerlendirilen davanın duruşmasında mahkeme heyeti, sanıkların tutuklulukların devamına karar vererek, duruşmayı 13 Ocak 2011 tarihine erteledi.

13.11.2010

-Türk, eylemsizlik sürecinde devletin güven verici adımlar atmasını istedi.

-Kürtlerin “Mamoste”si (öğretmen) yazar İsmail Beşikçi’ye, bir yazısında Kandil’i “Q” harfiyle yazarak “PKK propagandası” yaptığı gerekçesiyle 7,5 yıla kadar hapis istendi

-Diyarbakır’da süren KCK davasında mahkeme başkanının Kürtçe’yi tutanağa “anlaşılmayan dil” diye geçmesine tepki olarak Kürtçe kampanyası başlatan BDP, çerçeveyi genişletiyor.

15.11.2010

-BDP: Kürt sorununu müzakere yoluyla çözüme kavuşturmak en temel ihtiyaç.

17.11.2010

-12 Kasım 1994’te arabasında kurşunlanarak öldürülen Kürt avukat Medet Serhat’ın eşi Yurdanur, iki yıl sonra bir gün televizyon karşısında çığlık atmış: İşte kocamı öldüren buydu.

20.11.2010

-Askeri Lojman Yönetmeliği’ne aykırı biçimde, Babat’a hem resmi hem de dini nikahlı iki eşi için iki ayrı lojman tahsis edildi. Babat, Tümen Komutanı ve Kurmay Başkanı ile kapı komşusu oldu.

-Mersin’de 7 yaşındaki oğlu Hasan’ı “terörist” diye kovalayan polislere karşı geldiği için alnından vurulan Nezir Borak, yaşam mücadelesini kazandıktan sonra ilk kez konuştu: “ Vurun öyleyse dedim vurdular.”

21.11.2010

-Şırnak ile Cizre arasında bulunan İkizce Köyü'ndeki İkizce Jandarma Taburu'na dışarıdan bir şeyler alması için çağrılan 12 yaşındaki Ahmet Acar bir askerin tüfeğinden çıkan bir kurşunla vurularak ağır yaralandı.

-Şemdinli'nin Ormancık Mezrası köylüleri, 16 yıl önce gözaltında kaybolan 14 akrabaları için bu bayramda Pesan Çayı'na güller bıraktı.

21 Kasım 2010

-BDP’de İstanbul Milletvekili Ufuk Uras hariç 19 milletvekili hakkında 544 fezleke hazırlandı. Milletvekilleri hakkında çeşitli mahkemelerde açılan davalarda toplam 2 bin 333 yıl hapis cezası isteniyor

22.11.2010

-Tam altı yıl oldu 12 yaşındaki Uğur Kaymaz 13 kurşunla öldürüleli. Polislerin ‘nefsi müdafaa’ gerekçesiyle beraat ettiği dava şimdi AİHM’de

23.11.2010

-Bomba karar! Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Mısır Çarşısı davasında beraat kararını bozarak bombayı sosyolog Pınar Selek'in koyduğuna karar verdi.

-BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da Baydemir'in istifa ettiği sorularına ''Baydemir görevinin başındadır'' ifadelerini kullanarak yanıt verdi.

-Silvan İlçesi'nde bulunan bir toplu mezarın açılmasını talep eden İHD Diyarbakır Şubesi'nin istemine Silvan Cumhuriyet Savcılığı, inanılmaz bir gerekçe ile ret kararı verdi:”Ölenler başvursun”

25.11.2010

-Sakık, ''Benim varlığım neden Türk varlığına armağan olsun. Ben Türk değilim ki'' dedi.

26.11.2010

-1 Mart'a kadar eğer çözümün gelişmemesi halinde savaşın daha da derinleşebileceği uyarısı yapan Öcalan, “Devlet ve ordu çözüm istiyor, AKP çözüm istemiyor, çözüme hazır değil” dedi

-Cumhurbaşkanı Gül, Kürt sorununun çözümü için genel seçim sonrasının beklenmemesini istedi.

-Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ilköğretimde okutulan ''andımızın'' kaldırılması yönünde verilen önergenin Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda kabul edilmediğini söyledi.

27.11.2010

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk “ Kürtler kendilerini yönetmek istiyor.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M. Latif Yıldız Arşivi