Yüksekova'da Newroz kutlamaları

Yüksekova'da çoğunluğu gençlerden oluşan binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı.

Yeni Şehir Stadı’nda gerçekleşen kutlamalar için sabahın erken saatlerinde binlerce kişi alana gitmeye başladı. HDP bayraklarıyla süslenen alana 3 ayrı noktadan giriş yapıldı. Bu yılın kutlamalarında gençlerin katılımı öne çıktı. HDP bayraklarıyla alana giren gençler sık sık "Gergerlioğlu'nun yanındayız", "Bijî berxwedana zindanan (Yaşasın zindan direnişi)" ve "HDP halktır, halk burada" sloganları attı.  

Polisler, koronavirüs salgını gerekçe göstererek sadece alana bin 500 kişinin alınacağını duyurdu. Kitlenin ısrarı sonrası bu karar yumuşatılırken, yüzlerce kişi ise güvenlik noktalarında bekletildi. Noktalarda bekletilen yurttaşların uzun bir süre herhangi bir yere ayrılmaması dikkati çekti.

690x450nc-hkr-21-03-2021-gever-newroz-yeni12.jpg

Kadınların yöresel kıyafetler giydiği kutlamalar halaylarla başladı. Coşkunun hakim olduğu kutlamalarda Grup Gölgedekiler sahne aldı. Şarkılar eşliğinde halaylar çeken kitle, HDP'ye yönelik kapatma davasına tepki göstererek, sık sık "HDP halktır halk burada" sloganları attı. 

Kutlamalarda ilk olarak konuşan HDP'li Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, Newroz'a katılanları selamlayarak, bayramın bütün halklar için barış ve özgürlüğü getirmesini diledi. 

Ardından konuşan HDP Milletvekili Sait Dede, "Newroz Kawa'lardan bize bırakılan direniş bayramıdır" dedi. Dede, 3'üncü Dünya Savaşı’nın yaşandığını kaydederek, "Bu savaşın merkezi Ortadoğu'dur. Özellikle bu savaş Kürdistan cografyasında seyretmektedir. Halkları ve inançları birbirini kırdırmak adına Kürdistan coğrafyasını kan deryasına çevirdiler. Newroz'dan aldığımız güçle halkımız bütün bu faşizme direndi, direnmeye de devam edecektir" diye konuştu. 

Kutlamada son olarak Rezan Şirvan sahne aldı. Şarkılar eşliğinde Newroz ateşi yakılırken, uzun bir süre halay çekildi.  

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Benzer Videolar